All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Detta inte kommer att ha köket

Har du upplevt Hitta den här lilla rakapparaten i köket, du är inte ensam. Torkad fruktmoth är vanlig i Norge och anses vara en av våra fem vanligaste inomhus skadedjur.

- Torkad fruktmol finns inomhus i Norge över hela landet och i andra delar av världen. Det kommer oftast att följa med dig när du tar mat som redan har smittats in i huset.

Detta gäller främst torrvaror, som nötter, mandlar, plantor och djurfoder, säger Arne Nese, teknisk chef för skadegörsföretaget Rentokil.

Regelbundna föreställningar

Han säger att antalet förfrågningar om torr frukt mal oftast ganska stabil under hela året och att det är en vanlig fixtur i den typ av förfrågan skadedjur fast get.

Den första konstaterade fallet av torkad frukt moth var i Norge var cirka 1920.

- Vissa tror att ursprungligen bodde i Indien, på engelska kallas indiskt mjölmott men nu finns över hela världen i huset och livsmedelsindustrin, säger Preben Ottesen, direktör för avdelningen för folkhälsan.

Artikeln fortsätter under bilden.

SKADA SKADA: Från vänster: Preben Ottesen, chef för folkhälsoinstitutet och Arne Nese, teknisk chef för skadedjursföretaget Rentokil. Foto: FOTO: Privat.

Bor i torra dina artiklar

torra frukter kvarn trivs i köket och larver lever i en mängd olika torra växtprodukter såsom torkad frukt, nötter skalade, frön, choklad och kryddor.

Enligt det norska folkhälsoinstitutet tar det ungefär tre dagar från honan att kläcka tills hon börjar lägga ägg. Medan en enda vägglus kan lägga flera hundra ägg under sitt liv, lägga tørrfruktmøllhunnen mellan 200 och 300 ägg under en period av en till 18 dagar direkt på livsmedel eller ytan paket med livsmedel.

Så här görs det snabbt.

- När larverna kommer att klämma, skrapar de bort från maten. Vuxna är bara kompis och honorna lägger ägg innan de dör, säger Preben Ottesen.

Crawling Up the Wall

När larverna kläcker från ägget rör de sig i sprickor i maten eller tränger igenom öppningar i livsmedelsförpackningar. Växta larver lämnar matvarorna för att plummet på skyddade platser som sprickor och hörn.

De kan krypa upp väggarna och de kan också flytta in i andra rum än där maten är.

Det är inte fördelaktigt att få denna varelse in i köket. Larverna förorenar maten.

Så hur kan du undvika att få det hemma? Förvaring av mat i slutna behållare verkar förebyggande. Och om du har mat i kylskåpet, förhindrar det att torrfruktkvarnen utvecklas. Enligt det norska folkhälsoinstitutet är insekten inte blomstrande i kallt väder. Om temperaturen sjunker till under 10 ° C, upphör utvecklingen.

Artikeln fortsätter under bilden.

DREAM MATTER: Hur det ser ut.Foto: ILLUSTRATION Hallvard Elven / folkhälsa

måste agera snabbt

När du har fått varelsen i huset, misströsta inte för mycket. Men det handlar om att agera snabbt.

Det är mycket lättare att bekämpa en attack med bara larver än om det finns också vuxna och tuttar.

Men det kommer att kräva ansträngning och det kan bli tidskrävande, precis som om du kommer att kämpa med brun pälsblock.

- Om du är osäker på att du vill begå dig själv, finns det skadedjur som kan undersöka problemet. Var därför försiktig med att ställa tydliga krav på den föreslagna metoden i händelse av en kamp, ​​säger Arne Nese i Rentokil.

Detta omfattar husförsäkring i samband med skadedjur

Kartläggning

För att kartlägga de platser där larverna och valparna är belägna är en bra början.

- Det bästa sättet att bekämpa torrfruktkvarnen är att identifiera källan till problemet så snabbt som möjligt. Detta kan vara en säck med spannmål eller något som har stått på baksidan av en hylla. Infekterade varor och dessutom måste allt annat som finns kvar i garderoben kontrolleras noggrant för aktivitet. Mest föredraget bör det kasseras, säger Arne Nese.

Avlägsnande / behandling av angripna livsmedel

Dry Fruit Moth i livsmedel dödas genom upphettning i ugnen vid 60-80 ° C.

Se till att kärntemperaturen i maten är minst 55 ° C. Det kommer att ta om 1-2 timmar. Du kan också frysa livsmedel vid -18 ° C i två dagar, alternativt vid -12 ° C i tre dagar eller vid -7 ° C i åtta dagar. Det är viktigt att kärntemperaturen är tillräckligt låg. Efter kylning eller värmebehandling kan lätt angripna livsmedel användas. Starkt angripna varor bör kasseras.

Källa: folkhälsa

Paket livsmedel i slutna behållare

Detta är en mycket viktig åtgärd för att förhindra nattfjärilar som kläcks ur gömma bröst bör inte lägga ägg på rena livsmedel.

KAN VARA SUCCESS: Torkad fruktfrukt i matar dödas genom upphettning i ugnen vid 60-80 ° C. Foto: PHOTO: Getty Images.

Larver kan ål genom små sprickor och borra genom plast. Det bästa är därför att använda behållare av hårdplast, glas, keramik eller metall, och helst med skruv eller patentlock.

- När nya föremål ska flyttas i garderoben ska dessa placeras i täta behållare, Arne Nese råder i skadedelsföretaget Rentokil.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

Mekanisk kamp mot larver och tuttar

Fria larver i matstugor och vandring avlägsnas genom noggrann dammsugning.

  • Vakuumsugning är ett effektivt sätt att bli av med torrfruktmot. Kom ihåg att rensa inlägget efteråt!
  • Pupper är vanligtvis väl fäst vid substratet. Därför kan de vara svåra att komma i en dammsugare. De bör krossas eller avlägsnas för att förhindra att malet kläcker och lägger till nya ägg. I sprickor kan du använda en spik för att förstöra tuttarna.

- Om det finns en dump av torrfruktmoth i sprickor eller hål, kan det vara svårt att suga ut det med en dammsugare.I detta fall är dessa krossas av som punk puppan eller caterpillar spetsen på en blyertspenna, stickning nål eller annan lämplig anordning, enligt Arne Nose i skadedjursbekämpning företaget Rentokil.

TÄTBOX: Larver kan ål genom små sprickor och borra genom plast. Det bästa är därför att använda behållare av hårdplast, glas, keramik eller metall, och helst med skruv eller patentlock. Foto: PHOTO: Getty Images.

Källa: Folkhälsoinstitutet

Kemisk bekämpning

Företrädesvis bör kemiska sprutmedel inte användas för att bekämpa torra fruktkvarnar.

Drogerna är också giftiga för människor och får därför inte användas på mat eller i livsmedel. Kemiska strider har också liten betydelse eftersom tuttarna kan förekomma i stora delar av huset.

- Kemisk behandling bör undvikas genom att bekämpa torrfruktmot eftersom skadedjur ligger i närheten av livsmedel och områden där mat tillagas. Kom ihåg att insektsavvisande gift också är giftigt för människor, påpekar Arne Nese i skadegörsföretaget Rentokil.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

KAN TÄNKAS: Vakuumsugning är ett effektivt sätt att bli av med torrfruktmot. Foto: PHOTO: Getty Images.

SENASTE UTGÅNG: Kemisk behandling bör undvikas vid bekämpning av torrfruktmot eftersom skadedjur ligger i närheten av livsmedel och områden där maten lagas. Foto: PHOTO: Getty Images.

ADVERT

Mest populära