All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Ställer du inte i mikrovågsugnen?

De flesta hushållen har idag en mikrovågsugn. Det har under många blivit nästan otänkbart att värma upp mat eller koka potatis utan denna behändiga lilla köket hjälpare, och det finns ett hav som livsmedel på marknaden idag som är speciellt utformade för att vara beredd i mikrovågsugnen.

Men det är inte allt som borde se inuti en mikrovågsugn - något som många av oss ibland har ont i smärtan. Mesost, till exempel, strider mot hårdostar, inte möjligt att smälta i mikrovågsugnen, och andra livsmedel återigen har en tendens att explodera om du sätter dem och slå på strömbrytaren.

Balkarna måste kunna passera

Katrin Ohlander på BSH Home Appliances AS förklarar att för att något ska användas i mikrovågsugnen, måste det göras av ett material som gör att mikrovågorna kan passera genom maten.

- Exempel på detta är porslin och lite keramik, eldfast glas och glaskeramik, förklarar Ohlander till Klik Bolig.

- Observera att mycket tunna porslin och vanligt glas kan endast användas i mycket korta tidsperioder, eftersom dessa kommer att spricka om du utsätts för en sådan extrem värme över tiden.

Ohlander rekommenderar även konsumenterna att hålla sig långt ifrån metall och aluminiumfolie.

- Dessa kommer att spegla mikrovågsstrålarna och kan orsaka brand.

Enligt online-tidningen Huffington Post är här vad du aldrig kommer att ha i mikrovågsugnen:

1. Take-away koppar i metall

Det kan vara frestande att värma upp grab mat igen nästa dag, men då bör du ta ut alla bägare innehållande metall och sätta maten på en tallrik eller skål som en anpassad mikrovågsugn.

- Metall i sådana termer kan hjälpa till att elda i din mikrovågsugn, förklarar online tidningen.

- Och detsamma gäller köksredskap i metall. De kommer aldrig att vara nära din mikrovågsugn.

BRANDFÄRGARE: Mikrovågsugnen är en praktisk sak, men det är verkligen inte allt som ska värmas upp i det. Foto: Foto: Trine Jensen

2. Lunchpåsar i papper

Tricket du måste försöka

Släpp alla typer av påsar, antingen i plast eller papper, är online-tidningen tillgänglig.

- Flera av dessa kan eventuellt brännas om de värms upp på detta sätt, och många kommer att avge giftiga gaser om de utsätts för mikrovågsugn.

3. Yoghurtbegrepp

Många sköljer och återanvända yoghurtkoncept för att lagra både såser och dressingar. Men låt inte frestas att försöka värma innehållet i dessa i en mikrovågsugn.

- Dessa gränser är endast gjorda för användning en gång, förklarar online tidningen.

- Och därför tolererar inte värmen i en mikrovågsugn. Kemikalier i plasten kan sedan släppas och hamna i din mat.

4. Egg

Om du googlar "hur man koka ett ägg i en mikrovågsugn" kommer massor av sidan förslag som alla kommer att berätta om hur lätt det är att få att koka ägg i mikrovågsugn.Men enligt Huffington Post är det inte så lätt som det verkar - och många människor hamnar med ägg som exploderar över hela din mikro.

- Den snabba och intensiva värmen som förekommer i en mikrovågsugn skapar mycket ånga inne i ägget, förklarar online tidningen.

- Denna ånga har ingenstans att fly, så ägget slutar explodera av trycket.

5. Snabbmats-brickor

precis släppt: Om du värmer tomatsås utan lock i mikron din, kan du behöva slå sig ner för lite rengöring efteråt. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Dessa är inte avsedda för mikrovågsugn och kommer vid uppvärmning att avge kemikalier som hamnar i maten.

SE NOTER: Glas- och gaffelsymbolen visar att materialet eller föremålet är avsett för matkontakt. Foto: FOTO: Matportaler. com

6. Frukt

Inte för att det kan vara så vanligt att värma upp mikrovågsugnen, men om du vill försöka borde du undvika druvor - som kommer att explodera. Och russin, som enligt Huffington Post kommer att ge rökutveckling i din mikrovågsugn.

7. Plattor med metallkanten

Allt som har metall bär bör hållas långt borta från mikrovågsugnen, även om det finns bara en tunn kant vid spetsen av plattan, är metall metall, och kan reagera med värmen inne i mikrovågsugnen och skador både det och plattan.

8. Tomatås utan lock

Detta blir bara spillt.

9. Chili

Om du värma upp små röda kyligare i mikrovågsugn, ja det händer egentligen inte så mycket med själva frukten, men när du öppnar dörren till mikrovågsugnen ånga får båda ögonen och nästan din att bryna och avlopp varnar tidningen.

EXPLOSIONSFARA: Ägg i mikroen kan sluta med katastrof. Foto: PHOTO: Trine Jensen

10. Ta-med kaffekoppar i stål

Gamla handdukar som ny

Det kan vara frestande att värma upp kaffet lite när du kommer till kontoret - efter att den med dig rätt från dig fyllde koppen innan du lämnade hemmet. Men det här är inte en bra idé om din kopp är gjord av rostfritt stål - som många av dessa koppar är.

- Stålet kommer att förhindra att värmen faktiskt kommer in och värms upp ditt kaffe och kan också skada din mikrovågsugn, förklarar online tidningen.

- Om din kopp är plast, kontrollera om den är märkt med mikrovågsugn.

11. Aluminiumfolie

Återigen bör metall aldrig ligga nära din mikrovågsugn. Inte ens det som många använder för att ha kvar i kylskåpet. Slå av den innan du lägger maten i mikroen.

12. Inget

Om du aktiverar mikrovågsugnen utan att ha någon sak inuti, kan det faktiskt leda till att hela ugnen går i luften, varnar Huffington Post.

- Eftersom det inte finns något som accepterar mikrovågsstrålarna absorberar magnetronen strålarna och förstör dem helt enkelt.

Undvik keramik och servetter

Enligt myndigheten för livsmedelssäkerhet och webbplatsen Matportalen finns också flera andra saker som du bör undvika att ha mikrovågsugn och de flesta av dessa är av FSA bedöms som "mindre lämpliga" för användning i mikrovågsugn.

Dessa inkluderar:

1. Keramik

Godkänd av Mattilsynet

Följande material anses av Mattilsynsmyndigheten vara säkra för användning i mikrovågsugnen:

1. Värmebeständig (resistent mot hög temperatur) glas, keramik, porslin och stengods.

2. Plastburkar, PET (polyetylentereftalat) eller PET-burkar med PET i livsmedlet: Märkes ofta PET eller med en 1-siffrig inuti en triangel.

3. Plastbehållare speciellt konstruerade för användning i mikrovågsugn: Dessa kan märkas med PP, en femtedel, till exempel "högdensitetspolyeten" eller med HDPE eller totall. PP och HDPE behållare bör endast användas för låg fetthalt och sockerrätter.

4. Mikrofilmfilm

(Källa: Mattilsynet)

Keramik kan suga upp fukt genom att tvätta så att den kan explodera när den upphettas.

2. Papper och kartong (förutom bageripapper)

Köksrullar och servetter är ofta gjorda av papper som inte är avsedda för matkontakt, särskilt vid höga temperaturer. Dessa kan sedan avge skadliga ämnen, beroende på kvaliteten.

3. Isbitar och mattor

Dessa är i grunden avsedda för engångsbruk och ska inte användas för kontakt med andra livsmedel än ursprungligen fyllda med.

Detta sker inne i mikrovågsugnen

Det har ända sedan den första mikrovågsugnen kom ut på marknaden styrde olika åsikter om vad som verkligen händer i ugnen när det värmer upp maten, och om dessa strålar kan vara skadligt för mat - och alltså också i termen din hälsa.

Detta avvisar emellertid en strålexpert och forskare vid strålskyddssektionen, Lars Klæboe, på Klik Bolig.

- Vad som händer inom din mikrovågsugn när det är på är att det avger strålning med energi som gör att molekylerna i maten vibrerar. När dessa molekyler börjar vibrera mot varandra, skapar det friktion som så småningom börjar ge upphov till värme.

Och experten förklarar att så fort som mikrovågsugnen är avstängd, försvinner strålarna.

Nej, rostfritt stål behöver inte färgas

- Inga strålar "kvar" i mat eller inuti ugnen.

Läs också:

Kontrollera vilken tvättmedel är avgjort bäst i test

Kontrollera allt du kan tvätta med en citron

Allt du behöver ta bort fläckarna är i skafferiet

märkt: För att Kontrollera om du kan ha något i mikrovågsugnen, kolla på glas- och gaffelmarkeringen. Foto: PHOTO: Trine Jensen

ADVERT

Mest populära