All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Unga byggare funktionalistiska i protest

- Vi ser att det är de innovativa bostäder är på frammarsch, och alla hus som kännetecknas av en funktionalistisk utseende. Det finns ungdomar, vanligtvis i stadsområden, som är mest intresserade av denna stil, säger kedjeledare i Mesterhus, Arve Solheim. Övriga mässor har registrerat samma.

- De unga letar efter något speciellt, säger försäljningschef Tore Reite Larsen i Hedalm Housing.

Upproriska 78-ers

Arkitektur och design historikern Espen Johnsen vid den norska Folk Museum har forskat 90 minimalism. Han tror att orsaken ligger i det faktum att den internationella trenden mot minimalism nu börjar tillämpas på nya områden. En resa genererande generation har fått inspiration från utlandet och vill ha tydlig, renskuren materialanvändning, helst i glas och betong. Inuti föredras det öppna utrymmet.

- De som är mellan 30 och 40 år nu hade sin tillväxt på 70-talet. Då hade vi en väsentlig tillväxt som resulterade i att norska hem fylldes av ett stort antal objekt. Det vi ser nu är ett uppror och en motreaktion mot föräldrarnas trånga hem, säger Johnsen.

- Längtan efter stora ytor och färre objekt beror också på viljan till lugn. Jag tror att hemmet har blivit ett viktigt tillflyktsort, där du behöver visuell vila efter ett hektiskt och levande vardagsliv.

I veckan är det skärmen för den största byggmässan i Lillestrøm idag. Utställare på bygg Exhibition att meddela att funktionalistiska touch och rena linjer är tillbaka på bostadsmarknaden och flytta in bostads kataloger. Det är särskilt de yngsta husbyggarna som tycker om nya.

På Building Exhibition kommer tendens som visar sig i många av de utställda modeller att välja mellan: Alternativa fasader av tegel och trä i kombination slog som inte uppfyller åsen, stora inomhus utrymme lösningar med rörliga väggar, fönster i ovanliga storlekar och med överraskande platser.

ADVERT

Mest populära