All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Din "hemliga" strömförbrukning

Det finns studier som utförts av International Energy Agency (IEA) visar att nästan 10 procent av energi som används i europeiska hem är för driften av klockor och små ljus i videobandspelare, PC är stereos, tv-apparater, tvättmaskiner, kaffebryggare och andra så kallade standby-funktioner hos vanliga hushållsapparater.

- Vi räknar med att elförbrukningen i Europa används för att driva klockorna på videobandspelare motsvarande mängd energi från två kärnkraftverk, dvs ca 10 TWh (terrawattimer), säger direktör Per Daniel Pedersen vid informations- och energibyrån i Oslo (Rembra).

- I Norge kommer konsumtionen att utgöra en lägre del av en familjes totala konsumtion, ungefär fem procent, men denna "passiva" energiförbrukning kommer att motsvara den energi som produceras av två Alta-utvecklingar. Det här är en förbrukning som inte är till nytta, och konsumenter kan lika väl slänga tusen blad rakt ut ur fönstret, säger Pedersen.

Förhandlingar

Även om det finns lite medvetenhet om denna dolda strömförbrukning både i Norge och Europa har IEA länge försökt att inleda en dialog med de största tillverkarna av elektroniska apparater med standby-funktioner.

- Producenterna har ingen lagstiftning som reglerar standby konsumtion av elektroniska apparater, men IEA har arbetat mot de stora tillverkarna för att få dem att minska sin konsumtion av en watt för dessa funktioner. Detta är fullt möjligt för detta. Tillverkare har den nödvändiga tekniken. Idag kostar det en tv-producent om tre dollar för att minska standby förbrukning på en vanlig TV till ett W, säger Pedersen, som betonade att IEA försöker uppnå frivilliga överenskommelser med tillverkare i stället för att genomdriva regler.

- IEA har faktiskt tillkännagivit premiertekniska tävlingar på detta område för att öka initiativ från tillverkare, säger Pedersen.

Kontrollera när du köper

Problemet med standby-konsumtion är den lilla uppmärksamhet som detta har fått från både konsumentorganisationer och tillverkare. Det bästa som konsumenterna idag har för att spara är att dra ut kontakten och det kan orsaka komplikationer. Det kan ändå vara pengar att spara på hur mycket ström en apparat använder i vänteläge. Detta kan kontrolleras hos återförsäljaren eller i papper som följer enheten. IEA-undersökningarna visar att exempelvis klockradio och avkodare för kabel-tv använder 25 watt, medan bärbara kassetter och cd-spelare använder upp till 30 watt, även om de är avstängda.

ADVERT

Mest populära