All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Du kan skydda allt

Solen har vridit sig, snön har smält mest och människor börjar krypa ut ur sina höjder.

Lättare gånger betyder högre solstråle, värme och mer aktivitet utanför vardagsrummet för de flesta av oss.

Många har redan produkterna på plats, och Laila Palm är en av dem som väntar på varmare tider. Hon har lameller i vardagsrummet och är väldigt nöjd.

- Eftersom det här är många hus i närheten av varandra i rad tycker jag att det är okej att stänga omvärlden ut lite. Jag kan avge så mycket ljus som jag vill, eller stänga helt för att förhindra insikter, säger hon.

Hon ångrar inte att hon valde att skydda huset.

Utvalda vita

Palm bor i ett nytt och modernt funky hus på Fuglevik i Rygge. Med praktiska rumslösningar och stora fönster garanteras hon mycket ljus, men är också utsatt för tillgång.

- Jag ville ha något som kunde skydda mot ljus, solsken och synlighet, men samtidigt var det snyggt, enkelt, underhållsfritt och dekorativt.

Valet föll på vita spetsgardiner i sovrum och hobbys och vita lameller på fönstren i vardagsrummet. Dessutom har hon yttre markiser på både första och andra våningen.

- Lösningen fungerar fantastiskt, och jag är så glad att jag valde att sätta in solskyddsmedel. Jag får så mycket när solen ser tillbaka, medan jag är garanterad integritet året runt ", sa Palm.

PLATS: Hobbyrummet har delikata vita spetsgardiner, vilket gör att Palm och barnbarn kan pissa ostörd. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Hon valde att gå med ljusa färger i hela huset, så hon har möjlighet att byta färgerna på kuddar, sängkläder och annat interiör när hon vill.

- Jag uppskattar dessutom att det är underhållsfritt, och det är bra att släppa stora gardiner som samlar mycket damm.

Lyft, rullade

Stein Lomnes, produktchef i Hunter Douglas Norway, säger att de flesta kunder har en annan inställning än tidigare. Det finns mer i textilprodukter, och anpassningen till inredningen är viktigare nu än tidigare.

- Dessutom ser vi att samtidigt som vi tänker på att skydda insidan av solljus, använder många människor nu produkterna som skärmskydd och energibesparing. Korrekt och alternativ användning av solskydd kan ge en god minskning av vår energiförbrukning, vilket ger en betydande miljöförmån, säger han.

Klassiker som persienner säljs fortfarande mycket, och Lomnes tror att det beror på att de flesta "förstår" dem och har ett rimligt pris. Markiser är också fortfarande populära hos dem som bor i villor, liksom det faktum att både insidan och utsidan har tagit en större del av marknaden.

- Det finns mycket i Plissé och Duette som har textilier på båda sidor.De är lätta att anpassa de flesta typer av Windows och kommer i många spännande färger. Ändå ser vi att trenden fortfarande är neutrala färger, som caffe latte, antik och offwhite, medan mönstret säljs lite. Utmaningen är att ljusa färger inte är lika bra på TV- och PC-reflektioner.

Han säger att lyftridån som var så populär för några år sedan är på väg ut, men den goda gamla rullgardinen har fått en ökning. Den mest föredragna rullgardinen har en så kallad screenduk med perforering, vilket innebär att det stannar sol, värme och reflektioner samtidigt som du kan titta.

-Det har varit en trend mot mer funktionella produkter de senaste åren. Nu kan du dämpa solljuset, men samtidigt få funktionellt ljus. Vi kan kolla och det finns många fler möjligheter än tidigare, säger Lomnes.

Lameller: Palm föll för vita lameller i vardagsrummet, och anser att de är både dekorativa och funktionella. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Var säker på vad du behöver

Rolf Andreas Mørck, ordförande för den norska solskyddsmedelsföreningen, säger att det inte finns något svar på vilken typ av solskydd som är bäst.

- Det beror på varje enskilt fall och det finns många faktorer som spelar in. Det första du måste göra innan du väljer en produkt är att ta reda på var problemet är, säger han.

Mørck säger att många människor inte har gjort något förberedande arbete innan de köper och att det här är ett problem om du vill ha optimal sol- eller värmeskydd.

- Det första du kan ta reda på är om det är värme, sol eller insikt du vill skydda dig från. Definiera dina egna behov efter att du bor i och var försiktig. Olika årstider där du bor, väderförhållanden, hur fönstren är inställda, morgonsol eller kvällssol är allt i färd med att bestämma vilken typ av produkt som passar dina behov, säger han.

Med andra ord är nyckeln att spela in när solen och värmen är ett problem för dig. Många av produkterna är dyra, så Mørck anser att det är viktigt att tänka noggrant innan du köper.

- I teorin kan du använda nästan allt för att hålla solljuset ute, både inomhus och utomhus, men det är de mörkaste lösningarna som mest effektivt håller solen ute. Mot värme är det oftast de externa produkterna som fungerar bäst, men det finns också många bra interna lösningar på marknaden, säger Mørck.

Han säger att det inte alltid är bästsäljare som bäst passar dina behov, och det finns många bra lösningar där ute som folk inte känner till. Han uppmanar alla att kolla in alternativen innan de bestäms.

ADVERT

Mest populära

Lagring av pellets
Bostäder mark till fyndpriser
Bostad ABC på 1-2-3