All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Du måste ha tillstånd för att hänga upp bilder på väggen

Hur sprites dig ditt badrum budget

Tips för underhåll och renovering:

Kontrollera vad ditt kontrakt säger om underhåll.

Vill du borsta upp och begära tillstånd och få det skriftligt.

Är du oense så klaga skriftligt. Du kan fortsätta om det inte hjälper till exempel hyresgruppen.

Konsumentrådet kan ge råd och vägledning

(Konsumentrådet Source Ingeborg Flønes /)

- Vi upplever att många hyresgäster inte tar inåt själva eller vet för lite om vilket ansvar de har åtagit sig genom att hyra en bostad. Väldigt många blir sig en sur överraskning när de flyttar ut, och upptäcker att slarv eller bristande underhåll har lett till hela eller delar av fyndigheten försvinner, säger verksamhetschef Utleiemegleren, Ann-Liz Grønli.

För din uppgift som hyresgästen i en lägenhet ska ta hand om och i princip inte byta hem. Det betyder att du borde behålla, men röra inte upp. Om du tror att hemmet aldrig är så trött, måste hyresgästen bestämma om man ska göra så lite som att hänga en bild på väggen.

- Alla önskemål om byte i hemmet kommer i princip att godkännas av hyresvärden innan hyresgästen gör någonting. Om du gör ändringar i fastigheten utan ägarens medgivande, riskerar du att behöva täcka kostnaderna för reparation eller återlämnande av detta när du flyttar ut, säger Grønli.

Du kan få kostnaderna

Det är inte bara tillrådligt att göra förändringar med hyresvärden för att undvika att du förlorar insättningen eller får extra jobb innan du flyttar. Det är också möjligt hyresvärden betalar för de ändringar du gör. Om du vill uppdatera lägenheten lägger hyresvärden ofta ett pris på det och tar själva räkningen.

- Den vanliga saken är att människor kontaktar hyresvärden, och ofta hyresvärden täcker färg och andra utgifter när du först gör jobbet. Det är viktigt att tala ut, eller så kan du hamna i en som fick en räkning på 1700 kronor för två skruvhål i taket, varnings Ingeborg Flønes, chef för konsumentrådet konsumenttjänst.

Det kan dock vara värt att ta hand om att du inte bär möbler eller tillbehör när du flyttar.

- Till exempel vill hyresgästen montera en ljus rullgardin, solskydd, bokhyllor eller annat. Om ägaren godkänner installationen av detta skulle det anses vara en permanent installation i hyreshuset och kan inte ingå i omlokalisering, säger Ann-Liz Grønli.

Om vi ​​tror experten är det därför viktigt att förtydliga alla detaljer i förväg. Till exempel kan ägaren vara villig att täcka inköp av en rullgardin mot att montera det själv om ägaren ser det nödvändigt att ha detta permanent i bostaden.

Kan vara mycket extra arbete utan tydliga avtal.

Inte alla möten på plats när du börjar byta saker, du kan bli en cool överraskning när du flyttar.Till exempel kan hyresvärden säga att du vrider in i väggen så länge som alla hål är förseglade innan du returnerar nyckeln. Det kan finnas massor av oväntade jobb om du inte har fått tydliga svar från hyresvärden om hur han eller hon kommer att få det när hyrestiden är över. Enligt Grønli upplever hyra mäklare ofta att den typ av reparationer inte godkänts, vilket kan göra att du drog insättning.

Också, var noga med att få ett skriftligt svar på vem som ska täcka kostnaden för renoveringen.

- Godkännande från ägaren ska alltid bekräftas skriftligen av ägaren eller via hyresgästen. Ett godkännande kan delvis innebära ägaren vill väggen, som du får tillstånd att borra och skruva in för att återställas när man flyttar, säger Grønli.

Det betyder att om du vill montera en platta eller andra tunga saker, alla hål fyllda och målade fint över innan du flyttar ut. Det är viktigt att komma ihåg att hela väggen måste målas från hörn till hörn för att göra det trevligt.

du behöver veta om att hyra bostäder

Trots att du inte kan renovera den egendom som du hyr, bör du dock se till att lägenheten du hyrt är i samma skick som det var när du flyttade in. Det innebär att du har ett underhållsansvar i ditt hem.

