All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Dessa trapputtryck bör vara kända för

Ska du ha en ny trappa i ditt hem? Då borde du vara bekant med skillnaden mellan en trappa och en stege, och det är ok att veta vad säljaren pratar om när hon blir till uttryck som att fånga och skaka.

Det är särskilt viktigt att känna till de olika delarna av trappan och orden för dem när du börjar tänka på vilken stil du vill ha. Detta kan läsas mer i artikeln Detaljer som skapar trappor.

Här är en översikt över de vanligaste orden som du kan stöta på när du köper trappor.

Gelender

Gelenderet är ett räcke i trappor. Den består av mäklare / inlägg, sökrobot och handlist / släpvagnar. Den senare är listan längst upp på bältet. Returremmen är bältet som omsluter trapphålet på övervåningen.

Läs också:

därför vinäger ett mirakel botemedel i trädgården

Vinäger är en fantastisk rengöringsmedel, men visste du att vinäger fungerar även underverk i trädgården?

Mäklare

Mäklare kallas också ett inlägg, och ingår i räckenskonstruktionen. Mäklaren tjänar som stöd för bältet på trappan.

Spirar och räcken utgör delar av bältet. Foto: iStockphoto

Sprosse

Sprosse kallas även baluster eller rakblad. Detta är bortkastat i bältet, de tunna stavarna som förhindrar småklättrade barn att komma ut.

Läs också:

17 retentionsknappen som gör livet enklare.

Plötsligt är det coolt att organisera kläder, skor och andra nödvändigheter. Här är 17 smarta retentips som kommer att förändra ditt liv.

Hängare

Fångsten är den del på trappans sidor med vilken stegen är fastsatt. Hängsel förekommer också i sammansatta ord, såsom vägghängare, ytterväggar och frivånga. Detta indikerar om fällan går längs väggen eller om du känner trappans fälla.

Stusstrinn

Stusstrinn är den vertikala delen mellan varje steg i en sluten trappa. Det kallas ibland stigningen, men steget är strikt skillnaden mellan stegen. Trappan är å andra sidan plattan som täcker det öppna utrymmet i scenen.

Klättringssteg

Klättringssteg kallas också blocksteg. Klossteg är ett utökat steg, det första steget i trappan. Det hjälper till att öppna trappan i rummet och ger ett fint urval av trappor.

Läs också:

Ny trappa i huset

Ska du sätta in en ny trappa i huset - eller borsta den gamla? Det finns många varianter och fler lösningar för förnyelse av äldre trappor.

Repos

Repos kallas också trappor. Det här är en lägenhet som är större än ett normalt steg och används ofta när trappan ändrar riktningen. Utomhus hittar du reposs också i raka trappor, särskilt i långa trappor. Här fungerar de som viloplats på vägen till toppen, samtidigt som längden på fallet i trappan förkortas.

Barnlista

Barnlista kallas även barnskydd. Det här är en lista som är fastsatt längst ned i stegen i öppna trappor. Listan säkerställer att öppningen mellan stegen inte är större än tio centimeter och säkerställer att små barn inte kan krypa mellan stegen.

Fler ord och uttryck om trappor finns i artikeln Trappikon.

Källa: Hestnæs trappfabrik, Escalia och Nor-Trapp

ADVERT

Mest populära