All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Ungdomar vet lite om asbest

- Vi har fått flera samtal från unga husägare som har dekorerade utan att veta att många gamla byggmaterial som innehåller asbest. De kan ha aldrig hört talas om drogen innan en granne tippar dem, och de blir oroliga när de förstår vad det är, säger särskild rådgivare Marianne Berdal i rådgivande Mycoteam.

Särskilt i hem byggda efter andra världskriget och fram till slutet av 1970-talet har mycket asbest använts. Även äldre bostäder kan innehålla asbest eftersom de renoverades under en period då asbest användes allmänt.

- Asbest har många bra egenskaper. Den isolerar väl, är brandskyddande och bär inte elektricitet. Så länge det finns kvar i vila, är det inga problem, men när det tårar, bildar den damm som är farligt att andas in, säger Berdal.

Asbestdamm skador lungvävnad och är cancerframkallande. Kroppen kan inte bryta ner asbest. När du har andat in det kommer det inte att komma ut igen.

- Det är en sökning när ungdomar kommer i kontakt eftersom de inte har varit medvetna om faran med asbestdamm. Ofta har de bott i lägenheten tillsammans med småbarn medan de har renoverats, säger Berdal.

De som ofta arbetar med asbest, som rörmokare, snickare och elektriker, är mest utsatta. Små mängder asbestdamm anses inte vara hälsofarliga, men det finns inga faser.

Väder försiktighets

Fram till 1980-talet, asbest som används i bland annat de takpaneler och väggpaneler, golv, linoleum, kakel, tjærelim, räta massor i gjuten betong, i tätning och som isolering runt rör och kanaler. Asbest utestängdes i Norge 1985, men är fortfarande tillåtet i flera andra länder.

- Många människor är inte medvetna om hur omfattande användningen av asbest har varit och hur många platser substansen finns kvar. Även för en expert är det omöjligt att se med blotta ögat om ett golvbeläggning innehåller asbest, säger Berdal.

Vid tvivel rekommenderar hon att man tar ett prov av materialet och skickar det till ett laboratorium. Mycoteam analyserar prover av byggmaterial från hela landet.

Om det visar sig vara asbest bör du få experter att hantera det.

- För att ta bort asbest måste du ha skyddsutrustning. Det ska också finnas zoner för detonering och duscha så att du inte riskerar att dra asbesten längre, säger Berdal.

Asbestdamm sätter sig i kläder och andra material och kan vara svårt att bli av med. Om det har varit asbestdamm i en lägenhet ska den tvättas noggrant. Vi rekommenderar att lägga soffor och madrasser. Kläder måste köras i tvättmaskinen.

- Byggindustrin i Norge bor länge. Ett hem kommer vanligtvis att finnas i minst 100 år. Därför finns det fortfarande så mycket asbest kvar i våra byggnader, säger Marianne Berdal från Mycoteam.

ADVERT

Mest populära