Typiskt underhåll du som hyresgäst måste göra är:

  • Dörr
  • Ladda
  • WC
  • Elektriska kontakter och strömbrytare
  • Rök och brandsläckningsutrustning (nödvändig funktionskontroll, rengöring, batteribyte, testning och liknande)
  • Varmvattenbehållare fixturer och utrustning i huset som inte ingår i fastigheten.

(Källa:. Konsumentrådet Com)

Kontrollera om du ska välja parkett eller laminat

Om inte annat överenskommits, är det i själva verket förväntas att göra regelbundet underhåll som svänga vänster lösa skruvar på dörrhandtaget, så det fall inte av, byt packning av kranar som droppar och batterier i rökdetektorn.

- Om du gör hål i dörren måste du självklart reparera det. Stäng av strömmen när du reser till tropiska midvintern, så att rören fryser, kan det leda till att du måste betala för skadorna, varnar Ingeborg Flønes Consumer Council.

Det är fortfarande hyresvärden har huvudansvaret för de flesta av underhåll av bostad, men det är viktigt att du läser hyreskontraktet noga så att du vet vad du har kommit överens om. Berätta alltid för mig när du upptäcker att något är trasigt i lägenheten. Till exempel, om du får en vattenskada som du inte har råd med, är det hyresvärden att täcka kostnaderna. Om du inte rapporterar och skadan blir större än vad som behövs kan räkningen falla på dig istället.

Tips för dig som vill uppdatera

Vill du städa upp en trött lägenhet, värderar många hyresvärdar det. Det kan dock vara tillrådligt att inte begära mycket, men hellre ha en tanke att lägenheten också kommer att hyras ut.

- God dialog med ägaren är alltid en bra utgångspunkt, oavsett förslaget till förändring i hyreshuset.

Om du vill fräscha ditt vardagsrum med en ny färg på väggarna, skulle det vara värt att föreslå en färg som är ganska neutral.Gör det lättare att säga nej tack till "extrema" färger, eller kan tvingas att ge autentisering mot att tvingas avstå egendom ursprungliga väggfärg på nödstoppet. Ägaren kan också erbjuda att täcka kostnaderna i samband med material om huset behöver en liten ansiktslyftning, men inte i alla fall.

Om du vill fräscha upp en vägg i samma färg som den redan har, är det osannolikt att hyresvärden har inget emot det, men ändå måste du ha godkännande från hyresvärden innan du gör något i lägenheten. Skicka ett mail eller en text, så du har skriftlig tillåtelse.

Vanliga misstag när du flyttar från hyresbostäder:

Parkett: Stora repor, hack och skador i parkett, vattenmärken efter spill eller läckage, som

inte klassificeras som vanligt slitage

Kök Bänkskivor: vattenmärken på grund av spill och brist på underhåll av köksbänkar i trä.

Skador på lager: sår och hål / repor på möbler och innerdörrar

missfärgade väggar: slarv med spackling och målning av skruvar, spikar och hål skador

Rengöring: vi ofta att flytta diskbänken inte är godkänd och därför rekommenderar alla våra hyresgäster att beställa städning byrå

(Källa: Ann-Liz Grønli / Utleiemegleren)

Vid rådets Consumer. sv form av förvärv och inventering som du och hyresvärden kan använda för att tillsammans gå igenom bostad av förvärv och omlokalisering. Leta efter skador när du tar över hemmet och gör detsamma när du flyttar. Då kommer det att finnas lite tvivel om vilka skador du inte kan hållas ansvarig för och som du inte betalar för när du flyttar tillbaka.

"Det kommer att vara mycket problem för en sådan noggrann granskning", säger Flønes.

Om du och hyresvärden inte håller med om det, brukar det hjälpa dig att skriva in mellan. Om du inte hjälper det kan du gå vidare till tvistlösningsstyrelsen eller förlikningskommittén. Om du bor i Oslo, Akershus, Bergen eller Trondheim kan hyrestyrelsen hantera frågan.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära