All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Du skulle inte vilja ha det här i huset?

Muffinmop

  • Svamp kan orsaka missfärgning, lukt eller hälsoproblem. De kan producera stora mängder svampsporer samt mögel lukt som kan påverka inomhusklimatet.
  • Mögel förekommer naturligt utomhus på alla typer av fuktig organisk material.
  • I bostäder är det vanligt att hitta skador på byggnadsfuktighet, läckage och rum med hög relativ fuktighet. Typiska skador är till exempel tak, bad, krypa källare, källare och gjutna golv på marken.

Källa: Mycoteam

- Formar in på ett större problem än de flesta inser, säger Johan Mattsson, Senior Adviser och chef för Mycoteam.

I motsats till vad många tror, ​​det finns ingen rök från vedeldning, men mögel på trä, som är den största pest inomhus för de flesta.

Sprid in i luften inuti

Mycoteam mäter de faktorer som påverkar vårt inomhusklimat - till exempel formning. Mattsson säger att mätningarna som gjordes förra året visade att det är mycket vanligt med formar på alla typer av trä, både proprietära och inköpta.

Undersökningarna visade att mögelproblem är ännu vanligare i furu och gran än björk, som är den vanligaste trädslag som handlas för ved.

- Luft Analyser visar att inomhusluften faktiskt påverkades negativt av detta i att mögelsporer från trä kan spridas i luften inne, säger teknisk chef.

Även om träet ser torrt ut, kan det innehålla stora mängder mögel.

Kan vara orsaken till din huvudvärk

Diffus hälsoproblem såsom huvudvärk, nedsatt koncentrationsförmåga, allergier och ångest kan komma från en dålig luftkvalitet inomhus. Till exempel kan dold fuktskada och mögel orsaka huvudvärk.

smaklös: Det är inte alltid så lätt att upptäcka unket, men det är mycket klokt att ta en extra kontroll innan bära ved in i vardagsrummet. Foto: PHOTO: Mycoteam.

Enligt den norska Astma och Allergiförbundet, de vanligaste reaktionerna på mögel är förkylningsliknande symptom som täppt eller rinnande näsa, röda eller kliande ögon, kliande näsa / hals, nysningar, huvudvärk eller ihållande trötthet.

- När förvaras utomhus utsätts för fukt och kan ha varit livsmiljö insekter och mikroorganismer som vi normalt inte har inne i bostad. Fukt kan orsaka formning på barken och i träet under lagring. När den lagrade tiden inne i en varm bostäder kan mögelsporer frigörs från veden och sprider sig i omgivningen av de boende, säger Kai Gustavsen, chef inomhusluftens kvalitet, säkerhet / miljö och hälsa Norges Astma och allergi. Han har flera års erfarenhet av företagshälsovård som arbetshygienist och arbetar med miljöhälsovården i skolan och dagis.

Det är bäst att dela upp trä midvintern

Det är inte alltid lätt att upptäcka att träet är smaklös men du är osäker bör du tänka tillbaka på när träet kapades. Det är vanligtvis fallet med gjutskador på trä som produceras på våren och på sommaren.

Det finns inga dåliga Splitters i detta test

hälsoeffekter

  • fuktproblem eller inomhus mögel verkar öka risken för en rad olika allergier och andningssjukdomar, inklusive astma utveckling och -forverring, andnöd, hosta, väsande andning, luftvägsinfektioner, bronkit , allergisk rinit och andra övre andningsvägar såväl som eksem. Hälsoeffekterna verkar vara både allergiska och icke-allergiska.
  • Känsliga grupper är barn och personer med astma och / eller allergisjukdomar.
  • Tecken är möglig och frekvent kondens på ytor eller i strukturen.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

Mattssons råd är därför att hugga och klyva timmarsvintern.

Då kan den torka på ytan utan att orsaka mögelskada. Se till att det nyligen klyvade träet får bra luftning.

Om du köper veden bör du kontrollera det bra när du köper det. Om det finns synliga tecken på mögel, bör du undvika att köpa den.

Insekterna vaknar upp

Det är inte bara att forma att du kan komma in i hemmet när du brinner i eldstaden. Med veden kan det följa med några oönskade gäster i vardagsrummet. Olika typer av små insekter som lever i träet kläcker ut när träet har legat inomhus ett tag. I naturen väcker dessa critters till liv under våren, men på grund av den varma temperaturen i vårt vardagsrum, ni buggers vaknat upp ur en djup sömn även nu på vintern.

Det finns flera olika typer av träbjörnar som kommer med veden i. Några av de vanligaste critters som kommer med trä finns olika typer av barkborrar och trä bockar - den mest utbredda är løvtrebarkbukk.

- Många har ofta lagrats ute och blivit en naturlig livsmiljö för insekter och andra reptiler. Väl framme vid barken tas i en varm bostad tror insekter och reptiler att våren är på väg och vill få ut av "vinter residence", konstaterar Gustavsen.

Korrekt förvaring

- Både muggsopp- och insekter problem lätt kan undvikas om du lagrar virket i påsen utanför lägenheten och endast hämtar nog på kvällens värme och trivsel, tippa Gustavsen.

Mycoteams råd är därför att träet är torrt och luftigt utomhus så att det inte utsätts för regn och fukt. Inuti ska veden förvaras så nära ugnen som möjligt och korrekt.

När du inte brinner eldstaden, är det mindre utrymmeändring. När elden inte används därför ökar risken för en dålig luftkvalitet inomhus eftersom mögelsporer och andra partiklar från vedlagringen alltmer kommer att flyta runt i huset i stället för att sugas ut genom skorstenen.

LØVTRØØ och BLÅBUKK: Dessa insekter är bland de vanligaste att komma in i vardagsrummet. I östra Norge kan du se många blåbär, granatäpplen, lövbuskar och bartrabuskar. I södra Norge kan du också hitta en eldrött variant som kallas lila buggar. Foto: PHOTO: wikipedia og fotki. com

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära