All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Tvätter du inte ugnen med Zalo?

För att dammsuga direkt när toker ätit russin eller tvätt över golvet i vardagsrummet när fredag ​​kommer verkar de flesta människor går ganska bra för en upptagen veckodag. Många byter också sängkläder som rekommenderas var 14: e dag och torkar lite damm här och där när det ser värst ut.

Men för de allra flesta av oss finns det några jobb i huset, eftersom tröskeln för att komma igång är något högre än andra. Sådana jobb som det är så lätt att exponera, helt enkelt för att det bara är tanken att komma igång är tillräckligt för att du ska sluta.

Tvättmaskinen är utan tvekan en av dessa.

rörigt men viktigt arbete

Med spill, brände fett och kremerade resterna sitter fast rör, så det är kanske inte förvånande att det här jobbet är ofta en av de städprojekt måste acceptera och utsättas igen och ny innan du äntligen träffas och kommer igång.

Men oroa dig inte om du har insett att julklappar är snart på tröskeln och att kaminen inte är redo att starta årets julkälla. Det är dags att klara av hemets mest tveksamma knep.

SILVER: Kokkärl och spis kräver rengöring. FOTO: Trine Jensen

FASTBRENT FETT: Här är experterna råd när kaminen ska tvättas. FOTO: Trine Jensen

- Det finns en åtgärd för att inleda ugnen och alltför lätt att helt enkelt skjuta och skjuta, bekräftar Malin Skaar på Lilleborg Consumer service för Klicka Property.

- Men det är viktigt att tvätta det regelbundet, och speciellt viktigt nu i dessa inför julen att undvika full av rök och brandvarnare som piper på julafton.

Men Skaar påminner om att det är viktigt att dubbelkontrollera vilken typ av spis du verkligen har innan du börjar med jobbet.

- Om du har en självrengörande eller delvis självrengörande ugn, använd inte tvättmedel i ugnen, men följ tillverkarens rekommendation om "avbränning".

Köp en specialagent

Många skurar lös på mycket brända smuts i ugnen med Zalo eller annan allmän spray, men då kan du behöva skrubba för lång tid att få resultat.

- inte självrengörande ugn och måste därför manuellt rengöra, så ska du skaffa en speciell rengöringsmedel för ugn, förklarar Skaar.

- Smutsen är ofta ganska svår att komma undan och kräver tvättmedel med lite kraft att göra tricket.

Specialist inom rengöring och inomhusmiljö vid Tekniska institutet, Lena Furuberg, instämmer.

- Furuberg förklarar att klicka på bostäder.

- Läs instruktionerna noga innan du börjar.

TIPS: Placera gamla tidningar eller liknande framför ugnen för att förhindra stänk av tvättmedel på golvet.

SPECIAL PRESS: Använd en rengöringsspray som är avsedd för jobbet.FOTO: Trine Jensen

Kom ihåg varaktighet

Många rengöringsmedel till spisen bör sprutas på, och då är det viktigt att komma ihåg att inte ha lite tålamod när det gäller att vänta med att tvätta bort igen.

- De flesta av dessa rengöringsmedel kommer att ta en stund, så länge tillverkaren rekommenderar, förklarar Furuberg.

- När du väl har arbetat och tvättat, kan du behöva repetera hela processen för att få det resultat du vill ha.

Skaar håller med:

- Är det länge sedan du senast tvättas, då måste man förmodligen göra detta några gånger tills all smuts release.

Marknadschef på CityMaid Hjemmeservice i Oslo, Charlotte Sagvik, rekommenderar även att värma ugnen en stund medan rengöringssprayen har tid att arbeta.

- Då löses sakerna lättare, förklarar Sagvik till Click Housing.

- När produkter har funnits en stund, använd en svamp av medelhårdhet och skrubba med ren hand.

Sagvik förklarar att det också är möjligt att använda lite tvättmedel i ugnen.

- Efter rengöring av allt smutsigt, tvätta med rena mikrofiberdukar så att du "tvättar" bort tvättmedel, förklarar rengöringsskrubbaren.

