All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Du bör veta detta innan du köper årets julgran

ARTIKEL: Vill du se att detta är ett konstgjort träd? Modellen heter Kensington och kommer från Hageland med LED-lampor medföljer. Foto: Foto: Hageland

Tiden har kommit för att köpa årets julgran.

Kommer du att vara trogen mot den goda gamla grandiose, eller kommer du att bli frestad av det populära ädelkornet?

Flera butiker har också konstgjorda träd till priser som passar de flesta plånböcker.

Stort intresse för konstgjorda träd

Laila Sørensen, anställd av Bohus i Fredrikstad, berättar om stort intresse för konstgjorda träd.

- Den största kundgruppen här i Fredrikstad är vuxna som kommer och har ett sant, troget träd. De är försiktiga när de väljer, de känner till grenarna och brukar sluta med det dyraste trädet och ser mest naturligt ut, säger Sørensen.

Priset för ett konstgjort träd varierar från butik till butik. Det billigaste är ca 400 kronor, medan de dyraste kostarna kostar dig mer än 5 000 kronor.

- Dessa är de dyraste och mest naturliga träd som säljs ut först. Vi har konstgjorda träd som har upp till 500 små LED-lampor. Detta är både energieffektivt och miljövänligt. Vår bästa modell med ljus kostar 5 000 kronor och går som varm vetebröd ", säger Sørensen.

Få nackdelar

Ska vi tro på Sørensen finns det få nackdelar med konstgjorda träd.

- De kostar lite mer än riktiga träd, men det är en investering, något du kan spendera i många år framöver.

Genom att köpa ett konstgjort träd kommer du först och främst att undvika att vattna trädet. Du kommer också att låta det frös och du investerar i ett träd som varar år efter år.

- Det enda negativa måste vara att du förmodligen behöver torka damm från trädet, som du kan göra med alla konstgjorda växter, tillför Sorensen.

Konstgjorda träd är en samlingsplats för damm. Dammtorkning bör därför vara en försiktighet när du samlar juldekorationerna.

Räddar inte tävlingen

Artificiella träd kommer förmodligen inte att gå vilse med den första. Julförsäljare är dock inte rädda för den ökande konkurrensen från detaljhandelskedjorna, och tror att det finns en trend som kommer att sakta ner. När allt kommer omkring är det lite som doften av gran i huset.

REAL GRANGE: Det goda gamla bidraget är fortfarande det mest populära. Foto: Foto: Plantasjen

- När människor har haft konstgjort trä i några år och ser hur mycket kontroll det är att lägga det ihop och ta det ifrån varandra, kommer de inte att bry sig om att hålla koll på det på lång sikt , säger Steinar Skaar.

Han har sålt julgranar i Fredrikstad i 15 år och har många tips att komma till julköpare.

Gå ut tidigt

Skaar uppmuntrar först och främst att vara ute tidigt.

- Det är en bra idé att köpa tre tidigt eftersom valet är större. Du kommer inte få ett nyare träd nära jul, eftersom alla träd skärs samtidigt.Att trots att vi slutar träna, förklarar Skaar.

Julförsäljaren Ole Inge Stava håller med och rekommenderar att du går till julgranshoppen två veckor före jul.

- Då är du garanterat ett nytt träd och det kommer fortfarande att finnas ett stort urval, säger han.

Du kanske vill fråga säljaren när träden hackades så att du är garanterat ett nytt träd. Träna hackade från mitten av november och senare är en bra utgångspunkt.

- Du vet också trädet om det är friskt och trevligt. Ta en titt på grenarna och se om de kan torka, säger Hilde Poppe, trädgårdsmästare på Plantasjen.

Mer fördelar med Noble

Det är det goda gamla bördiga trädet som fortfarande är mest populärt bland människor, men många har också kärlek till dyrbara korn.

EDELGRAN: Edelgranen har blivit en stor konkurrent för det traditionella bidraget. Det luktar lättare och strövar mindre. Foto: Foto: Plantage

- Ekträdet står mycket längre. Dessutom sprutar det mindre än det vanliga spannmålet. En tredje fördel är att ädelkorn orsakar mindre oro för allergiker, förklarar Skaar.

- Jag tycker också att ädelkorn luktar bättre än det vanliga bidragsträdet. Det är en mildare lukt. Gran luktar starkare, tillägger han.

Silver furu och tall

Andra sällsynta julartiklar är silvergran och tall.

- Silverkornet är lite grovare i busken och det sprays så mycket som den vanliga granen. Jag tycker personligen att det lukter lite som en kattpuss, säger Stava.

- Vi försökte sälja tall i ett år, men det varade ett år. Furu tenderar att se väldigt ljus ut. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra, men det finns en sektion som ber om det, förklarar Skaar.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära