All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Detta kan byggas utan att söka

Inte alla åtgärder du bestämmer dig för att utföra på egen fastighet måste vara på kommunens byggnadskontor. De minsta åtgärderna måste också följa de materiella kraven i regelverket, och du är ansvarig för att följa den. Det du bygger får inte vara i fara eller orimlig nackdel för omgivningen. Tänk på att huvudregeln för avstånd till grann gränsen är vanligtvis fyra meter. Du måste ta "skönhet", både i förhållande till omgivningen och till ditt eget hus. Om du är osäker, kontakta kommunen.

Levegg

Håll fyra meter bort från grannens gräns, så att du kan bygga en levande vägg som är upp till 1, 8 meter hög och 10 meter lång.

Originalfasad

Om du vill returnera fasaden till huset till den ursprungliga och kan dokumentera föregående utseende med ritningar, bilder eller historiska dokument behöver du inte söka.

Byte

Normalt renovering och underhåll som ersättning av fönster-, panel- och takplattor till motsvarande typ är undantaget från ansökningskravet.

Verktygslåda

Du behöver inte heller söka en verktygslåda, docka eller liknande, om den uppfyller dessa kriterier: Den måste vara fristående på en tidigare byggd fastighet. Användningsområdet får inte överstiga 15 kvm. Om du stannar inom höjden på tre meter och höjden på 2, 5 meter är du befriad från byggnadsapplikationen. Byggnaden kan inte användas för bostäder, och det måste vara fyra meter från grannskapet.

Byta fasad

Om du vill byta fasad utan att ändra byggnadens karaktär. Här måste det användas diskretion. Mycket kan ändras på ett Block Wathne hus utan att behöva ansöka, men mycket lite kan göras på antikvariska byggnader utan ansökan.

Golv

Du kan klippa tallrikarna och lägga stenstenarna utan att söka tillstånd från kommunen. Terrasser som är över marknivå måste byggas in med ett enkelt meddelande.

Stamp and Shed

Så länge du hanterar 1001 liter vatten, kan du bygga en utomhus bubbelpool utan pappersarbete. Du kan också bygga skjul för källsortering, soplåda, spelställ och fontäner utan att dra kommunen. Steg upp en meter från husets vägg, så du behöver inte söka efter ett byggstenar.

Staket

Så länge du inte blockerar syn på vägen, och bygg inte högre än 1,5 meter, är stängsel befriad från ansökan.

Långa saker

Antenner måste vara högst 2 meter höga, parabolantenner upp till 1, 2 meter i diameter. Flaggstången är okej.

Inomhus

Avlägsnande inomhus får inte inkludera borttagning av bärväggar och sådant, så du måste söka tillstånd till kommunen.

Källor: Plan- och bygglov, konsumentråd, www. BYGGSØK. nej

Läs också:

Hösten i nästa års blommor

Nu är det dags att skörda frön för nästa års blommor.

ADVERT

Mest populära