- När det gäller rengöring, är det värt att komma ihåg att microfiber ersätter mycket tvål, och det kommer därför långt med en bra mikro tyg, och lite ljummet vatten.

Men det finns något ännu raksere och smartare du kan göra för att underlätta ditt jobb innebär Sagvik:

- Den absolut bästa tips jag har är att om du har ny ugn, så skölja över vecko / när du spiller, Först då blir jobbet enklare.

Ta bort glaset

Inte alla ugnsugnar har detta alternativ, men om du kan, rekommenderar experter att du tar bort glaset och rengör det själv.

- På vissa ugnar kan glaset avlägsnas, bekräftar Sagvik.

- Gör det som möjligt och tvätta glaset i diskmaskinen.

Sax har en knapp på diskbänken.

- Testa koksprutan eller slipmedel och svamp på svåra fläckar, förklarar experten.

TIPS : Om glaset inte kan avlägsnas, använd en köksspray eller slipmedel och torka noga med en fuktig trasa.

Drop ammoniak-trick

Det har nyligen blomstrade med historier om hur man kan få ugnen mousserande rena med hjälp av den så kallade "ammoniak-trick", vilket är att låta en skål ammoniak att stå i en varm ugn över natten. På morgonen efteråt kan du bara torka ut all smuts och fett som nu är helt upplöst och vips; ugnen är ny.

Men experterna varnar starkt för detta "trick", vilket kan orsaka farliga avgaser.

- Det är sant att ammoniak löser brända fett och genom att värma upp det här sättet vattenånga blandas med ammoniak och vara effektiva för att göra ugnen ren, förklarar Furuberg.

- Jag rekommenderar dock inte det här till någon eftersom det orsakar stark lukt och kan vara mycket irriterande för astmatiker och barn.

Skaar håller med:

- "Salmiakk-tricket" har blivit mycket omtyckt i media eftersom fler människor blivit sjuka efteråt.När salmi-gummit upphettas och bildas till gas kan det orsaka irritation i luftvägarna och rivkanalerna.

Rengöringsexperten förklarar att det finns många faktorer som påverkar hur skadligt denna metod är.

- Olika ugnar har till exempel olika densiteter, vissa släpper mycket luft medan andra är små. Vissa har öppna kökslösningar hemma, vilket ger gas till ett större rum, medan andra är mindre. Chef Nils Ebbehøjs sade nyligen till Ekstrabladet i Danmark att folk också kan vara lite "rause" med mycket salmiakk, och kanske lägga till några andra kemikalier för att få ännu bättre effekt, vilket även kan göra att det händer mer skadligt.

BAKEPULVER: Har du provat detta smarta knep? FOTO: Trine Jensen

TRY: Stänk sodavatten i botten av ugnen, använd lite vatten och gnugga. Vips; ren ugn. FOTO: Trine Jensen

Försök med natron

Om du känner dig ovillig att fånga gummihandskar och skrubb, finns det fortfarande ett annat knep du kan prova.

- Stänk sodavatten och lägg lite vatten på ugns botten när du bara har stängt av det, förklarar Furuberg.

- Bakpulvret gör att smuts kan lösa upp och skrapar kan skrapas ut. Jag har försökt det själv och kan säga att ugnen var mycket renare än den var före försöket.

Nyligen har många människor ockuperats genom att inte bara äta hälsosamma och naturliga utan också tvätta sina hem på ett sätt som inte lämnar skadliga kemikalier på ytor och i hemma. Om du är av samma åsikt, ja, bör sodas vara din nya bästa vän, för här talar du verkligen en mångfärgad hemma.

Håkon Lindahl, rådgivare i framtiden i våra händer, har tidigare talat varmt om bakpulver och läsk som rengöringsmedel till Klik Bolig.

- Det är sant att bakpulver kan användas för många uppgifter när det gäller rengöring, har Lindahl tidigare sagt till Bonytt. nr.

- Inte bara kommer du spara en hel del pengar när de traditionella rengöringsmedel är både dyra att köpa och inte heller särskilt motorstopp i bruk, men du kommer också att skydda inomhusmiljön i ditt hem, så att du inte behöver andas in så många kemikalier .

ADVERT

Mest populära