All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Kommer du ihåg att tvätta det här?

Ett rent och fint badrum är väldigt upptagen och vi nordmän är väl lämpade för att tvätta vårt badrum - även om några av oss kunde göra en större insats.

Men en sak som vi ofta glömmer om rengöringsprocessen är toalettborsten.

Kanske mest för att vi ser på det som mycket dåligt att tvätta det?

- Det är viktigt att rengöra toalettborsten eftersom bakterier byggs upp över tiden, och om man sedan (som de flesta av oss gör) lagra borsten i behållaren direkt på badrumsgolvet, är temperaturen ofta en riktig grogrund för bakterietillväxt, säger telefoni Mercedes Åramnes , ledare av kvalitet och utbildning i CityMaid HomeSerivce.

Om du har en skål som behållare, gör det ont dåligt, eftersom gammalt vatten och värme är roten till bakterier.

- Välj därför en hållare där borsten "hänger" istället för att stå i skålen, säger Åramnes.

Om du äter en skål eller hink bör du, förutom att tvätta det, komma ihåg och byta vatten regelbundet.

- Borsten kan stå i skopan hela tiden, men det är viktigt att byta vätska minst en gång i veckan, säger Pawel Koska, chef för Grønt Renhold.

Hur man gör det

Enligt Åramnes borde en toalettborste tvättas genast och börjar se smutsig ut - även om det blir smutsigt i varje enskilt fall.

- Jag skulle ha gett det en hel del rengöring så fort du ser att det lägger lite rester på borsten. Kom också ihåg att rengöra handtaget - det är den vanligaste kontaktpunkten vår pensel, säger hon och fortsätter:

- Har du borstar bredvid toaletten och det kommer att dras ned utan lock är nere, kan det snart komma spill också på borsten handtaget - liksom på golv och väggar.

Så, hur tvättar du en toalettborste? Här får du receptet - steg för steg:

1. Ta på engångshandskar.

2. Blanda klor och kallt vatten i en liten hink eller något annat som bara används för sådan tvättning. Prova det lite, men häll inte för mycket klor. Följ anvisningarna på flaskan.

3. Låt borsten stå i lösningen i ca. 5-10 minuter eller tills du ser att borsten är ren.

4. Medan borsten fungerar, korsa hållaren, ta bort gammalt vatten och tvätta med klorvatten. Du kan köpa klor på spray, men var försiktig med ögon och kläder. Klor är starka saker.

5. Skölj borsten och håll det bra med kallt vatten och torka rent med en ren trasa. Om du har en rettsvätt kan du göra det här och tvätta sedan tvätten efteråt. Det är ofta djupt och du undviker spill på kläder och ögon.

6. Häng borsten i stativet eller låt den lufttorka tills den är torr.

BYTE VATTEN: Om du har en toalettborstehållare som liknar bilden på bilden, var noga med att byta vatten regelbundet för bästa möjliga rengöring. "Borsten kan stå i skopan hela tiden, men det är viktigt att byta vätska minst en gång i veckan", säger Pawel Koska, chef för Grønt Renhold.Foto: Foto: Think Foto

Billiga biljettpris är bra

Vilken typ av toalettborste du ska gå beror på vilken typ av toalettskålen du har.

- En pensel med två huvuden är till exempel mycket bättre lämpad för vissa dosdiskar än för andra dosdiskar. Idag profileras de ändå - att det inte finns något behov av fler olika former, säger Koska.

Han säger vidare att olika material används för att producera borstar - så att vissa är mer hållbara och effektiva än andra. Men en billig diet kan hålla ett ton.

- Så länge du tar hand om dem med jämna mellanrum är det förmodligen det billigaste - som kan bytas ut oftare utan höga kostnader, säger Koska.

Åramnes rekommenderar att du väljer en borste som kommer på din toalett.

- Man kan se "brun missfärgning" runt kanterna i vissa toaletter, och det är ofta eftersom de inte kommit hela vägen till toalettborste och / eller har inte använt de rätta produkterna tillsammans med skådespeleri, säger hon och fortsätter:

"Mitt tips är därför att sätta funktionen framför priset och leta efter en pensel som kommer in i brunnen på din toalett. Välj också en hållare där borsten "hänger" för minimal bakteriell tillväxt.

Flera saker som vi glömmer att tvätta

Ställ bort från toaletten pensel, finns det flera saker som vi glömmer eller inte kan stå ut med att tvätta så ofta som vi borde i badrummet.

- Vi tvättar för sällsynta tandborstehållare samt väggar och golv runt doskålen. Det finns också många bakterier, säger Koska i Green Clean.

När du är i tvätten måste du också komma ihåg alla ytor runt toaletten.

- Fogar, kakel och väggar runt toaletten är viktiga områden att tänka på. Jag rekommenderar också att tvätta ofta de beröringspunkter som vi använder mest: tvålpump, kranar, spolknapp på toaletten och beröringsytor på dörren, säger Åramnes.

Hon kommer också att göra ett slag för att lära sig att stänga toalettskålen innan du drar upp.

- På så sätt, "studsa inte" dropparna från toaletten runt golvet, väggar och liknande, säger hon.

HAR DU DETTA? Det är inte bara toalettborsten många glömmer att tvätta på badrummet. Spolningsknappen på toaletten är en yta som vi också måste komma ihåg att ta med i städningen. Foto: PHOTO: Thinkstock Photos

ADVERT

Mest populära