All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Du kan välja två olika riktningar när du dekorerar

Oumbärliga verktyg

Trond Ramsøskar tror att alla som ska dekorera eller borsta upp borde investera i två användbara och inte för dyrbara verktyg.

- En laseravståndsmätare, som är lätt att använda och mäter det exakta avståndet mellan två väggar. Du kan köpa en enkel modell för mindre än 500 kronor i en byggproduktkedja.

- Den andra är en skalskala. Den har tre kanter, och du kan enkelt skala golvplanerna så att du enkelt kan se rumslösningarna och där möblerna kan placeras. En skalsjuva kostar några tigrar i Biltemas onlinebutik.

Vad de flesta människor saknar oftast i dekorerar är självkännedom - att ställa sig "? Vad vi behöver, för att inte tala om vilka vi är", säger inredningsarkitekt Trond Ramsøskar.

Han tror särskilt att människor enkelt blir av med och glömmer vad som är viktigt i vardagen.

- Under de senaste åren, till exempel varit mycket populär med öppna lösningar, men om du inte är en religiös man är inte särskilt klokt, säger han till inredningsmagasinet Bonytt.

Huvud rummet fungerar för dig

Interiørarkitekt Adele Klove är överens om att det är lätt att påverkas av trender och vad som är lämpligt i andra.

- Det viktigaste är att rummet kommer att fungera för dig. Vill du ha en plats där du kan luta dig tillbaka och koppla av eller vill du vara social och ha fester hemma? Det finns inte en mall som passar alla, det perfekta hemmet kommer växa runt dig och dina behov, säger Kløve till inredningsbladet Bonytt.

Hon tycker att många människor är upptagna med enskilda saker när de gör sitt hem.

- Många hittar ett och ett bra objekt, vilket inte nödvändigtvis ger en bra övergripande. Tänk dig att några av sakerna borde vara en rolig bas, medan andra borde vara smycken. Inte alla inredningsdetaljer kan kräva så mycket uppmärksamhet.

klöver råd är att starta processen med att hitta några ord som beskriver stämningen du vill ha i rummet - och ta ut orden när du gör olika val på vägen.

- Det handlar om en grundläggande känsla och inte om smak, säger hon.

Trond Ramsøskar tror att du kommer systematiskt tillbaka till jobbet.

- Du kan välja två olika riktningar när du vill anpassa: Den intuitiva, kreativa eller långa hårda du arbetar för en grundlig plan. Den sista kommer att spara dig mycket besvär under vägen, säger han till Bonytt.

Här är fem tips om hur du blir din egen inredningsarkitekt:

1. Gör en bra plan

Oavsett om du renovera eller köpa nya egendom rekommenderar inredningsarkitekt Trond Ramsøskar att du tillbringar tid skala upp planlösning på en stor papper.

Då får du en bra översikt över rummet eller rummen som ska inredas. Ska du köpa ett nytt hem, bör du börja förberedelserna före showen.

- Det finns ofta många på skärmen och du är ofta i dålig tid.Ta mätningar av de största och viktigaste möblerna i förväg så att du kan kontrollera om du kan ta emot dem. Det är också lämpligt att ta bilder och notera på vägen. Vilka färger och material finns det i taket och på golvet?

Skicklighet mellan aktiva och passiva rum. Enkelt sagt står vi i köket och ligger i vardagsrummet. Planera sedan.

- Ju mindre lägenheten är desto viktigare blir varje rum. Till exempel kan sovrummet inredas mer som ett hotellrum, där du kanske också har möjlighet att dra sig tillbaka och koppla av under dagen.

När planlösningen och inredningsplanen läggs, skulle inredningsarkitekten Adele Kløve prioritera att skapa en belysningsplan.

- Om du vill ha integrerad belysning måste det ske tidigt i processen. Interiören tillåter dig att byta senare. Välj färger, material, ytor, möbler och lampor för helheten och inte som en rad enskilda val. Det första valet sätter guiderna för nästa.

Artikeln fortsätter under bilden.

INTERIOR MARKNADER: Inredningsarkitekt MNIL Adele Kløve driver arkitektur och inrikes kontorplan A i Sandefjord. Hon arbetar med kommersiella och bostadsprojekt i östra Norge. Interiörarkitekt MNIL Trond Ramsøskar driver Ramsøskar Interiör Architects i Oslo. Han arbetar bland annat med inredning av hotell och kontorslokaler samt privata hem. Foto: PHOTO: Privat

2. Skapa ett moodboard

Lunt? Mystisk? Elegant? Hitta några enkla sökord som definierar vilket humör du vill ha i ditt hem. Använd de som creak när du letar efter färger, material och möbler, vilket garanterar en röd tråd genom hemmet.

ITTENS: Detta är Ittens färgcirkel som består av tolv färger. De tre mittenfärgerna (blå, röd och gul) kallas primärfärger och är rena färger. Om du blandar dessa två och två färger får du de sekundära färgerna. Om du blandar en primär färg och en sekundärfärg får du en tertiär färg (den yttersta delen av cirkeln). När du skapar en egen färgpalett är det säkert att välja färger som ligger nära varandra i cirkeln. Att lägga till en detalj i en färg mitt emot cirkeln (en kontrasterande färg) skapar lite mer liv.

De allra flesta leverantörerna tillhandahåller prov av färg, textilier, kakel, golvbeläggningar och tapeter. Få också för mycket än för lite. Om du har en soffa som du borde ha på begäran, be om ett tygprov från tillverkaren - eller ta en kudde när du är ute och inspirerar.

Samla alla material och prov på en stor bräda eller i en bred låda som du enkelt kan flytta runt.

Ta gärna några av de prover du gillar till affären, så det är lättare för proffsen att hjälpa dig vidare.

Leta efter kontrast, i färger, former och material. Något som inte passar? Förkasta det eller bygga ett nytt moodboard kring denna speciella färg eller material.

Hitta färgpalett och de olika texturer du vill ha innan du bestämmer vad du ska vara där. Om soffan har ett grovt tyg kan det vara trevligt att välja en fåtölj i ett mjukt tyg, t.ex. sammet.Om allt matchar kan du snabbt få en gammaldags "salongkänsla". Tänk på att samma färg ser annorlunda ut med olika ytor och texturer.

Kom ihåg att färger och material skiljer sig från verkligheten än på bilder. Bets på fysiska prover och se saker samlade innan du väljer.

Källor: Inredningsarkitekt Adele Kløve och Trond Ramsøskar

3. Hitta en fin färgpalett

Färgcirkeln är en bra utgångspunkt för att välja färger.

- Ta reda på vilka toner du gillar och börja med dem. Du får ett bekvämt resultat om du väljer färger som ligger nära varandra, och du kan vara mer glada över att välja kontrastfärger från den andra delen av cirkeln, säger inredningsarkitekt Trond Ramsøskar.

Han är känd för att använda starka färger i sina projekt, men anser att de borde vara porträtterade.

- Färger ger energi, men om du använder en stark färg i vardagsrummet kan det vara lite noga. Om du väljer en tyst färg på vardagsrumens väggar gör du mycket genom att lägga till en matta med stark färg.

Samma regel som du kan använda när det gäller möbler: Gå för dämpade färger på de största möblerna och starkare färger på tillbehör och små möbler.

Om du vill gå ordentligt har Ramsøskar följande råd:

- Använd de hetaste färgerna eller gobelängerna i de visningsrum där du bor kort tid i taget, till exempel i entréområdet. Också, kom ihåg att svart förbättrar färgerna medan vitt dämpar dem.

Inredningsarkitekt Adele Kløve påminner om att det är tillrådligt att göra en övergripande plan för färger också. Det betyder till exempel att du bör ta hänsyn till de möbler du redan äger och kommer att ta med dig när du ska laga mat.

- Många tycker att en grå soffa till exempel är neutral och passar in i alla interiörer, men det finns många gråa färger. När väggarna är målade kommer soffan plötsligt att se blå eller brun, beroende på om den har en kall eller varm grå färg, säger hon till Bonytt.

- Därför bör du inte välja väggens färg för vad som är bäst med andra, men enligt vad som är bäst för dig.

Trond Ramsøskar påminner om att det är klokt att använda kontraster.

- Interiör som matchar är det största hindret för förnyelse. Var inte rädd för att blanda olika färger och material.

Sist men inte minst: Glöm inte att ditt hem borde vara bekvämt.

- Många är oroade över att inte använda imitationer och att materialen ska vara riktiga, men kom ihåg att trägolv kräver mer underhåll än ett vinylgolv. Det är till exempel lämpligt att tänka på funktion lika mycket som estetik vid val av ytor.

Artikeln fortsätter under bilden.

FÄRGPALET: - Du får ett bekvämt resultat om du väljer färger som ligger nära varandra i färgcirkeln, och du kan göra det mer spännande genom att välja kontrastfärger från den andra delen av cirkeln, säger Ramsøskar. I det här sovrummet är det dekorerat med bland annat rött och grönt, vilket är kontrasterande färger. Foto: PHOTO: Yvonne Wilhelmsen och Espen Grønli

4.Ta reda på var skåpet står

- I små rum och lägenheter kanske du vill planera inbyggda lagringslösningar. Tänk långa linjer och hela, slutna former ", säger inredningsarkitekt Adele Kløve.

Om du till exempel behöver mycket hyllor kan du samla dem på en vägg istället för att sprida dem mer i rummet. Många små möbler kan tyckas rörigt.

Hon säger att många som flyttar från lägenhet till hus, upplever att rummen är för stora. Lösningen kan vara att skapa zoner i rummen med filtar och mindre grupper.

- Föreställ dig hur du använder de olika zonerna när du anpassar dem. Tycker du om att läsa en god bok, kan du avsätta en särskild hörna för detta, med en bekväm stol, bra läslampor, utrymme för alla dina favoritböcker i närheten, ett litet sidobord och kanske en bra pall. En filt under och en lampa hjälper till att skapa en inbjudande zon.

På samma sätt kan du planera en ny zon för aktiviteter du gör tillsammans. Tänk sedan genom det som gör det till en perfekt samlingsplats.

Inredningsdesigner Trond Ramsøskar uppmuntrar dig att ha på dig dagliga glasögon när du är möbler.

- julafton vi är alltid 12 i bordet eller om tre år kommer vi att få bekräftelse med 20 gäster, folk kan säga. Tänk på vad som fungerar i ditt vardag. När bekräftelsen kommer kan du kanske hyra en större plats för den här dagen.

Artikeln fortsätter under bilden.

ANNAN SONS: Om ett rum känns stort kan du enkelt dela upp det för att få fler zoner. I sovrummet till vänster har ägarna en egen liten sovkrok med hjälp av en halvvägg med lagringsutrymmen. Olika zoner i ett rum skapar spänning och trivsel. Tänk så bra det är att dra sig tillbaka till denna speciellt anpassade dagbädd på bilden till vänster - med en bra bok. Foto: PHOTO: Yvonne Wilhelmsen och Espen Grønli

5. Ljusa idéer

Följ inredningsarkitekten Adele Kløvs tips och få ut det mesta av dina lampor:

1. Välj en strömbrytare för varje ljuskälla. Se till att alla lampor kan användas oberoende av varandra. Då kan du styra ljuset efter behov och enkelt få det stämning du vill ha i rummet.

2. Prioritera ljus som kan dämpas. Du behöver olika mängder ljus vid olika tidpunkter på dagen och året. Den anpassar det ljusaste med en dimmer.

3. Placera ljuset i flera höjder. På så vis undviker du att rummet känns platt och du kan enkelt skapa en mysig atmosfär.

4. Gör en god känsla av utrymme med ljuset: Om det är högt under taket kan du betona detta genom att belysa taket - eller dämpa det genom att montera ljuset lågt. Om rummet är trångt eller lågt kan det vara trevligt att montera ljus längs golvet.

5. Kom ihåg badrummet: Här måste du helst tre typer av ljus: bra ljus när badrummet bör rengöras, snyggt tillämpning make-up (nyckelord: Lampor med frostat glas i ansiktshöjd) och dämpad belysning när skämma bort dig själv med ett bad eller en lång dusch (nyckelord: dimmer).

Olika rum kräver olika belysning och Trond Ramsøskar distinktioner mellan arbetszoner och uppehållszoner när han ger sina bästa tips:

I allmänhet bör du ha direkt ljus där du kommer att arbeta och indirekt ljus där du ska koppla av eller äta.Dessutom kan du skapa intim stämning genom att placera en pendel över matbordet.

Om du skapar en belysningsplan i början av processen har du möjlighet att dölja raderna i väggen. Också noggrant överväga var du ska placera eluttag och ljusbrytare.

- Du kan lära dig mycket genom att titta på hotellrummen. Det finns huvudbrytaren vid utgångsdörren, så du kan enkelt stänga av ljuset när du går. På badrummet finns det ofta ansiktsbelysning runt spegeln, och du hittar en hårtork och eluttag i en lådan eller i ett skåp. Vid sängen finns vanligtvis en läslampa plus möjlighet att styra ljuset i rummet från sängen.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

BELYSNING: Belysning i olika höjder ger ett spännande resultat när du dekorerar. På vänster sida finns både takpendel, lilla bordslampor och en stor stållampa. Du kan ändra rummet känsla med belysning. Om det är högt i taket, som visas till höger, kan du betona detta genom att belysa taket - eller dämpa det genom att montera ljuset lågt. Luceplan-lamporna skickar ljuset uppåt. Foto: PHOTO: Yvonne Wilhelmsen och Espen Grønli

ADVERT

Mest populära