All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Detta bör du veta innan du bygger ett staket

Det finns mycket att tänka på när du ställer in staket på din egendom. Regelbundna bestämmelser i kommunen och hänsyn till grannarna är förmodligen de första sakerna att lägga in. Dessutom presenterar det norska klimatet ett antal utmaningar som ditt stängsel ska tåla.

Läs också: Underhållsskärmguiden

Staketval

Har du sett en nettavgift? Eller en vitmålade stakietgjerde? Att välja ett staket kan ha en stor sak för din egendom. Ylva och Bård Meltvedt längtade efter rätt staket för sitt eget hus. När de inte hittade det började de utforma staket själva. Resultatet var Forefence staket som har grundläggande element i rostfritt stål och lameller i olika material.

- Många som bor i äldre klassiska hus har även en modern stil och smak. Ett modernt staket visar ett medvetet förhållande till estetik och arkitektur. Det modernistiska uttrycket kan också passa in i klassiska trähus som funkvillor, säger Bård Meltvedt.

- Många som bor i äldre klassiska hus har även en modern stil och smak. Ett modernt staket visar ett medvetet förhållande till estetik och arkitektur. Det modernistiska uttrycket kan också passa in i klassiska trähus som funkvillor, säger Bård Meltvedt.

Läs också: Hur målar man huset utanför

Nettinggjerde eller stakittgjerde?

Arkitekt Cathrine Reusch är anställd av Byantikvaren i Oslo och har skrivit boken "Porter och staket". Hon tror att du bör tänka på hela området när du väljer staket. Till exempel gör nya typer av staket bra för moderna hus, medan de vitmålade stakittgjerdarna i de vita trähusen i södra Norge ingår i en större och traditionell helhet.

- Alla arkitekturer och historier har sitt eget inre sammanhang och är avsiktligt utformade. I Ullevål Hageby i Oslo är exempelvis stängsel anpassade till byggnadernas arkitektoniska uttryck och utformade med motsvarande material och färganvändning. Här skulle det kasta mycket med ett helt annat staket, vilket också skulle försvaga det harmoniska hela området, sade Reusch.

Läs också: Vilken färg ska du välja på husfärgen?

Ställ staketet

Oavsett vilket staket du väljer är det viktigt att ställa in det korrekt. Gifteparet Meltvedts erfarenhet är att många tycker om kortsiktiga och misslyckas med att stiftelsen fungerar korrekt när man bygger staket.

- Alltför ofta ser vi att folk är försiktiga att slå ner högar i marken utan att ta hänsyn till den nordiska vintern med mobbningar. Som ett resultat blir även ganska nya staket, efter en relativt kort tidsperiod, sned och ur sin form. När de också är gjorda av material som inte klarar hela världen, blir behovet av fältunderhåll och -byte snabbt, säger Bård Meltvedt.

Poängen är att det är viktigt med en lämplig grund för att skapa en frostsäker grund, antingen i form av granitblock eller formgjutna ringväggar.När det gäller byggnad av staket är det viktigt att stängseln inte når marken. Enligt Reusch bör det finnas ett mellanrum på 10-15 cm för att förhindra att brädorna absorberar fukt.

- Om du inte tar sådana överväganden kommer staketet att krympa mycket snabbare och du anpassar dig för att måla efter en onödig kort tidsperiod. Också, kom ihåg att om trä är utsatt för sol och regn är det väldigt dåligt och du får en dålig grund för färgen, som kommer att flopa mycket snabbare, säger Reusch.

Läs också: Hur man gör egna trädgårdsmöbler

Underhåll av smidesjärn

Reusch förklarar att brist på underhåll är ganska vanligt och att hon tycker att många människor stoppas eftersom de inte vet hur man utför underhållet. När det gäller smidesjärnskarv borstar det svetsade stålet när det börjar bli rostigt. Lossa sedan lösa partiklar och ta bort allt fett. Sedan ska smijernet jordas med en rostbehandlande grund som omvandlar rosten och förbinder den med stålet. Slutligen måla smijernet med några lacker.

- De är mycket stora under lång tid och har stora ekonomiska värden. Det är väldigt dyrt att etablera nya utarbetade smidesjärnfält och riskerar att förlora hela historiaberättelsen, säger Reusch.

ADVERT

Mest populära