All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Platt tv är blixtmagnet

->

- Finelektronikken i platt-TV och datorer är de mest utsatta, som vi har i huset och det ofta förstörs av vad vi kallar elektriskt fenomen skada, säger chefsingenjör Runar Bache i If .

Blixten behöver inte stöta på ditt hem för att göra stor skada, det kan bryta ner bra. Om det finns en spänningsöverskott i elnätet kan kretskortet brinna upp och kortsluta enheten.

Med sådan skada kan utrustningen vanligtvis kasseras. Reparera det blir lika dyrt som att köpa nya.

Dyra

Genomsnittlig skador från blixtnedslag är 15 000, priset många har betalat för en platt-tv.

- Det är väldigt irriterande och ganska onödigt att komma hem och upptäcka att tv: n är trasig. Dessutom är det ett avdrag på 4000 kronor för sådana skador, säger Bache.

I sommarveckor är varmt och fuktigt, det uppskattas att blixten kan göra skada på mer än 400 miljoner i norska hem.

är det vanligast att tänka på att skydda mot överspänningar i elnätet, men kom ihåg att den kraftiga ökningen kan också förekomma i nätverkskabeln. Bache rekommenderar också att dra ut nätverkskablar för tv, bredband och internet.

- Gör det till en vana nu vid den här tiden på året, även om du bara går bort för en helg, säger Bache.

Skaffa överspänningsskydd

Som regel mest skada efter blixtnedslag i de östra länen, men förra året var det Hordaland som hade det högsta antalet rapporterade bränder efter blixtnedslag

- Med allt dyrare och sårbara elektronik i norska hem, rekommenderar vi människor att få en kvalificerad elektriker för att installera överspänningsskydd i säkringsskåpet och finskydd till eluttag, säger Runar Bache.

Den elektriska urladdningen vid en blixtnedslag är så stor att du behöver både för att skydda mot förstörelse.

ADVERT

Mest populära