All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Bör du tvätta vid temperaturer så högt du vågar

Alkalisk vs. sår

Alkalisk:

Nikotin elimineras oftast med alkaliska produkter (med högt pH-värde).

Zalo, hushållstvätt och grova produkter är exempel på detta. Ammoniak är ett alkali som används i rengöringsmedel, till exempel salmiakk.

- Alkalisk tar bort tvål, olja, fett och tvål, säger Line Mercedes Åramnes i Citymaid.

Syra:

På den andra sidan av skalan är syra som har lågt pH-värde. Enligt rådgivaren vid Teknologisk Institut, Lena Furuberg, har syror avsikt att lösa upp sura lösliga typer av kalk, såsom kalk, cement, rost och irr.

Citronsyra, vinäger och saltsyra är exempel som används i tvättmedel. Jif Badrum är ett exempel på ett sådant medium.

Neutral:

Centret är neutralt, vilket kan användas på alla ytor som tål vatten. Detta är det minsta värdet av ph-skalaen. Ett exempel på detta är Jif allrent.

Mer än en halv miljon människor i Norge använder nu snus antingen dagligen eller ibland. Speciellt bland ungdomar och unga vuxna är snuset högt. Bland männen i åldersgruppen 16 till 24 har snusen varit femfaldig sedan 2000.

Och använd snu kvar överallt: på trottoaren, i duschen och bakom soffan. Några till och med lägger snuff på tallriken när de är på restaurangen.

Det är därför inte ovanligt att ett berg av snus lämnas efter besöket.

Ta bort snus fläck från golv

enligt linjen Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning i-hemservice Citymaid Hjemmeservice, är det smart att ta bort nikotin med alkaliska produkter. Detta resulterar ofta i de bästa resultaten, så länge som ytan är resistent mot alkalisk kemi.

- Vatten och mikrofiber håller ofta mycket kvar. Daglig avkastning är vad vi använder som termen av tvättmedel med neutralt pH. De hjälper till att bryta ytspänningen på vattnet om vatten inte håller.

Ett snabbtest visar att det kan vara bra att ta bort fläcken med ljummet vatten och daglig rengöring. Ibland kan även svåra fläckar avlägsnas med längre arbetstid.

- Om du till exempel har kaklade golv, låt en fuktig trasa ligga på fläcken i några minuter för att lösa upp det eller spruta det på fläcken. Om golvet är obehandlat kan det skadas av snuset och sätta permanenta märken ", säger Åramnes.

I de fall där fläcken verkligen har avgjort rekommenderar hon produkter som Jotun Household Wash, som är alkaliska och starkare än Zalo.

- För hårda ytor skulle jag därför använda en hög alkalisk produkt. Det är en produkt som tar bort fett, tvål och olja. En typ av grovrent, säger Åramnes.

När det gäller en snus på soffan, rekommenderar Malin Skaar från Lilleborg Consumer Service att vara försiktig.

- Du kan göra tvättvatten med ljummet vatten och ett känsligt flytande diskmedel: en kork per pint vatten och använd sedan en ren trasa för att försöka försiktigt, säger hon.

Bli av snus från madrassen

Vissa använder även snus i sängen och när de sover. I kombination med sickle får de lite snusjuice på sänglinne och madrass.

Rådgivare vid Tekniska högskolan, Lena Furuberg, säger att nikotin och tjära tillsammans med några andra ämnen och vatten lätt skapar fläckar när man ligger på textilier.

Det finns flera sätt att ta bort sådana fläckar.

- Om det finns fläckar på snus på sängkläder, ska normal tvätt vid 60 eller 90 grader ta bort fläcken, tror hon.

Malin Skaar rekommenderar även att förbehandla fläcken med flytande tvättmedel.

- Häll på, tryck försiktigt in i tyget och låt det arbeta i en halvtimme. Tvätta sedan vid så hög temperatur som du vågar. Om tyget är ljust eller vitt, använd tvättmedel med blekmedel, säger hon.

Med avseende på den faktiska madrassen rekommenderar Skaar att göra tvättvatten med flytande diskmedel (ungefär en kork till en halv skopa ljummet vatten). Tygan ska vara ren och väl sliten.

- Se till att du inte gör madrassen för fuktig, för då kommer den att torka långsamt och i värsta fall börja luktar, förklarar hon.

Snus på kläder

Åramnes har erfarenhet att Zalo och Grovrent fungerar bra på fläckar från posesnus.

Syraprodukter har förmodligen liten effekt, medan Vanish kan hantera svåra fläckar från vanligt snus.

EFFEKTIVT: - Dagligt utbyte har ett neutralt pH och hjälper till att bryta ytspänningen på vattnet om vatten inte går, förklarar Line Mercedes Åramnes, som leder kvalitet och träning i Citymaid Home Services. Här är fläckarna från snus med Zalo. Foto: PHOTO: Illustration Photo

- Det kan vara svårare om fläckarna torkat i timmar, säger hon.

En möjlig lösning är att sätta tvätten i en mjuk diskmedel eller diskmedel innan du sköljer och tvättar plagget.

- Det är vettigt eftersom dessa produkter också är alkaliska och innehåller aktiva ämnen som löser fläcken, säger Åramnes.

Ta bort rester av snus från glas

Det känns inte heller väldigt ömtåligt att dricka glas som natt innan det serveras som bad för bottenslam och använd snus.

Glasögonen ska också tvättas mycket bra.

PASS PÅ GLASS: Om det finns en snus i glasögonen är det en bra idé att sätta dem i mjuka innan de tvättas länge. Foto: PHOTO: Crestock

- Lägg några droppar diskmedel på glaset och fyll upp lite varmt vatten. Lämna det några timmar innan flammande brunn och lägg sedan i diskmaskinen, råder Skaar.

Furuberg rekommenderar att du använder ett långt program i diskmaskinen om du har det.

- Om du inte har diskmaskin sköljer du glaset, lägger det i varma rätter i några minuter, sköljer och tvättar och torkar, säger hon.

ADVERT

Mest populära