All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Du förlorar 20 000 kr. vid uthyrning av ett boende med

Dagens höjda bostadspriser i Oslo kan skrämma någon från att köpa sitt eget hem. De väljer att hyra istället för att se om priserna plattas ut. Våra beräkningar visar att detta är ett val som hyresgästerna betalar dyrt för.

Beräkningar görs så gott som möjligt, men kan innehålla fel. Ekonomiska beslut bör också baseras på andra källor. Kalkylatorn är skrivet i Javascript. Av misstag, vänligen skicka ett e-post till DinSide.

Med vår nya räknare nedan kan du beräkna vad du sparar på att köpa istället för att hyra, baserat på ditt hemstorlek. Kalkylatorn är upprättad på grundval av statistik från Norges fastighetsförening och bostadsrättsföreningen.

Priser i andra städer

Vi har koncentrerat oss på Oslo-marknaden eftersom det finns de bästa siffrorna som finns tillgängliga på hyrespriser. Även om Oslopriserna ligger långt över priserna i övriga landet är det troligt att det kommer att betala för att köpa istället för att hyra i de andra norska städerna.

Våra siffror visar att förhållandet mellan ägare och hyrespriser liknar dem i städerna. Om du till exempel har 1, 2 miljoner kronor, köper du cirka 55 kvadratmeter i Oslo, medan du får 80 kvadratmeter i Bergen, Trondheim och Stavanger. Hyran per månaden kommer att vara ca 6700 kronor för 55 kvm. i Oslo, medan det kommer att vara cirka 6000 i de andra städerna.

Spara 22 000 årligen för att äga

Efter våra beräkningar kan du spara totalt 22 000 dollar om året för att köpa en lägenhet med två sovrum istället för att hyra den. Nya siffror från den norska fastighetsföreningen visar att en tvårumslägenhet på cirka 55 kvadratmeter kostar ungefär 1,6 miljoner kronor i Oslo.

Vi antar att du köper den här lägenheten och lånar hela beloppet på 1, 2 miljoner kronor. Med en räntesats om 7 procent kommer årets räntekostnad för hemmet att vara cirka 81 000 kr.

Räntekostnader kan dras av beskattningsbar inkomst, vilket ger 28% skatt på räntor. Skattefördelen i vårt exempel kommer att uppgå till cirka 23 000 kronor.

Totalt kostar lägenheten dig: 81 000 kr. ?? 23 000 kr = 58 000 kr. under året.

Låt oss titta på vad en liknande lägenhet kostar att hyra. Siffror från Huseiers Landsforbund visar att en lägenhet med två sovrum på ca 55 kvadratmeter kostar 6 700 kronor i månaden att hyra.

Årliga utgifter för denna lägenhet kommer att vara: 80 000 kronor.

Jämför siffrorna, vi ser dig spara: 80 000? 58 000 NOK = 22 000 kronor på att äga istället för att hyra.

Vad sägs om avdrag?

Vi har inte beaktat avdrag på lånet när vi har beräknat kostnaderna för att äga ett hem. Det beror på att avdrag är rena besparingar, som du betalar för dig själv.

Vi har inte heller beaktat de gemensamma kostnaderna du betalar till bostadsföreningen eller joint venture. Utgifterna varierar mycket och de täcker ofta kostnader för uppvärmning eller uppgradering av allmänna utrymmen.

När du överväger om du har råd att köpa en viss egendom, måste du också överväga dessa utgifter. Även om avdrag går till dig, har du fortfarande råd att betala dem varje månad.

Så vad ska du göra om du inte har råd att hyra eller äga? Naturligtvis är alternativet att hyra med någon annan. Vill du läsa våra tips om hur du kommer i drömkollektionerna? Klicka här: Ställ dig i samhället

Så varför hyra?

Det finns flera skäl att hyra. Någon hyr tillräckligt eftersom de inte är kreditvärdiga nog för att få lån. Andra hyra eftersom de uppskattar flexibiliteten. Men många är också villiga att betala lite extra för att undvika den finansiella risken. I exemplet ovan betalade vi över $ 20.000 extra per år att hyra. Men lägenheten kostar 1, 2 miljoner. En nedgång på 1 procent kommer att ge ägaren en förlust på 12 000 kronor. I början av 1990-talet sjönk huspriserna med 40 procent. I sådana tider är det fördelaktigt att hyra.

ADVERT

Mest populära