All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Du gör inte denna förlust rätt?

du gissa knappast vad bort fläcken bästa

En stekpanna är inte bara en stekpanna. Om pannan har teflonbeläggning eller är gjord av järn, har mycket att säga om hur pannan ska tvättas.

Felaktig användning och tvättning av en panna kan orsaka att den skadas.

Olika behandling

Gro Flisnes är marknadschef på Fiskars Norge, inklusive tillverkar och säljer välkända varumärken till hus, kök och trädgård.

Hon säger att Teflon är ett varumärke för en PTFE-beläggning som är en plastförening. Fiskars kallar motsvarande beläggning HardTec. Vissa PTFE-beläggningar tål tvätt i diskmaskin, men det kan ta tid på beläggningen.

- Det är viktigt att visa att sådana beläggningar måste tvättas efter varje användning och får inte utsättas för temperaturchock eller temperatur över 250 ° C över tiden. Värmen kommer över tiden att skada beläggningen och göra den mindre glatt.

Om du inte tvätta en teflonpanna, brända mat som ständigt värms upp igen med tiden skulle kunna skapa ett förkolnat brända beläggningar som är svåra att ta bort.

Spolfri beläggning

Flisnes rekommenderar att du tvättar HardTec-pannorna manuellt med rätter i varmt vatten och salo. Var försiktig med att använda grova brickor när du tvätter pannan.

- De kan göra små repor i beläggningen. Använd dessutom inte stålull. Om du har bränt mat som du inte kan ta bort med vanlig tvätt, skulle ett tips vara att fylla pannan med vatten och några matskedar diskmedel. Lämna den här lilla brunnen i 45 minuter innan du tvättar och sköljer produkten, säger Flisnes.

Hon påpekar att det här är en hård process för beläggningen och därför bör inte ske för ofta.

- Det kan göra beläggningen torr, så appliceringen av någon matolja kan vara tillrådligt efteråt.

Artikeln fortsätter under bilden.

MED ELLER UTAN: En stekpanna med teflonbeläggning ska tvättas med zalo, men detsamma gäller inte järnpannan. Foto: Ina Stavrum

Tvätta järnpannor

Elizabeth Hög, författare till den moderna husmodern boken "ren glädje", uppmuntra sina läsare att undvika att tvätta järnpannor med diskmedel dagligen.

RENGÖRINGSPANELPANEL:

Teflonpannor:

SKAL tvättas efter användning.

Tvätta med pensel i varmt vatten och zalo.

Behöver inte smörjas med olja efter användning.

Använd inte grova brickor eller stålull.

Släckt mat kan kokas genom att fylla pannan med tvättmedel och diskmedel.

Järnplatta:

Tvättade med vatten utan tvål. (Tvål tar bort fettlager)

Kan kokas med vatten.

Använd en kastrull om det behövs.

Smörj med matolja innan du tar bort den.

- Såp avlägsnar fettskiktet och gör fettet enklare att få fast i botten, skriver hon. Hög rekommenderar istället att använda en kastrull om det behövs.

Hon förklarar också att en av utmaningarna med järn pan är att det kan rosta, vilket kan förebyggas genom att applicera i pannan med matolja innan du lägger undan den.

Nymotens stekpannor

Det finns också stekpannor av järn, där plattorna är vita och inte svarta som den traditionella stekpannan.

Marianne Winters, kategorichef på Jernia, säger att det rekommenderas att du tvättar sådana pannor när de är heta.

- Använd varmt vatten och kyla på baksidan av pannan med varmt vatten först. Då undviker du matos i köket. Ett bra sätt att städa pannan är att laga pannan med lite varmt vatten efter användning, säger Winters.

När panelen är ren, torka botten med ett torkat papper och lite olja för att göra det till en tunn film.

- När du använder pannan ibland, ta stålull och skrubba noggrant för att få den glansiga rena. Observera att detta kan göra att den naturliga släppningseffekten försvinner, säger Winter.

Om du glömmer att olja i en stekpanna efter tvätt, kan stekpannan korrodera.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära