All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Detta bör göra nu

Kallan skapar utmaningar för många husägare, men kalla priser är också användbara.

De är utmärkta för att till exempel ta bort alla små reptiler som måste krypa runt i sängkläderna.

Kallan är också din bästa vän om du har en frys för att tinas. Och många av oss har detta, även om andelen avfrostningsfrysare ständigt ökar.

Om du släpper fälgen inuti frysen, kommer den att påverka både frysanergins energiförbrukning och livsmedlets kvalitet.

Artikeln fortsätter under bilden.

UTBILDNING: Många tycker att tiden i tiden bygger isen i frysen. Detta kan bland annat påverka kabinets effekt. En dränering behövs därför regelbundet. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Högre energiförbrukning

Släpp lite fuktig luft varje gång du öppnar skåpdörren. Den är beroende av fryselementen inuti skåpet. Dessutom kommer de livsmedel du anger att avge fukt, kallad diffusion.

Hållbarhet i frys

Lagringstiden beror på en rad olika tillstånd, men som en tumregel gäller för hållbarhet vid minus 18 grader

 • Lean fish - 3 till 6 månader
 • fet fisk - 1 till 2 månader < 999> fett kött - 3 månader
 • Lever - 6 månader (fläsk) och 18 till 19 månader (vissa typer av vild)
 • Hackad kött - från 2 till 16 månader beroende på fetthalten
 • fjäderfä - genom 3 till 10 månader beroende på fetthalten
 • Frukter och grönsaker - 10 till 12 månader
 • bakverk - från 2 till 8 månader, beroende på fetthalten
 • stuvningar - max tre månader
 • maträtt gjord av tinade rött kött kan frysas igen
 • Föremål med "sista konsumtionsdag ...." Frysas i god tid före datum för sista sändningsdatum.
 • Källa: FSA

- Isen som ackumuleras på elementen kommer att fungera som en isolering, vilket i sin tur kommer att leda till att kompressorn måste arbeta mer och oftare för att producera tillräckligt med kyla, förklarar Armin Hafner, Professor, Department of Energy och processteknik vid NTNU.

Även i moderna frysar med så kallad NoFrost-teknik kan rimmor inträffa, och det kan bero på att avfrostningsfunktionen inte är optimal.

- En NoFrost-teknik kommer i princip att fungera optimalt och du behöver inte tömma.

Och om det fortfarande kommer frost och is inuti skåpet, kan det vara så att automatisk avfrostning inte sker tillräckligt ofta, säger produktchef på Miele, Tommy Holm-Christoffersen.

- I så fall bör du kontakta leverantören av frysen.

Skapar ojämn temperatur

Det bästa med maten i en frys är att det finns stadig temperatur. Men även om mätaren på kylskåpet visar samma antal grader av kall, betyder det inte att temperaturen i skåpet är jämn.

- Formningen av fälgen kan påverka temperaturmätaren så att temperaturen inte mäts är densamma i hela skåpet.Det kan också finnas ojämn temperatur på grund av det faktum att färsk mat placeras på frysta varor. Om dörren är för lång öppen, kommer detta också att påverka temperaturen, utvecklar Hafner, och tillade att om temperaturen i frysen går upp och ner, kommer det att påverka kvaliteten på livsmedelsprodukter på lång sikt.

För att minska risken för alltför stora temperatursvängningar är hans råd att du bland placera varor som skall frysas i en separat del och flytta dem senare till en annan plats i frysen.

uttorkning maten

- Uppbyggnad av iskristaller direkt på mat kan leda till att fukten dras ut ur livsmedel, och man kan delvis göra en förlust av näringsämnen när maten tinas, förklarar Eva Lille Bakken, senior rådgivare vid myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Undvik frostskada i vattenrör

- Den mest idealiska är att temperaturen i frysen är stabil och låg. Iskristaller på maten kommer att indikera att det har förekommit fluktuationer i temperaturen.

Hon rekommenderar att om du vill tina livsmedel som kött och fisk som vuxit upp, kommer det bästa sättet att tunna det långsamt i kylskåpet.

- Det kommer också att vara den bästa metoden i allmänhet, förutom bröd som kan tinas på köksdisken.

Hur man förhindrar

Enligt Armin Hafner är det bästa sättet att ta bort en frys, att sätta in en varmvattenpanna och stäng dörren.

- Det är viktigt att processen går sin naturliga tid och att du inte börjar skrapa isen på fryselementen eftersom detta kan skada dem. När skåpet är avstängt är det viktigt att du torkar väl innanför innan du startar om.

Electrolux Training Leader, Leif Eliassen Neksum, sa att det inte behövs ett separat förfarande när frysen ska startas.

- Vanligtvis går du helt enkelt in i maten och startar skåpet. Vissa frysskåp har en speciell frysfunktion som du kan använda.

Han rekommenderar också att man kontrollerar skåpets sk frysfrekvens. Detta säger något om hur många kilo mat frysaren kan frysa per dag.

Artikeln fortsätter under bilden.

REMOVAL: De flesta nya frysarna har en droppande näsa i botten av garderoben för avlopp av smältvatten. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Frys behöver också ett handfat

Även om du har en modern frys som inte behöver tinas, bör du ändå ta tillfället i akt den kalla årstiden ger att tömma frysen.

"Vad kan vara problemet med iskall frysar är att konsumenterna tror att de inte behöver göra något åt ​​dem", utökar Eliassen Neksum.

- Men det är fel, eftersom det kan ligga bakterier i frysen som kan deponeras på nya livsmedel som läggs till.

Därför är rekommendationen från Eliassen Neksum att frysen städas en eller två gånger per år.

- Och då är det ett utmärkt tillfälle att göra det, men det är inte en kris om man gör det, även om det frysning utanför, för rengöring tar så kort tid att fryst mat inte kommer att skadas genom att vara utanför frysen .

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära