All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Detta kan rengöras i diskmaskin

Kan diskmaskin:

kristallglas

Modern porslin med guldkanten

Lego bitar

Crocs

Teflon stekpannor (utan träskaft)

toalettborste (om du är lite vågal)

Har du damm på din hjärna?

En diskmaskin kan tvätta mer än tallrikar, koppar, glasögon och pannor.

Här är listan över sensationella saker du kan tvätta i maskinen. Saker du aldrig har tänkt på kan maskinvaskas.

toalettborste

Det är nog inte alla som vill göra det, men i teorin skulle det gå att tvätta toalettborste i diskmaskinen. Och trots det faktum att tusenskönan är förmodligen en av de största bakteribomberna i huset.

- Jag vet inte om jag tvättade toalettborste i diskmaskinen själv, men teoretiskt bör alla bakterier kommer att dödas om du kör det på maskinens hetaste program, säger Espen Olav Vik, National Sales Manager på Bosch Siemens vitvaror.

Moderna tvättmaskiner har program som tvättas upp till 75 grader. Du kan fortfarande inte vara hundra procent säker på att alla bakterier dödas på de hetaste program, säger Petter Elström, forskare vid Institutet för folkhälsa.

- I teorin flesta bakterier dör av temperaturer på 40 grader och uppåt, men jag skulle inte säga att det finns ingen garanti för att alla bakterier på toalettborste dödas. Jag är inte alls en expert på diskmaskiner, men vattnet rullar över maskinen och förmodligen inte temperaturen hos maskinen lika hög överallt, säger Elström.

Han betonade att vissa bakterier måste utsättas för värme under lång tid innan de dör.

- Så detta strider i alla fall mot mina hygieniska principer. Jag hade aldrig blandas i tarmbakterier i en miljö där det tvättas bestick, tallrikar och glas, och där det ska vara helt ren, etablerar Elström.

Gunnar Fosterud på Miele Contact Center är också mycket tydligt i sitt tal;

- toalettborste ska inte rengöras i diskmaskinen på grund av hygieniska skäl, sade han.

Lego

Om du har ett litet barn hemma, är chansen att det finns enstaka Lego tegel i ditt hem. Lego tegelstenar kan behöva en tvätt eller två under året, och kanske särskilt om barnen har varit sjuk, hade influensa eller spelar med Lego tegelstenar med smutsiga fingrar.

- Lego kan tvättas i diskmaskinen, men bricks've tenderade att vända så att de i stället kvar och samla vatten, säger Vik.

Se till att tegelstenarna sitter ordentligt på plats innan du slår på maskinen.

Crocs

kundtjänstrepresentant i crocs konstaterar att det i teorin möjligt att tvätta skor av ett program som inte tvätta med vatten varmare än 30 grader, men tillverkaren betonar att maskintvätt av crocs sker på egen risk.

Pans med nonstick

om de inte har ett skaft som är gjord av trä, de moderna stekpannor nonstick tvättas i maskin.

Teflon är ett varumärke för en PTFE-beläggning som är en plastförening.

- Vissa PTFE-beläggningar tål tvättning i diskmaskin, men folk bör notera att detta kan ske över tiden, säger Gro Flisnes, marknadschef på Fiskars Norway.

KRYSTALL: Ett av dessa kristallglas kan inte tvättas i diskmaskinen. Gissa du kanske vilken? Foto: PHOTO: Yvonne Ringnes Nilsen.

Gold Edge Servings

Moderna rätter, som den populära guldfisk ätbara skivan, kan tvättas väl i maskinen. Det kan vara en bra idé att ha lite mindre tvättmedel. Det sägs att en tesked är tillräckligt om disken inte är mycket smutsig.

Miele skriver på sina webbsidor att porslinet med dekor under eller i glasyren, stannar vanligtvis diskmaskin eftersom inredningen är skyddad av en glasyr.

Om du har bordsduken på utsidan av glasyren, var försiktig eftersom utsidan är mycket känslig och kan skadas i diskmaskinen.

Kristallglas

Kari Roll Mathiesen på Hadeland Glassworks säger att kristallglas kan tvättas väl i maskinen. Ärendet är något annorlunda om glasögonen har handmålad dekor eller guldkanter.

Ett vanligt misstag du kan göra som kan skada kristallglaset är att använda för varmt vatten eller för mycket diskmedel.

- Dessutom är det inte bra att lämna glasögonen i maskinen i timmar efter att tvätten är klar, då kan de bli mätta och gråa. Öppna upp så att ångan flyr, uppmuntrar hon.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära