All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta kök kan du laga själv

Planerar du att laga ditt kök? Då är du inte ensam. Och när någon väljer att använda professionell hjälp, kommer andra att göra jobbet själv.

Men om du vill skapa ditt eget kök är det också möjligt och inte för svårt. Du kan fuska dig själv till ett nytt kök med en gammal inredning.

Cheat består av att starta från en befintlig inredning och klä på den på utsidan med en panel och bord. Sedan får du ett kök med försänkta dörrar och traditionell utseende.

Du kan basera på alla typer av köksbeslag, helst en som används om du vill. I detta projekt har vi använt skrov, fronter och tillbehör från Ikea.

minikök: Vi har klätt en standard övre och nedre skåp från Ikea med grova paneler. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Metod

Vad du behöver

För skrovet

grov paneler till sidorna: 21 x 120 mm

Smooth Edge till fronten: 21 x 45 mm

Smooth Edge till hyllan : 15 x 95 mm

Dive Spik

Klistra in

som kap- och mitre, utöver vanliga handverktyg

Du börjar genom att sätta samman skroven. Då är det en bra idé att limma alla lederna. Lägg fram ramen på framsidan och fäst sedan panelen på alla synliga ytor. Slutligen festar du sockeln.

Mala och mögla alla fronter och dörrar innan du installerar dem. Kom ihåg primeren och minst tre lackfärg.

Steg 1 och 2

1. Från en befintlig inredning, ny eller använd. Lim alla leder om du köper en ny. Kontrollera att alla tillbehör är i gott skick genom återanvändning. Om de inte är det måste det vara möjligt att ersätta dem med gamla.

2. Skapa en kant runt fronten. Den extraheras på motsvarande sätt i frontens tjocklek. Om skåpdörrarna är 18 mm tjocka måste rammen dras ut 18 mm. Borden är naglade och limmade till skrovet. Använd också lim i jäsningen.

Steg 3 och 4

1. Ny inredning: Börja med en befintlig inredning, ny eller begagnad, och kontrollera att alla kopplingar är i gott skick för återanvändning. Foto: PHOTO: Øivind Lie

2. LINE FRAME: Gör en kant runt fronten. Foto: PHOTO: Øivind Lie

3. Klä alla synliga sidor med rupanel. Om du vill undvika sprickor mellan borden måste alla fogar limmas och du måste spika alla brädorna säkert till skrovet.

4. Överst, panelpanelerna är stängda jämnt med ramen. I botten måste borden gå ner till golvet.

Klänning med rupanel

Klä alla synliga sidor med rupanel. Ordna så att du är kvar med ett trevligt, non-stick bord. Trawlen måste gå hela vägen ner till golvet.

Gör en kant runt framsidan vid den släta kanten. För att få inbromsade dörrar, dra borden förbi skrovet. De två sidoborden måste gå ner till golvet.

Skapa hyllan i släta kanter avrundade på toppen.Bordet på framsidan ska överlappa ramen med några millimeter.

Steg 5 och 6

5 och 6. Om du vill montera fler skrov, gör en öppning mellan dem på 21 mm. Sätt ett bord i öppningen, som blir en del av ramen. Dessutom sätter du centrum och baksidan av öppningen. Vrid sedan skroven ihop. Lägg till två starka bord under båda skrov som extra stöd.

3. KLÄR SIDA: Rensa alla synliga sidor med rupanel. Foto: PHOTO: Øivind Lie

4. Avsluta panelkorten jämnt med ramen. Foto: PHOTO: Øivind Lie

Steg 7, 8 och 9

7. Flera skåp: Du kan sätta ihop fler skrov i bredd.

8. Inhägnad: Den ram du gör runt framsidan gör att du kan få infällda dörrar.

5. och 6. SÄSTA SAMMA FLERD SKULL: Om du vill montera fler skrov, gör en öppning mellan dem på 21 mm. Foto: PHOTO: Øivind Lie

SKÄRM SAMMANFATTNING: Skruva ihop skroven. Foto: PHOTO: Øivind Lie

KLE SIDENE: Klä alla synliga sidor med rupanel och gör en ram runt framsidan på den släta kanten. Foto: PHOTO: Øivind Lie

9. Korrekt höjd: Bredden på baslistan bestämmer bänkens slutliga höjd.

Om du använder ett skrov från en kurirleverantör kan du välja mellan olika lådor och dekorationer.

Läs också:

Här hittar du de coolaste inredningsbilderna

Fick ett dubbelt kök

Nu har parkettgolvet en bar

7. MER SKAPER: Lägg flera skåp ihop i bredd. Foto: PHOTO: Øivind Lie

8 och 9: ramen ger dig möjlighet att få försänkta dörrar. Bredden på baslistan bestämmer höjden på inredningen. Foto: PHOTO: Øivind Lie

Har du laddare och iPadhållare?

ADVERT

Mest populära