All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Du börjar inte med detta när du tvättar?

Flajer du ryggen efter bra ansträngning efter att du har tvättat huset? Inte så fort nu, du kanske har gjort det helt fel. För att du visste att när det gäller köket är den ordning du tvättar inte bara något att säga men kan det vara skillnaden mellan ett rum som är rent och ett rum som är direkt hälsofarligt?

Att tvätta köket i en viss ordning är något strikt med professionell matlagning, men det kan inte ske med samma punkt-rutin när du tar kökshandtaget hemma.

- I professionella kök arbetar du med zoner och beställningar, både när det gäller matlagning, men också städning, förklarar Charlotte Sagvik hos Citymaid Hjemmeservice AS till Klik Bolig.

- Detta beror på att du är säker på att den har tvättats överallt, men också för att du ska vara medveten om de renaste ställena att hålla så att du inte sprider bakterier, skräp och mat till andra delar av köket.

Den goda nyheten är att enligt webben Real Simple tar tvättrutinen inte för mycket tid eller är särskilt komplicerad. Så här:

1. Rengör diskbänken

Rengör bänken så att du kan jobba både och skölja. Hitta en annan plats än köksdisken för att lagra post, kakor och barns skolarbete.

2. Fyll diskbänken

Fyll diskbänken med varmt vatten och tillsätt lite tvättmedel. Ha i alla saker som behöver ligga lite i det mjuka.

RYDD BENKEPLATEN: Diet smulor ner på golvet och gör det rent och städat på denna yta, vilket ger dig en bättre överblick över vad du har tvättat och vad som är kvar. Foto: PHOTO: Trine Jensen

3. Töm kylskåpet

Du kan fixa det mesta själv

Töm hela kylskåpet och kassera allt som har gått ut. Tvätta sedan det tomma kylskåpet.

- Börja längst ner och arbeta dig upp, förklarar webbplatsen.

- Torka krummen med en torr trasa och låt dem falla på golvet. Spruta sedan på ett tvättmedel som kan användas inuti kylskåpet.

Sagvik förklarar:

- Det finns mycket matutsläpp som kan sippra i kylskåpet, så tvätta regelbundet och grundligt är viktigt här, särskilt när det gäller ät och bakterier.

4. Torrt damm på toppen först

Det är smart och börjar på toppen, så du behöver inte irritera dig över smulor och damm som faller på ett golv som har tvättats ut. Torka av dammet från toppen av både köket och kylskåpet, och annars alla områden som är höga.

5. Tvätta överkåpa

Tvätta allt som finns på väggen, från huven till saker som faktiskt är fästa på väggen.

- Överkapsar har vanligtvis mycket fett på undersidan, så kom ihåg att tvätta här, förklarar Sagvik.

- Ta bort allt som finns där och tvätta dig.

6. Tvätta mikrovågsugnen

KOKPLATS: Det blir enklare att tvätta kylskåpet om du är vänner för att lagra olika matvaror åtskilda. Foto: Foto: Trine Jensen

Placera en skål med vatten och några droppar citron inuti mikrovågsugn och slå på den. Låt detta koka i några minuter, och det kommer att bli som ett spel efteråt för att tvätta både bränt mjölk och fula tomatsås. Ångan från vattenskålen löser smuts och spill från mikroens väggar.

Ordern ska vara enligt följande:

7. Spraytorkmedel på spisen

Använd en spray som är mild nog att använda i områden där du lagar mat.

8. Fyll diskmaskinen

Fyll diskmaskinen och sätt i den.

9. Torka spishällen

Använd en torr trasa för att torka alla smulor på golvet, det är mycket mer effektivt att samla dessa i slutändan.

ANMÄRKNING: Byt duk efter tvätt här, du spridar inte fett från kaminen till andra ytor.

10. Tvätta kaffebryggare, brödrost, mixer och alla andra mindre köksmaskiner

Använd en allrengöringsmedel som tål att användas någonstans där livsmedel bereds.

Foto: FOTO: Trine Jensen

SEQUENCE: Kan du styr hur köket ska tvättas? Foto: PHOTO: Trine Jensen

11. Skura bänkskivan

Jus, tandkräm på fönstret? !

Kom också ihåg kylskåpsdörren, tvättmaskinens framsida. Var noga med att ta med handtag och kanter. En gammal tandborste är utmärkt för att bli av med smuts gömmer sig i sprickor och gummiband.

12. Tvätta bottenskapet

Tvätta hela bottenskapet med en varm och fuktig trasa.

13. Låt vattnet i handfatet gå ut.

När vattnet är rent sköljer du handfatet med varmt vatten. Torka av kranarna och handtagen.

14. Ta bort soporna

Slå samman soptunnan och ta bort den. Ta också några sekunder för att tvätta ur soptunnan själv.

15. Kosta golvet

Ta tid att ta med alla dina smulor, kom ihåg sidorna och under kylskåpet och spisen. Sluta moping golvet.

- Använd som varmt vatten som möjligt, och regelbunden grön tvål, råder Sagvik.

smutsigare än du tror

Här är det magiska isbit trick

Enligt en studie om internationell hälsa och santitærorganisasjonen NSF International nyligen avslutat, så är de flesta privata kök faktiskt mycket smutsigare än du tror, ​​och bakterier Både salmonella och e-coli kan vara på luran.

- Att veta att köket är ordentligt tvättat när det tvättas är oerhört viktigt, bekräftar Sagvik.

- Kom ihåg att det här är ett rum där du förbereder både rå kött och till exempel matpaket för barnen. Att veta att du är ren och att den är välskött är något som alla borde ha kontroll över.

Drop antibakteriella produkter

Det kommer fler och fler produkter på marknaden som är märkta som antibakteriella och detta är speciellt rengöringsprodukter för kök och badrum, de andra två rum i huset där ett naturligt kan utsättas för mycket mest potentiellt skadliga bakterier .

Men dessa kommer du att gå långt borta, experter rekommenderar.

- Vanligaste städning kan lätt utföras utan att behöva använda sig av speciella kemiska skadliga rengöringsmedel, förklarar rådgivare Future i våra händer och tidigare miljökonsult och föreläsare i grönt levande, Håkon Lindahl, klicka bostäder.

- Många arbetar nästan med kemisk krigföring mot damm och smuts i hans hus, och inte bara är detta strikt onödigt, det kan få allvarliga konsekvenser.

rådgivare av National Institute of Public Health, Petter Elström, tror alltför många lider av bakterie rädsla.

- Detta skapas i stor utsträckning och upprätthålls av dem som producerar tvättmedel och slutligen tror konsumenterna att man måste ha alla de olika produkterna, en starkare än den andra, för att få den ren.

Tvål och vatten håller vanligtvis perfekt, vilket betyder Elstrøm.

- I sitt försök att ta bort bakterier många är så rädda, så man tar väl döda ofarliga, "goda" bakterier att vara närvarande, vare sig i kroppen eller i miljön runt omkring dig.

- Bakterier konkurrerar med varandra, både vad gäller utrymme och maten som är tillgänglig för dem, och tog bort de bakterier som i grund och botten är lätta att ta bort, vilket är naturligtvis de som dör så snabbt, kommer de potentiellt skadliga bakterier får mycket större spelrum.

Läs också:

Kontrollera vilken tvättmedel är avgjort bäst i test

Kontrollera allt du kan tvätta med en citron

Allt du behöver ta bort fläckarna är i skafferiet

ADVERT

Mest populära