All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Detta måste du tänka på innan du gör uteplatsen

Utomhusplanering:

- Vilken stil vill du ha?

- Behöver du söka i kommunen?

- Behöver du skicka ut grannvarning?

- Vilka utemöbler ser du själv?

- Vill du ha utomhusbubblor?

- Hur är solens förhållanden?

- Vill du förhindra åtkomst?

- Vad är det mest blåsiga?

- Vill du ha sittplatser utomhus eller utomhus? - Vad ska du använda trädgården för?

- Vill du ha en köksträdgård?

- Vilken typ av belysning vill du ha?

- Vilka material vill du ha?

- Ska du kontakta en trädgårdsdesigner?

Bra planering är viktigt för att få en uteplats du är nöjd med.

Trädgårdsdesigner Darren Saines är utbildad trädgårdsdesigner och landscaper. Han uppmuntrar alla som ska göra ett vardagsrum för att tänka på utemöbler innan något annat.

- De flesta gör uteplatsen först och köper trädgårdsmöbler när terrassen är klar. Jag skulle göra motsatsen. Ta reda på vilken typ av möbler du kan tänka på och håll den i åtanke när du planerar och ritar uteplatsen, säger Saines.

Om du är frisk i ämnet kanske du vill söka en professionell trädgårdsdesigner för hjälp med uteplatsen.

- Men var försiktig med vem du väljer. Det finns många spelare på marknaden och många säger att de har gjort jobb som faktiskt är slumpmässiga bilder som de har tagit från veckotidningar och internet, varnar han.

Innan du planerar ditt utomhusutrymme bör du noga överväga webbplatsens potential, förklarar Ellen H. Schumann, marknadsledare i Asak Environmental Stone.

Hon påpekar att solförhållanden, väder och vind är faktorer som är viktiga att ta hänsyn till under planeringsfasen.

- Ta reda på vad du vill ha och vad det är realistiskt att få på din webbplats. Då måste du lägga en plan, säger trädgårdsdesigner Tone Minde.

När du har kartlagt din familjs behov, kommer du antagligen vara kvar med tydliga svar på hur många platser du behöver, vare sig du vill ha en utomhus spis eller utomhus kök, där grillen kommer att bli, hur det passar med rabatter, som i trädgården dina barn har en trampolin och var du ska placera ditt lilla kök eller örtträdgård.

Vilken stil vill du ha?

Bestäm vilken stil du vill ha i din trädgård. Om du bor i en gammal schweizisk villa, kanske du vill ha fruktträd, lila pinnar och doftskrot som klättrar på staketet. Det sägs inte att samma är lämplig i trädgården i en toppmodern funktionell bostad.

- Lush rosebud är lite konstigt för ett funky hus, påpekar Minde, och rekommenderar istället lite hårdare former i denna typ av trädgård.

Hon utarbetar den japanska växtstil som ett bra exempel.

- Det är verkligen inte så annorlunda än vår egen norska natur. Gräs, tallar och blåbärslymf mycket väl lämpad för det funky huset, tror hon.

Läs också: Så tvättar du terrassen

MATERIAL: Här har trädgårdsdesignern använt olika material för att skapa en spännande miljö. Foto: Foto: Darren Saines Hagedesign

Behöver du söka?

Garden Designer Saines påpekar att några av de dumaste sakerna du kan göra är att jaga dig in i ett trädgårdsarbete utan att ha undersökt i förväg om du får bygga.

- Ta reda på om det är nödvändigt att skicka ut grannens varning eller om du letar efter kommunen för något av det du planerar att bygga, rådgör experten.

I vissa fall där du planerar att bygga en stor pool eller om du vill skapa ett mycket högt staket, är det lämpligt att kontrollera regelboken först. Det kan vara en dyr och obehaglig affär om du bygger utan lag och senare riva upp.

Läs också: 5 härliga uteplatser

Förhindra åtkomst

- De flesta kvarter är ganska tätbefolkade, så det är ofta något vi vill ha förhindrande av tillgång. En ide är att kombinera flera olika typer av material som växter, sten och trä. Då förhindrar du insikt, medan uttrycket fortfarande känns luftigt, Schumann tips.

- Det är också viktigt att komma ihåg att din egendom och trädgård är andras synvinkel. Ta därför hänsyn till grannarna. Det är inte säkert att de tycker att det är kul att titta rakt på en stor trampolin eller en dålig vägg. Försök att få ett bra resultat för alla, kom ihåg.

LUN VOICE: Användning av olika material och ljus kan skapa en varm och mysig känsla på terrassen, men sådana saker bör planeras tidigt i processen att göra en uteplats. Foto: ASAK Miljøstein

Sol och vindförhållanden

Tre saker som borde vara centrala för att planera en uteplats är att förklara hur solförhållandena och vindförhållandena är på platsen.

- Väder, vind och sol är tre viktiga ord för ett bra resultat i trädgården. Även om du gör en terrass med sittgrupp utanför huset, är det fortfarande möjligt att ordna andra små och mysiga sittplatser runt trädgården, Minde tips.

Lägg märke till var du har morgonsolen och kvällssolen och fundera på vad du kan ha där. Varför inte skapa plats för ett mysigt kaffeset så att du kan njuta av dagens första kaffekopp i morgonsolen? Om du har dragit områden på tomten kan det också vara smart att planera en levande vägg.

Läs också: Detta bör vara känt innan du skapar en trädgård.

Spännande med nivåskillnader.

Saines påpekar att det är trevligt att placera saker på olika nivåer i trädgården.

- Du kan till exempel skapa en trappa som leder ner till en annan nivå i trädgården. Eller varför inte ha en stor terrass och två eller tre mindre tallrikar, säger Saines.

Schumann påpekar också att skillnader i nivåer kan vara en bra bidragsyter till olika zoner i trädgården.

- Spela ett spel med naturen och använd naturen som utgångspunkt för designen. Tänk på var du kan ha en bänk med skyddade platser där du kan bygga en blomsterbädd eller kanske göra en örtträdgård. Nivåskillnader innebär att du kan bryta upp uteplatsen i flera zoner, till exempel, säger Schumann.

Om du delar uteplatsen i olika zoner kan du skapa spännande miljöer och aktivitetszoner där barnen kan leka och vuxna kan koppla av.

- Grass hjälper till att mjuka uteplatsen och ger en fräsch och mjuk touch, Schumann tips.

Hon understryker också att du kan skapa spännande mönster och variationer genom att använda olika material, som trä och sten, i form av en eller en beläggningssten.

- Tänk också på vilken zon det är mest lämpligt att ha en eldstad. Vill familjen integrera utomhusrätten tillsammans med sittgrupp eller vill du muren din egen fristående spis eller pizzaugn? hon tillägger.

Om du har möjlighet, är ett bra tips att göra dig till en plats där du kan vara mer, men också en plats där du bara kan sitta två.

Läs också: Familjen byggde drömterrassen

Materialval

Det finns många val när det gäller material som kan användas på uteplatsen. Beläggningar används ofta för att skapa spännande kontraster.

- De är mycket användbara i uppfart, gårdar, gångar och trappor. Heller har en ny renhet i Norge och är lämplig för alla typer av vandringsområden. De används ofta på vandringsleder, i vinterträdgårdar, vid ingångar och på terrasser, säger Schumann.

Hon tillkännager ett positivt intresse för att integrera och kombinera olika typer av sten i utomhusmiljön.

- Intresset beror förmodligen på att stenen är nästan underhållsfri och ger oändliga möjligheter oavsett om du bygger en stödmur, en plats, en blomma, en trappa eller skapa gågator eller gårdar, säger hon.

Läs också: Hur man lägger sten på uteplatsen

SONER: Du kan skapa spännande miljöer genom att dela uteplatsen i olika zoner. Foto: Foto: ASAK Miljøstein

Korrekt belysning

Belysning i trädgården är en viktig punkt som inte får förbises. Försök att undvika förlängningskabel och synliga ledningar längs ytterväggar genom att planera tidigt. Många vill ha en värmelampa som kan göra det möjligt att sitta ute på kalla kvällar.

- Jag tycker att mjukare ljus är bättre än starkt ljus. Därför rekommenderar jag att jag fokuserar på mer och mindre ljus och ljus än en stor lampa som lyser mycket starkt, säger Saines.

Försök att gömma ljuset och notera att ju starkare det tänds, desto vitare och kallare blir ljuset.

- Du kan uppnå olika effekter på grundval av ljuskällan och form och det finns en fri att leka med fristående lampor som lyser upp gångvägar och säng, integrerat ljus i gatstenar, plattor och vägg- eller vägglampor som lyser upp fasader. Spotlight är också ett alternativ om du vill tända platser eller objekt, säger Schumann.

Hon tillägger att modern utomhusbelysning har den senaste LED-tekniken och kräver mycket liten energi.

- Detta gör att du kan skapa en mysig atmosfär utanför trädgården utan att märka det på elräkningen.Systemet är också väldigt enkelt att installera, säger hon.

ADVERT

Mest populära