All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Gör du inte med ribfoten?

Det är den viktigaste och mest efterlängtade måltid, och några saker ta fram det julstämning på samma sätt som att sätta sig vid bordet på julafton för att njuta av revben och lamm revben med kära man har.

Men när middag och akvavit förbrukas och de flesta av oss längtar efter att anta horisontell i soffan och somnar mätta och bra framför TV: n, även så fortfarande en av julen avgjort sämsta jobb, nämligen att få räfflade pan ren igen.

Komma bort brända och hårt fett från stekovnspannen är inte lätt, särskilt om du gillar mest och gör grytor och stekpannor står snuggled med både middag och presenter som väntar under trädet.

Men oroa dig inte, det finns många smarta grepp som tar stressen ur pannan. Så här:

1. Släpp inte ut rib fett i diskhon

Det kan vara frestande att bara rensa hela hjärtat av diskbänken samtidigt varm och fettet rinner strax utanför, men när du gör både dig själv och tömma din en björntjänst experter tror Klicka Housing've talat med .

- Att hälla fläsk fett i diskhon är helt enkelt att skapa en fest för råttor, förklarar rengöring expert och senior forskare vid Institutet för Consumer Research (SIFO), Ingun Grimstad Klepp, klicka bostäder.

- Så, detta bör undvikas med alla medel. Inte bara är det dåligt för dina rör, men det kan faktiskt dra råttor till ditt hus. Inte bra.

FATS OCH Spill: Den som har gjort julbord vet av erfarenhet att det är en knepig att tvätta revben pannan efteråt. FOTO: Thinkstock

Malin Skaar på Lilleborg Consumer service håller med:

- Fett i rören är inte bra, och det är tyvärr mycket av det i den här säsongen, förklarar Skaar klicka bostäder.

- Då är det mycket bättre att göra fettet stelna och släng det i matavfallet.

rådgivare Lena Furuberg vid National Institute of Technology AS är också en knapp för att låta fettet blir hårt innan du har det i soporna.

- Skär revbenen i en tom mjölkkartong och kasta sedan. Helt rätt man gör om du låter fettet stelna i kartongen, även ta bort den ur kartongen och kasta in matavfall.

Men Furuberg föreslår att band även kan tas till återanvändning.

- Frys och använd i såser senare, det är en underbar råvara.

2. Utsätt inte jobbet

När man har stått i köket och lagade för julmiddagen, kan det vara frestande och bara lämna röran och sitta vid bordet när allt är klart. Men experter har andra råd:

- Med revben panna när du har lagt ribban över serveringsfat, det är ingen tvekan om att du kommer att göra jobbet lättare för dig själv än om du först njuta av middag innan du börjar med tvätt , råder Grimstad-Klepp.

- Rensa fortfarande flytande fettet över en tom mjölkkartong eller i ett skåp i plast, och tvätta pannan i diskhon med varmt vatten och rengöringsmedel.

VAR FAST UTE: Det bästa - och enklaste - är att tvätta en hetpanna. FOTO: Trine Jensen

på Pan fortfarande är varm, se till att du inte behöver skrapa bort den stelnade fett, som ofta är vad som är tidskrävande när det gäller tvätt revben pannan.

- flytande fetter är lätt att tömma ur pannan, och du behöver inte skrapa och plocka bitar av fasta fetter, förklarar Grimstad Klepp.

- Och jobbet tar inte lång tid innan de andra är färdiga, du är på plats vid bordet.

3. Fuska med kokande vatten

Misströsta inte om du låter goda avsikter gå ut genom fönstret och var frestad att njuta av julmat innan du fortsatte med ribbad pan. Det är en bra idé att fuska lite - lyckligtvis.

- Har pannan börjar bli kallt du kan sätta tillbaka den i ugnen i några minuter och värm upp igen, så att fettet smälter och blir lättare att ta bort, deponering Grimstad Klepp igen.

- Ta lite vatten på pannan först, så blir pannan ännu enklare att rengöra.

Ännu snabbare gör du att hälla lite kokande vatten i ugnen och lämna i några minuter innan du börjar tvätta.

- Det kokande vattnet löser upp brända bitar i ett svep, förklarar forskaren.

- Det gör du nästan absolut inte alls.

MATAVFALL: Hård ribfood bör finnas i matavfallet, inte i diskbänken. FOTO: Trine Jensen

4. Ställ in mjuk

När du har gjort misstaget att låta revben pannan stå tills fettet har stelnat och blivit hårt, är det bara en sak att göra enligt experterna vi talade med:

- först skrapa bort så mycket fett som du hantera och ha i matavfallet, rådgör Skaar.

- Fyll sedan pannan med varmt vatten och Zalo. Låt det vara en bra tid för dig att ta hand om tvätten själv, så att du kan göra jobbet enklare för dig själv.

Furuberg håller med om:

- Varmvatten och tvättmedel gör jobbet relativt enkelt. Låt pannan stå våt tills allt fett och bränt rester har löst sig och tvätta sedan.

4. Skruvas bort fläckar

Fastbrännsfett kan bli ganska svårt och fastnar, det vet alla som har tvättat band före erfarenhet. Då kan det vara bra att ha några hjälpmedel i ryggen.

- Använd en bit av rostfritt stålull på de värsta och svåraste platserna, repa saxen.

- Skruva lite och tvätta sedan med varmt vatten och Zalo och fixa det hela vägen ganska snabbt.

LA ÄR IN BLOD: Varmvatten och Zalo är vad du behöver. FOTO: Trine Jensen

5. Har din diskmaskin

Om det finns plats i din maträtt, rekommenderar Skaar att du fuskar och lägger hela ribbenspannan här.

- Ta bort så mycket bett och fettrester som möjligt så att du inte dränerar diskmaskinen, förklarar rengöringsexperten.

- Och sedan tvättar du på ett normalt program. Vips; rengör pannan på 1-2-3.

6. Tygmjukgörare och färgskrapa

Här är tipset du inte har försökt. Enligt webbplatsen ThriftyFun. com, du kan använda ett tygmjukmedel papper för att ta bort bränt fett från stekpannor och redskap.Så här gör du:

- Fyll på pannan med varmt vatten och tvål och tvätta mjukmedel, förklarar webbplatsen.

- Lämna över natten och tvätta som vanligt nästa morgon. Upprepa om det fortfarande skulle finnas stelnat fett i formen.

En annan tips användare av webbplatsen har är att skrapa bort bränt fett med en färgskrapa.

- När jag tvätter ugnsduken i glas och smides, använder jag en färgskrapa för att ta bort resterande fett och mat, förklarar platsen.

- Det fungerar perfekt och rengör pannorna 1-2-3.

7. Bakpulver gör jobbet

Många har varit upptagna genom att rengöra med så få kemikalier som möjligt, och då kan det vara en idé att prova bra gammaldags bakpulver - eller soda - när ribban banner ska rengöras.

- Bakpulver är billigt, effektivt och fullständigt ofarligt att använda, förklarar Kitchns hemsida.

- Blanda natron med lite vatten för att bilda en slags tjock grädde och gnid fettavlagringarna. Skölj väl med rent vatten efteråt.

ADVERT

Mest populära