All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Du har ingen aning om vad som kan gömma sig här

Det finns många metoder du kan använda för att bekämpa insekter. Du kan använda en sko eller tidning för att göra insekten med eller så kan du ta spindeln ut ur huset genom att sätta ett glas över insekten och därefter hålla ett tunt papper försiktigt under innan du lyfter insekten ut ur huset.

Många människor svär också på dammsugaren när insekter ska tas bort. Det kan vara en effektiv metod, särskilt om du har spindelfobi, till exempel.

Stort dammsugare

Ja, dammsugande insekter kan säkert vara en enkel lösning, men du bör tänka noga innan du använder dammsugaren.

Det finns en art du inte vill ha i dammsugaren - till exempel en brun skinnbagge.

Bruna pälsbaggar är en av de vanligaste skadedjur som vi har i Norge idag. Räkningen kan spridas snabbt från lägenhet till lägenhet, och det är nästan omöjligt att komma hem.

Larverna lever av damm, liksom hud och håravfall. Den bruna pälsräkningen kommer därför att leva mycket bra med resten av dammsugarens innehåll.

Eftersom vi får 10 gram hudceller om dagen, finns det gott om mat i dammsugaren.

Om det finns en stor djurbåge och larver kan de leva en i dammsugaren en stund.

Artikeln fortsätter under bilden.

SKADAINSEKTER: Kom ihåg att det finns en viss risk för att insekterna kommer att fly från dammsugarpåsen. Foto: PHOTO: Marit Aaby Vebenstad.

Att sätta din ämnesomsättning

Johan Mattson, biolog, auktoriserad skadedjursbekämpare och chef för Mycoteam, antar att de mindre insekter, desto större chans att de måste överleva i en dammsugarpåse.

Insekter sänker metabolismen och kan överleva länge i en dammsugarpåse.

Att spindeln sätter ner ämnesomsättningen är inte unik för spindlar. Detta gäller alla insekter. Alla leddjur är växlande värme. Om de inte får tillräckligt med mat, kommer de att leva på besparingar.

Detta gäller oavsett vilken typ av arter vi pratar om, även om vissa arter trivs bättre i dammsugaren än andra.

Artikeln fortsätter under bilden.

LARVE: Brunbruna bönlarver är damm, hud och håravfall och kommer därför att leva väldigt bra i dammsugarpåsen. Foto: PHOTO: Mycoteam.

Kan Crab Out

Till skillnad från Brown Fur Beetle är spindeln en rovdjur. Om spindeln inte växer kommer det inte att finnas några spindlar i dammsugaren. Spindeln kommer därför att kämpa för att överleva i dammsugarpåsen.

- Därför har jag ingen stark motstånd mot att dammsuga en enda spindel, säger Preben Ottesen, direktör för folkhälsoavdelningen.

Men kom ihåg att det finns en viss risk att det kommer att krabba ut.

- Om du dammar upp en eller flera spindlar, bör du se till att dammsugern vässas efteråt.

- Det här är speciellt sant om du har sugit upp stora mängder, säger Ottesen.

Har du spindelskrämmar, kanske du vill få någon att fånga det.

- För att dammsuga spindeln kommer det bara att hjälpa en liten stund. Det kommer troligtvis att komma ut igen när du tömmer påsen. Då är du tillbaka till utgångspunkten, säger han.

Byt påsen regelbundet

Mattson i Mycoteam är inte medvetna om att det har gjorts laboratorieexperiment med överlevnad eller fly försök från dammsugare, men insekter samlats i en dammsugare komprimeras och blandas med damm och annat.

- Detta ger insekterna en dålig chans att komma ut, säger skadesexperten.

Använd en dammsugare för att snabbt samla tjurar eller myror innan de släpper ut.

- Jag vet att vepsen inte dör omedelbart. Minst lever de efter några timmar, men de är väldigt komplicerade och jag har inte sett att det finns några tecken på flykt, säger Mattson.

SKADAINSEKTER: Det finns risk för små insekter, som larver och vuxna pälsfiskar, som samlas i dammsugaren utan att veta det. Foto: PHOTO: Marit Aaby Vebenstad.

Lägg i frysen

Det finns en risk för att små insekter som larver och vuxna skalbaggar, samlas av dammsugaren utan att du är medveten om det.

- Du kan därför förvänta dig att några insekter i dammsugern väckas normalt. Om påsen stannar långt i dammsugaren mellan varje dammsugare, kan det vara möjligt för insekterna att ha en bra tid i påsen under tiden.

Skadeexperten betonar att det därför är tillrådligt att byta dammsugarväska regelbundet.

- Om du är osäker och vill inte kasta en dyr och nästan oanvänd påse kan det finnas buggar i, kan du lägga den i frysen över natten och sedan använda den flera gånger.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära