All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kan du spara flera tusen kronor för att be om lägre ränta

måndag sänkte Danske Bank räntor på bolån upp 0, 15 procent, vilket innebär att de är den lägsta ränta rikstäckande banken, skriver Dagens Næringsliv (kräver abonnemang).

Läs också:

Fyra faktorer avgör ditt lån

- Vi är ödmjuka att bolåneräntorna är ett viktigt bidrag till dialog med våra kunder, och hoppas och tror att både befintliga och nya kunder kommer att uppskatta den rena snitt , säger Lars Alstrup, chef för den personliga marknaden i Danske Bank Norge.

Danska banker kommer inte att undra hur andra banker bygger på sina räntesänkningar, men hävdar att konkurrensen mellan bankerna är svår.

- Vi arbetar för att ha konkurrenskraftiga priser till alla våra kunder och har utmanat den norska marknaden sedan 2015, vilket i sin tur resulterade i lägre boräntor för samtliga kunder med bolån, säger Alstrup.

Förfallna Nyheter

Finansportalen har väntat på ett sådant meddelande från en stor aktör under hela året.

Elisabeth Realfsen, chef och redaktör för finansportalen. Foto: Finansportaler. Se mer

I höstas lade flera av de stora bankerna upp sina bolåneräntor med 0, 3 procent, och motiverade det med förväntningar om högre penningmarknadsräntor 2017.

- Man kan lugnt säga att dessa förväntningar inte har dykt upp. Kortfristiga penningmarknadsräntor har fallit från 1, 2 procent i januari till ca 0, 8 procent nu, säger Elisabeth Realfsen i Financial Portal.

Under denna tiomånadersperiod har bankerna lämnat räntorna till sina kunder helt tysta, enligt Realfsen.

Du kan spara tusentals dollar

Elin Reitan, konsumentekonom i Nordea, menar också att lägre hypotekslån är goda nyheter för konsumenten.

Läs också:

Banker med de bästa flighterna 2016

- Det betyder en större vinst i plånboken för dem som har bolån. Du får mer att komma ihåg när bostadskostnaderna faller, en besparing som kan vara stor för många ", säger Reitan.

Du har ett lån på 3 miljoner kronor och hypotekslånet sänks med 0, 25 procentenheter, till exempel får du 7 500 kronor mer före skatt.

Om din ränta ska skäras med 0, 1 procentenhet får du 3 000 kronor mer före skatt.

- Om du har ett högre lån, kommer räntesänkningar att ge dig större vinst. Ett lån på sex miljoner kronor ger dig 15 000 kronor mer före skatt om räntan sänks 0, 25 procentenheter, säger Reitan.

Hur man får en lägre hypotekslån:

  1. Utvärdera din ekonomiska situation. Innan du kontaktar din bank är det en bra idé att uppskatta vilken ränta du har idag och om det finns något som kan ha förändrats i din nuvarande skuld. Om du har förbättrat din skuldkvot och ökat säkerheten för ditt bostadslån kan du kvalificera dig för lägre räntor.
  2. Ring runt. Ring till andra banker och höra vilka intressen de kan erbjuda dig. Du kan också använda Financial Portal för att kontrollera vilka räntor de olika bankerna erbjuder, vilket är information du kan använda när du kontaktar din bank för att omförhandla räntorna.
  3. Förbered dina argument. Det finns så mycket annat i livet, om du är väl förberedd är det lättare att argumentera för sitt fall.
  4. Upprepa. Upprepa denna process minst ett par gånger om året så att du får den lägsta räntan du kan få.

Källa: Elin Reitan, konsumentekonom i Nordea.

Prut eller flytta lånet

Om en av tio hypotekslån på finansportalen kostar idag tre procent eller mer i årliga nominella räntor idag. De billigaste lånen är prissatta knappt två procent.

- Är du bland de som betalar en procent för mycket, bör du kontakta banken och begära att sänka räntan till en konkurrenskraftig nivå, uppmuntrar Realfsen.

Elin Reitan, konsumentekonom i Nordea. Foto: Nordea. Visa mer

Du borde flytta lånet om banken inte är villig att ge dig en lägre ränta. Den finansiella portalen och andra räntebarometrar visar vilka banker som erbjuder låga räntor.

Konsumentekonomi Reitan rekommenderar dig att vidta några åtgärder för att se till att du har den lägsta hypotekslån du kan tjäna minst ett par gånger per år.

Det är värt att investera i att få lägre räntor på ditt hemlån, eftersom det finns mycket att spara på sådana grepp.

- Tyvärr är inte alla så försiktiga med detta och förlorar stora summor varje år. Ofta är det oftast bara en telefon till banken som kommer att spara tusentals dollar, säger Reitan.

Visa skattkalkylatorn:

Detta blir din skatt

ADVERT

Mest populära