All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Veta detta innan du köper tomt

Vet du exakt vad ditt drömhus ser ut? Eller vill du flytta, men kan inte röra upp ett gammalt hus? Då köper du ett tomt kan vara något för dig.

Att köpa ett hus och bygga ett hus kan både betala för plånboken och hemströmmen. Du kan anpassa bostadsfamiljens behov och få ett helt nytt hem till samma pris som en gammal.

 • Denna familj bygger hus för första gången - följ dem genom toppar och dalar här

Men att köpa mark inte bara gjort i en handvändning, och kräver mycket mer av dig än en normal inköp.

Vi har därför tagit en pratstund med vår expert på fastigheter, Elisabeth Bartnes Sylten, om vad du bör veta innan du börjar titta på land. Bartnes Sylten är idag verkställande direktör och advokat för Eie fastighetsmäklare i Trondheim.

- Var ska du börja om du är intresserad av att köpa en tomt?

- Det första du bör göra är att bestämma om det är land och plats eller hustyp som är viktigast för dig. Inte alla typer av hus är lämpliga för hela marken och vice versa, säger Bartnes Sylten.

Då ska du få en bra översikt över de tomter som finns i ditt område så att du hittar det diagram som bäst passar ditt syfte. Bartnes Sylten tippa om att kontrollera dessa platser:

- Både fastighetsmäklare och privatpersoner lägger ut tomter till salu på olika portaler, vilket är det enklaste sättet att hitta mark till salu. Du kan också kontakta fastighetsmäklare eller markägare att höra om de har några tomter som inte annonseras, säger Bartnes Sylten.

 • Stiftelsen drivs på 1-2-3 (kommersiell länk)

Fall inte i denna tomma fälla

När du har bestämt på tomten, är det viktigt att du kontrollerar om det finns några påhäng kopplad till tomten och vilka regleringsregler och utnyttjandegrader som finns tillgängliga.

- Du bör undersöka den nuvarande regleringsplanen och om landet är reglerat för bostadsändamål. Om tomten är belägen i en oreglerad område eller om området är planlagd för jordbruk, natur och rekreation bör undersöka vilken effekt detta har på utnyttjandet av marken, säger Bartnes Sylten.

 • I dessa fall kan du släppa stämpelskatt

I utvecklingsplanen kan i själva verket har upprättat en ram för utnyttjandet av partiet, vilken typ av bostad du kan bete sig, egendom höjd och storlek och placering av hemmet på tomten. Om du inte kontrollerar detta i förväg, kan du sluta med en tomt som du inte kan bygga det hem du vill ha.

Om det finns en tomt på fastigheten kan det påverka både användning och utnyttjande av tomten. Om dina grannar har tillgång till tomten, bör du vara uppmärksam på detta när du lägger huset på tomten så att du får minst insikt och ljud till din trädgård och uteplats.

 • Detta borde du veta om att köpa en bostad för tvångsförsäljning

Det finns många faktorer som kan förstöra bostadsflödet. Och enligt Bartnes Sylten är människor inte alltid medvetna om detta.

"Den största fällan människor går in är att de inte har gjort tillräckligt med undersökningar av grundläggande förutsättningar och gällande bestämmelser så att det önskade huset inte kan byggas", säger hon.

Här är några saker som kan vara felaktiga:

 • Regleringsvillkor kan begränsa användningen av webbplatsen.
 • Kommunen eller dess grannar kan sluta bygga planer om fastigheten bryter mot bestämmelserna eller grannarna anser att boendet kommer att vara en besvärlig olägenhet.

Då var priset. För att få bästa pris, kolla priserna i det aktuella området innan du lägger bud på en tomt. Några tomter säljs till fast pris utan budgivning, medan i andra fall där ränta är höga säljs tomter till högstbjudande.

Det går också att lägga ett bud på det pris du tycker är korrekt för den aktuella webbplatsen. Då är det upp till säljaren att acceptera eller neka budet.

 • 4 tips som kan öka värdet på ditt hem (kommersiell länk)

Du måste också komma ihåg att det ofta finns extra kostnader utöver det faktiska köpet. Om du inte har räknat med detta i den totala kostnaden kan ditt köp vara dyrare än vad du ursprungligen såg för dig.

