All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Detta bör strö att hålla isen borta

Fördelar och nackdelar med salt och sand

Salt utblottade reducerar möjligheten att snön binder och bildar is.

Saltsmältis, men tar med sig en massa röra.

Mycket salt kan vara skadligt för naturen.

Salt har ingen effekt på tjock is.

Salt och sand i kombination kan fungera bra på tunn is.

Blanda sand med varmt vatten, då blir det bättre och du får ungefär sandpapper.

Skalsand avledas mindre än vanlig sand och är snabbare att rensa bort på våren.

Skalsand skadar inte naturen, men lägger till naturlig pH-balans.

(Källor: Lynne Karlsen, Bjørn E. Heggedal och Tor Vea)

I stora delar av landet leder vintersäsongen med växlande väder. Snöfall och successionsgrader med efterföljande nötning, följt av minusgrader, kan leda till blötta trottoarer och gator. Då är det viktigt att veta vad man ska borsta för att undvika ben och ben.

Vad är den bästa användningen av salt och sand? Vi har pratat med en massa experter som berättar om fördelar och nackdelar med olika kraftaggregat.

Stänk med salt eller sand?

En som gissar vad som fungerar bra på slät är Bjørnar Karlsen. Han arbetar som chef på väg- och trafiksektionen i Lillehammer kommun. Varje vinter måste han ta hand om olika väder och salt och sand så att småhammerna kan resa säkert i de branta, hala städerna.

- Det som fungerar bäst av salt och sand är väderberoende. I Lillehammer har vi försökt mycket annorlunda, men ibland har förhållandena varit så svåra att vi helt enkelt måste stänga av gator eftersom det inte varit säkert, säger Karlsen.

- Salt används under övergångsperioden när temperaturen är omkring noll grader. I Lillehammer använder vi minst salt med avseende på miljö och renlighet. Salt gör det väldigt mjukt och klumpigt på gatorna. I början av vintern följer vi väderprognosen och använder salt som förebyggande innan snön sätter sig, förklarar han.

Hans bästa tips på glassen är att blanda grus och varmt vatten.

- På så sätt smälter gruset något i isen och effekten är att den nästan är som sandpapper. Jag skulle rekommendera det här när isen är tom, mycket jämn och ned till fem grader. I Lillehammer använder vi olika grus, eftersom vädret är som. På strandkläderna vill vi använda lite fint grus 0-4 i storlek i kombination med varmt vatten. Annars använder vi 2-6 millimeter i kornstorlek om det är riktigt snöigt. Då är det bäst med lite grövre grus.

Du bör salt före snöfall

Bjørn E. Heggedal, inköpschef i Mesta, har tidigare sagt till Click. Nej, det är mest effektivt att salta på en barbana strax före snöfall. Detta kommer att minska möjligheten att snön binder till substratet och att det bildar is.

- Om du vaknar när snö redan har fallit eller isen har fallit, måste du spendera mycket större mängder och det är osannolikt att du får strömmen från strömförsörjningen, säger han.

EFFEKTIVT: Om du tar bort snön innan du saltar, får du mest effekt från varje saltkorn. Foto: Illustrationfoto: Colorbox. nej

Heggedal påpekar att substratet hjälper till att bestämma hur man använder strömförsörjning. Om du har asfalt, är det lämpligt att svälja områdena vid större snöfall. Det kommer inte att hålla uppfarten helt snöfri, men du kommer att förhindra att den bildar klinkis eller hålning. Samma sak gäller grundstenen.

- Om du har grusåtkomst och detta räknas inte, kan saltet förhindra isbildning under en längre tid om det finns rörelse på ytan. Om gruset är fruset kan du salta överlagret och därmed förhindra bildandet av fast is, säger Heggedal.

För att förhindra att snö sticker fast i snölådan.

Miljöfördelar med skalsand

Tor Vea är chef för Boston AS, ett företag som producerar skalsand för användning på hala trottoarer och vägar. Han konfronterar villigt alla fördelar med att använda shellsand versus rena sandstränder.

- De brutna skalen ger extra god fot på isen. Dessutom är shellsand en naturlig produkt. På våren upplöses skalen och naturligt lägger naturen till naturen. Skalet blir en del av ekosystemet, förklarar han.

Vea betonar att shellsand väger 50 procent mindre än vanligt sandiga sandar gör.

- De som korsar stora områden kommer att märka detta särskilt bra under våren, eftersom upparbetningen blir lättare eftersom skalen tar bort vägarna mycket mindre än vanlig sand, säger han.

Stort utbud av sängkläderprodukter

Det finns ett brett utbud av sängkläder på marknaden. Kust- och havsalt och andra issmältprodukter finns på Felleskjøpet, Plantasjen, Biltema och Jula för att nämna några. De flesta bensinstationer säljer också landningar för användning på hala ytor.

Broken leca säljs hos Jernia - en produkt utan salt eller kemikalier. Av de fria produkter som många har i huset innan, kan aska nämnas. Tyvärr orsakar detta mycket röra om du tar den in i huset. Kattskräp sägs också ha en bra effekt på jämnhet.

Intresserad av arkitektur, inredning, bostadsmarknad, städning eller trädgård? Följ Klicka Properties på Facebook.

ADVERT

Mest populära