All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Bör du hellre äta än att spruta ogräs

ÄTA ogräs: Grethe Nordhelle , författare till boken "Garden Psychology. The Harmonizing Power of Nature". Foto: Foto: Mona Myklebust

PLANTE Professional: Marianne Leisner är landskapsarkitekt och författare. Hon arbetar med praktisk trädgårdsarbete och arbetar för att främja permakultur som en ekologisk och hållbar planeringsmetod. Foto: FOTO: Privat

Skvallerkål är en växt som växer snabbare än de flesta i trädgården.

Många trädgårdsmästare vill bli av med skvaller och försök att slåss så mycket som de kan.

Om du vill bli av med ogräs, är det främst två relevanta alternativ: Kemisk kämpar och svält genom att rensa eller hackning. Det är också möjligt att utrota vaktelkålen med hjälp av stauder.

Näringstillväxt

Men inte alla vill bli av med detta gräs. Vissa människor tror att brusselkål och brinnande är användbara grönsaker och använder den i maten.

Gartner och självbetitlade växt man Morten Bragdø från Randesund plantskola att du ska definitivt överväga att använda ogräs i något användbart i stället för att bekämpa den.

- Det första du bör göra för att lägga dig i botaniken. Då kan du ta en bedömning av vad du ska gå och vad ska vara där. I stället för att kämpa till exempel pepparkakor med bekämpningsmedel kan du laga mat. Ja. Det är också möjligt att skapa ett viltområde i trädgården där ogräset kan leva.

Nutritionist

Marianne Leisner är landskapsarkitekt och författare. Hon arbetar med praktisk trädgårdsarbete och arbetar för att främja permakultur som en ekologisk och hållbar planeringsmetod.

Marianne Leisner håller fullständigt med om att det är bättre att äta ogräs än att bekämpa det. Båda eftersom gräset ofta är näringsrikare än de odlade växterna. Och eftersom det oftast är mindre arbete med en köksträdgård än med en gräsmatta.

Hon tycker att våra idealer om den gröna tomten har en överdriven status.

- Det är vackert när ett system fungerar när veden växer i trädgården för att ge mat, säger landskapsarkitekten.

- snarare ätas

också psykolog och författare till "Garden Nature harmonisera kraft psykologi.", Grethe Nordhelle anser ogräs snarare ätas än bekämpas.

Även hon har ägnat sin egen del av trädgården till "ogräs" som att brinna och skvätta kål.

För henne ogräset har uppgraderats från att vara ett irriterande inslag för att bli en viktig ny tillväxt i vad hon kallar den vilda trädgården. Här suger hon ingredienser för grönsaker, grytor och soppor.

Är du osäker på proceduren? Hur man gör mat av ogräs.

Skärning lämnar

Under hela säsongen skär hon löv från både skvaller och brännare.

- Dessa tillväxter innehåller mycket näringsrika ämnen. Skvallerkål är känd som alla trädgårdsmästers skräck, eftersom rötterna kan gå en hel meter nerför backen.

Eftersom det är så svårt att bli av med, måste jag bestämma om jag skulle försöka spruta bort det - eller gör motsatsen.

Artikeln fortsätter under bilden.

FULL ÄLSKELSE: Kom ihåg att skära alla de gula ödlorna innan de gråter. Om du inte gör det tar det inte många årstider innan gräset har tagit över hela trädgården. Foto: PHOTO: Getty Images

Spridar sig snabbt

Låt oss "aggressiva" växter utvecklas, de tar hand om andra.

Tänk på att maskros sprider sig snabbt, så du måste bestämma om det är en husdjurskorg eller något annat du vill ha. Antingen måste det vara tillåtet att regera i trädgården, eller vi måste bokstavligen ta det vid roten. I så fall måste detta ske innan det blommar, säger Grethe Nordhelle.

I boken rekommenderar Grethe Nordhelle att skära alla gula maskrosor innan de gråter. Om du inte gör det tar det inte många årstider innan maskros har tagit över hela trädgården.

I resten av trädgården använder hon herbicid för att bekämpa gossipkålen på ett tidigt stadium.

När du väl har bestämt dig för att ta bort gräset finns det användbara verktyg för att hjälpa dig med luke-jobbet.

Gingerbread

En vitaminrik växt.

  • Gingerbread är rik på vitamin C och kan användas i soppor, grytor och olika ugnsrätter, helst med brennlele. Färska unga blad är också lämpliga för sallader.
  • Det är inte tillrådligt att plantera en pepparkaka i en örtträdgård, eftersom växten kan ta full kontroll.
  • Om du vill försöka bli av med en pepparkaka i trädgården, skära ner den och häll en blandning av 1 del 35% ättika till 4 delar vatten över de återstående.

Källa: Rolv. nej / Urtekildens planteeksikon

Burning

Ännu friskare än spenat.

  • Bladen kan kokas som spenat och de har högre näringsinnehåll och mindre oxalsyra än spenaten. Bladen innehåller också karoten och C-vitamin i samma mängd som i spenat.
  • Hela växten är rik på klorofyll och mineraler, särskilt på järn, fosfor, magnesium, mangan, zink och kisel samt en mängd spårämnen.
  • Bladen är också trevliga att använda i form av örtte, vilket är en stark dryck som du kan dricka några koppar dagligen.

Källa: Rolv. nej / Urtekildens planteeksikon

Maskros

Kan användas för mat och vin.

  • Maskros är en flerårig ört som är utbredd i de mest tempererade områdena i världen.
  • Maskros kan vara en god matväxt, dessutom kan den användas för vin.
  • Blomknopparna kan tillagas och användas i exempelvis omelett. På våren kan de kryddiga bladen användas till en god sallad.

UGRESS: Gingerbread är rik på vitamin C och kan användas i soppor, grytor och olika ugnsrätter. Foto: PHOTO: Scanpix

Källa: Rolv. nej / Urtekildens planteeksikon

UGRESS: Brennelbladet kan kokas som spenat och de har högre näringsinnehåll och mindre oxalsyra än spenaten. Foto: PHOTO: Scanpix

UGRESS: Visste du att maskros är lämplig för både mat och vin? Foto: PHOTO: Scanpix

ADVERT

Mest populära