All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Detta borde du veta om motorsågen

Det säljs ca. 40 000 motorsågar i Norge årligen. De flesta sålda motorsågarna går till fritidsanvändarna, och i inget annat land finns det så många motorsågar per capita som i Norge. Men vilken typ av fall borde du välja? Vi ger dig en översikt.

Elektriska väskor

Den största fördelen med ett elfall är att den kan användas både utomhus och inomhus, eftersom det inte släpper ut avgaser och dessutom buller mindre än ett bensindrivet fall. Nackdelen är givetvis att sladden begränsar hur långt bort från huset eller stugan du kan ta med dig. Men för hobbyisten som inte är van vid sådana verktyg och som bara behöver jobbet av små jobb i omedelbar närhet av huset, kan ett elektriskt fall vara det bästa till att börja med. Ett elfall är lätt att starta; bara plugga in och tryck på startknappen. Dessutom är det mindre kärt med en elektrisk motorsåg än med en bensinsåg. De elektriska fallen är oftast billigare än bensindriven.

Faktum är att alla elektriska fodral har en mycket kort ledning som är avsedd att använda förlängningssladden. Var försiktig så att förlängningssladden är tillräckligt stark så att den inte kväver strömförsörjningen till motorn. Detta gör att du kan fråga om var du köper ärendet. Ett problem är självklart att ledningen tenderar att gå vilse. Det är också värt att komma ihåg att elektrisk utrustning ska hållas borta från vatten, och att utomhusjobb bör läggas till dagar utan regn.

Gasdrevna fall

Trots fördelarna med el säljs de flesta bensinstationer här på land. Spektret är stort, både när det gäller pris, kvalitet och styrka. På Clas Ohlson erbjuds den billigaste modellen strax under tröskeln, medan flera av de stora varumärkena på marknaden har litet att erbjuda under femtonhundra dollar. Som med så mycket annat får du i grund och botten vad du betalar för. Åtminstone Bjørn Kværner, som varit involverad i försäljning och reparation av små maskiner under drygt 20 år, tror på sin verkstad i Asker.

- Det finns så många fall som säljs till cirka 2 000 kronor i detta land. Men genom att lägga till tusen klaff får du ett mycket bättre verktyg. Prisskillnaden gör mycket: För det första, genom att lägga till några extra dollar till inköp, ett fall du kan räkna med att börja när du vill. Det är ingen roll för de billigaste fallen. Dessutom är slitdelarna i de lite dyrare fallen mycket stabilare än på billiga, säger Kværner. Han tillägger att om någon av slitdelarna skulle bryta sig in i ett dyrt fall är det lättare att få nya.

- Det är lättare att få tag i de mer professionella fallen. Ett billigt fall av okänt märke har vanligtvis enskilda längder och dimensioner, vilket gör det praktiskt taget omöjligt att reparera om något går fel, säger Kværner.

Ofta får du mer styrka vid ditt köp när du går upp till ett pris. Men hur starkt ett ärende behövs för att rensa häcken och ta några toppar är en diskretionär fråga. Bjørn Kværner rekommenderar gärna sina kunder ett fall med en motor på 40 kubikcentimeter (cc) till cirka 3000 kronor. I de flesta fall kommer ett sådant fall att vara trogen mot tjänsten och kooperativet i årtionden, tror han. Andra återförsäljare säger att den vanligaste saken för hobbyisten är att börja med ett fall på cirka 30-35 cc. Den professionella marknaden anses generellt i segmentet från 45 cc och uppåt.

Funktioner

För användning i hobby är det begränsat hur många ytterligare funktioner du behöver. Du behöver inte värme i handtaget, katalysatorn och alla världens extrafunktioner om du inte arbetar seriöst med skogsskörd.

Det är därför inte nödvändigt att blanda en lång lista med ofta oförståeliga specifikationer. Men något som du bör uppmärksamma är betydelsen av frågan. Det ska inte vara så tungt att det blir svårt att manövrera. Detta är mycket viktigt, till exempel när det gäller säkerhet när man använder fallet. Ett relativt lätt, slimt fall med god viktfördelning och hög tyngdpunkt är vanligtvis det enklaste för nybörjaren. Svärdet bör också vara relativt kort (vanligtvis 13-14 tum). Ett kort svärd minskar risken för att gå vilse i något du inte ser när du är i trubbel.

Bland andra saker du bör kolla innan du köper ett fall är om det har bra vibrationer. Vibrationer hindrar vibration från motorn från att överföras till handtaget, och detta är särskilt noterat för längre arbetssessioner. God vibration förhindrar skador på blodkärlen i dina händer. Kontrollera även om det är lätt att ta bort och rengöra luftfiltret. Det kan rädda dig plundring och gömmer dig när du har använt fallet ett tag. Dessutom lönar det sig att ta reda på hur man ska börja ärendet. Om det har någon form av startkontroll, vilket underlättar kallstart, är det vanligtvis en fördel. En dekompressionsventil minskar kompressionen vid starttiden och gör starten lättare att starta.

Underhåll

Det är inte världens jobb som gör att motorsåget får ett gott och långt liv, men det är viktigt att komma ihåg att fylla på kedjeolja. På en bensinbränsletank bör detta göras samtidigt som du fyller bensin eller, för att vara helt korrekt, samtidigt som du fyller med alkylatbensin. Det finns bensin som är anpassade små motorer och säljs på bensinstationer.

Det är också viktigt att du håller skärverktygen skarp. Det här är relativt enkelt, säger de som gör det och görs manuellt - allt du behöver är ett par filer. Hur du använder dem korrekt, hittar du vanligtvis en beskrivning av handboken. Professionella användare älskar vanligtvis kedjan två gånger om dagen. En bra regel är att göra det åtminstone efter varje arbetssession.

Det är annars inte bara att rengöra filtret i nya och nya, utan också att rengöra det lite när det inte används för ett tag.

Säkerhet

Oavsett hur liten jobbet är: kom ihåg skyddsutrustningen. Hobbyisten är väldigt sårbar för olyckor när han eller hon "bara" tar några vrider.

- Enligt läkarna är sår efter motorsågar mycket dåliga eftersom fallet är brutet. Skyddskläder är absolut nödvändiga, säger Bjørn Kværner. Han rekommenderar en hjälm med visir framför ögonen och hörselskyddet, samt skyddande byxor och säkerhetsskor som ett minimum av säkerhetsutrustning. Goda handskar, eventuellt med skyddande insatser och ett första hjälpenpaket i fickan kan också vara bra att ha. Även om skyddsutrustningen snabbt kostar så mycket som är fallet, är det fortfarande en billig och nödvändig livförsäkring.

Bjørn Kvaerner betonar att säkerheten handlar om korrekt användning av fallet.

- Du ska till exempel aldrig lyfta motorsågen över brösthöjden, eftersom det är nästan omöjligt att hålla tillbaka när växeln släpper ut och motorsågen drar ner med full vikt, säger han.

Det är också en bra regel att aldrig klippa svärdet, vilket ökar risken för att kasta.

ADVERT

Mest populära