Dessa kostnader kan komma utöver inköp av mark t:

 • Kostnader för anslutning av offentliga vatten- och avloppsnät, där kommunen har etablerat en anslutningsavgift.
 • Kostnad för anslutning av väg- och elnät.
 • Utgifter för yrkesverksamma att genomföra den faktiska anslutningen till vatten-, avlopps- och elnät.
 • Kostnader för platsberedning. Om tomten har rock eller rock, måste du beräkna kostnader för att ta bort det här.

Denna artikel är en del av We in Villas hemsida "Hjälp! Vi bygger hus". Hämta hela serien här!

Annons:

Det är mycket att tänka på när man köper en tomt. Konsumentrådet har därför upprättat en bra lista över vad som ska kontrolleras när man köper ett land.

Checklista för köp av tomt:

 • Basis: De grundläggande villkoren är av stor betydelse för kostnaden för att förbereda tomten. Terrängen kan till exempel vara som sprängning, massavlägsnande etc., vilket innebär extra kostnader. Terrängen kan också vara avgörande för lokalisering av hus, val av husstyp och infrastruktur.

 • Anslutning: Anslutning till befintliga vägnät, offentliga vatten- och avloppsnät och elnät kan komma som en extra kostnad utöver markinköp.

 • Klimat: När du överväger en tomt, bör du alltid titta på solens och vindförhållandena i tomten. Detta har också en inverkan på platsen för huset på tomten.

 • Space Needle: Om handlingen är reglerad kan det hända att du bara kan använda delar av markerna. Normalt kan webbplatsen endast utnyttjas inom vissa gränser, vilket styrs av utnyttjandegraden i regelplanen.Det innebär att det ofta finns gränser för husplacering, höjden på huset och husets storlek. Garageområdet ingår vanligtvis i det maximalt tillåtna byggda området på tomten. Ta även hänsyn till behovet av bostadsutrymme utanför.

 • Byggklausul: Har bygglovsklausulen, innebär det att du åtar dig att använda en specialleverantör eller entreprenör. Inköp av mark med byggklausul kan därför innebära en begränsning i senare alternativ, både vad gäller husstyp och vem som ska bygga. Därför bör du klargöra den totala kostnaden, inklusive byggkostnader, innan du ingår ett kontrakt för inköp av en webbplats med byggklausul.

 • Konsult med yrkesverksamma: Professionella som arkitekter, byggnadsrådgivare eller entreprenörer kan bidra både till val av mark och bostäder för att passa dina önskemål och behov. Det är därför tillrådligt att kontakta proffs tidigt i processen för råd och tips.

 • Buller: Tänk på ljudnivån på platsen och i det omgivande området. I många städer kan trafikbuller och annat buller vara irriterande vid olika tidpunkter på dagen.

 • Pris: Markpriserna varierar beroende på plats. Du borde ha en viss uppfattning om vad huset själv kommer att kosta innan du köper tomten. Det är därför lämpligt att inrätta en budget i förväg om vad du har råd att investera i mark och byggande.

 • Distribution: Se till att den webbplats du överväger att köpa är registrerad på din egen gård och användarnummer.

 • Regleringsplan: När du köper ett land ska du undersöka kommunens planer för området, nämligen förordningen. Det är ofta sedvanliga regler för stadsområden och avståndet till granne och väg måste också tas hand om. Dessutom kan det vara regleringen av hur hög en får bygga.

 • Nybörjande köp: För att få rättsligt skydd för fastigheten måste du anmäla inköpet. Tvister görs genom att skicka en avslutad samling på den norska myndighetens egendom. Ledningar används vid överföring av fastigheter. Vid överföring av fastigheter måste du betala en dokumentavgift. Om du hävdar fastigheten efter att du har byggt fastigheten måste du betala en dokumentavgift för marknadsvärdet för både fastigheten och fastigheten.

 • Kontrollera husägare: Kom ihåg att kontrollera husägaren för nuvarande gårdens nummer och användarnummer. Information om grundboken och dokumenten hämtas från fastighetsregistret. Om det finns åtaganden eller servitörer på fastigheten, kan det kontrolleras genom att kontakta Norska myndigheten.

Källa: Consumer Council

Missa inte resten av vår hembyggare - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära