All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta bör du inte köpa Clas Ohlson

"Utrustningen är av dålig kvalitet och inte fungerar som den ska. Jan Erik Johansen, ABMAS Elektro"

År Clas Ohlson-katalogen finns i brevlådorna. Mycket kul för män, men några av produkterna borde hålla dig långt borta, tänk på att proffs DinSide har pratat med.

Clas Ohlson säljer mycket utrustning för hög ström, som enligt lagar och förordningar endast ska hanteras av proffs. Biltema-butiken säljer också produkter av denna typ.

- Det är inte tillåtet att du får en garanti och det förstör hela elindustrin, säger Jan Erik Johansen, Operations Manager på Abmas Elektro.

Han tror att Clas Ohlson och liknande återförsäljare säljer extremt mycket av sina högkvalitativa produkter.

- Folk tror att de borde spara pengar och köpa utrustningen själva. Då vill de ha en elektriker att göra jobbet med att installera det. Men utrustningen har dålig kvalitet och fungerar inte som det borde. Dessutom har många börjar montera det själv, och sedan ta killen ...

Johansen betonar att elektriker kan installera utrustning som har köpts av privatpersoner, och att det är upp till varje enskild elektriker för att bedöma kvaliteten på utrustningen. Men Johansens företag gör sig av med det här.

- Elektriken själv måste garantera jobbet och utrustningen, men det finns inga seriösa företag som arbetar på detta sätt. Jag menar att högkvalitativa produkter som köpts på Clas Ohlson är av dålig kvalitet. Dessutom är det inte lätt att installera och ser ful ut.

Läs också: Hur man noll energiförbrukningen

Såld gratis

Per Kristian Ness i Direktoratet för räddningstjänsten och beredskap (DSB) understryker att det finns en förordning som går på kompetensen hos den person som kommer att utföra installationer. Så det finns några undantag för vad du kan göra själv.

- Det är i grunden en förändring av pluggen på ledningar, installation av lampor i taket och några andra bitar. Högkapacitetsprodukterna kan handlas fritt, men det finns begränsningar för användningen. Så har det alltid varit.

Misterförsäkringsavgift

- Våra försäkringsvillkor är uppbyggda så vi antar att människor följer lagar och förordningar. Om det förekommer en överträdelse kan det finnas förkortning / förlust av ersättning. Men det måste finnas orsakssamband mellan det faktum att människor har gjort något olagligt och att elden har inträffat. I allmänhet är det ganska allvarligt att bryta mot lagar och förordningar när det gäller brand ", säger Jack Frostad i försäkringsbolaget If.

Läs också: Hur säkrar du ditt hem från blixten

Försäkringsbolaget Trygg Vesta har samma förutsättningar i sina villkor. En överträdelse av dessa kommer att leda till en förkortning i betalningen.

- Lyckligtvis är det inte en vanlig orsak till skada, men det finns en gråzon här. Enligt våra villkor antas det att du följer godkännandekravet.Som regel kommer elinstallatören själv att ha sin egen utrustning. Då måste elektrikeren vara bra på den här utrustningen, säger informationsrådgivare Svein Erik Rastad i Trygg Vesta.

Läs också: Svarar försäkring

Clas Ohlson följa lagen

Post kedjan Clas Ohlson och andra kedjor inte ser något fel i att sälja dessa produkter till konsumenten. Det är du som bryter mot lagen om du installerar dem.

Alla elförsörjning att människor inte kan sätta ihop sig vara väl markerad och produkterna säljs av Clas Ohlson, är märkta enligt föreskrifterna. Ett stickprov utförs av DinSide bekräftar att utrustningen är märkt på norska, svenska, engelska och finska med inskriptionen "måste installeras av en behörig elektriker."

Clas Ohlson säljer dock många av dessa produkter.

- Ja, det gör vi. Vi säljer mycket av det, bekräftar Clas Ohlsons huvudkontor.

Gör det själv:

  • Byt om locket för strömställare, strömbrytare och eluttag, men inte den väggmonterade delen.
  • Montera och byt ut värmare om de har en rörlig ledning och plugg.
  • Anslut eller byt ut högspänningspluggar i rörledningen jämn 25A, med eller utan jord.
  • Anslut eller byt ut anslutna kontaktkontakter och enhetskontakter upp till och med 16 A med eller utan jordning.
  • Anslut och reparera lampor, bordslampor etc. med rörledare och slår också på sladden.
  • Ansluta och byta lampor som hänger i taket krok etc, förbundna med stickpropp / uttag, kronan nypa eller "sukkerbit2 såvida lampor betraktas som en del av den fasta installationen. Det måste finnas en dragavlastning på kabeln så att kontakterna . debiteras inte fysiskt
  • Byte andra belysningsarmaturer i torra områden med isolerande golvbeläggningen (Källa: Nelfo).
  • ADVERT

    Mest populära