All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Du trycker på ditt huspris!

År 1999 ökade priserna på begagnade bostäder med 17 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Detta är den högsta årliga tillväxten sedan 1991. Priserna ökade mest i Oslo.

Nya siffror från Forecast Center visar nu att framtida bostadsköpare är välinformerade om utvecklingen på marknaden. Köparna är ännu mer pessimistiska än de har anledning att vara.

Realistiska förväntningar

Den genomsnittliga köparen förväntas faktiskt satsa 20 procent mer på sina egna bostäder i januari i år än vad de gjorde för ett år sedan. I januari 1999 förväntades köparna ge cirka en miljon kronor för sina egna bostäder. Ett år senare förväntade de sig priset till 1, 2 miljoner. Det förväntas att det genomsnittliga priset har ökat med 200 000 kronor. Ökningen är 20 procent.

- Folkets förväntningar på prisnivån är väl anpassade till den verkliga prisökningen vi har haft under det gångna året. Människor har tagit alla tjejer uppåt och de har realistiska förväntningar på marknaden, säger Bjørn-Erik Øye. Han är direktör för Prognoscentret, och specialiserat sig på marknadsanalys på bostads- och fastighetsmarknaden.

Hen eller ägg?

Ögon gömmer inte det faktum att människors förväntningar på pris kan påverka hur priset utvecklas.

- Frågan blir vad som kom först av höna eller ägg. Det är uppenbart att priserna kan drivas upp av att människor förväntar sig dyrare och dyrare bostäder ", säger Øye.

Det är bara under det senaste året att Prognoscentret har undersökt Norlands förväntningar på bostadspriser. En gång i kvartalet har de frågat 250 nordmän som förväntar sig att flytta inom tre år, vad de tycker att hemmet kommer att kosta.

Siffrorna talar för

Hur har siffrorna utvecklats från januari 1999 till januari 2000:

  • Beräknad kostnad på över två miljoner: För ett år sedan fanns det åtta procent som sattes till ett sådant pris, I år har andelen ökat till 11 procent.
  • Förväntat pris från en miljon till 1,2 miljoner: Ett år sedan sattes nio procent till ett sådant pris, i år har andelen ökat till 27 procent.
  • Förväntat pris från 600 000 till en miljon: Den andel som förväntar sig ett sådant pris har varit stabilt på 28 procent från förra året till i år.
  • Förväntat pris från 400 000 till 600 000 kronor: I januari 1999 trodde 19 procent att de skulle få ett hem i detta prisklass. I januari i år var andelen bara tre procent.
  • Förväntat pris på mindre än 400. 000 kronor: För ett år sedan förväntades 8 procent vara så billig bostäder, i år var andelen bara en procent.
  • Förväntat pris på mindre än 200 000 kronor: I januari 1999 trodde faktiskt att två procent skulle kosta mindre än 200 000 kronor. I år fanns ingen.

- Den mest slående utvecklingsfunktionen är att så många fler i år jämfört med förra året räkna med att man måste betala över en miljon kronor. Samtidigt minskar den andel som förväntas hitta bostäder till ett pris mellan 400 000 och 600 000 kronor, säger Øye. Han betonar att siffrorna inte berättar för oss om folk faktiskt kan betala vad de förväntar sig att posta.

Stretching Far

Ommund Braut i norska familjeekonomi har intrycket att nordmän i etableringsfasen är villiga att gå mycket ekonomiskt för att få exakt det hem de vill ha.

- Många slits i budrunderna. De går längre än de ville ha det hem de ville ha. Bara banken säger ja är allt okej. Efter fem års hård lön är det förmodligen mycket ånger att de gick så högt i pris, säger Braut.

- Första gången köpare på bostadsmarknaden är jämförbara med den 18-årige som vill ha en ny bil. De kommer att ha ett bra hem oavsett pris, säger Braut.

Även om folk är villiga att gå långt i budrunderna, enligt Braut, finns det ingen märkbar ökning av antalet husägare med betalningsproblem.

- Bankerna förlorade inte pengar förra året, och det säger lite om att människor kan betala för sig själva. Men jag tror att många människor skulle ha problem med att betala deras intresse om vi hade en tre procentig räntesatsning, säger Braut.

ADVERT

Mest populära