All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Du kan bryta avtalet

måndag artikel om att begå boräntor skapat debatt bland engagerade läsare.

"Kan jag ändra min bostad med fast ränta? Min bank rådde mig att binda, eftersom man då låst. Vilka regler att refinansiera / sälja / köpa nya hus etc när du har fast ränta?" frågade en DinSide-webbläsare igår.

Se andra inlägg i forumet

När du gråter på DinSide får du svaret.

- I DnB NOR, frågade vi precis vad norska människor om de vill binda fast ränta nu, och att det finns lite intresse, säger Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR. Foto: DnB NOR Visa mer

- Du är inte bunden till dina händer om du ingår ett ränteavtal. Om du vill byta bostad, avtalet fast ränta vanligtvis tas över till den nya eieobjekt som säkerhet för lånet är densamma, inom ungefär samma andel av det värde som du hade, säger Sidsel Sodefjed Jørgensen, konsumentekonom på DnB NOR för DinSide.

Hon tror att den viktigaste punkten i fast ränta är att ingå ett avtal om ett fast pris på räntan för att uppnå ett förutsägbart situation, det är en "låsa" man vill.

Möjligt att byta bank

- Dog man ska ångra, det är möjligt att gå ut ur affären, men det kan kosta en hel del om du har bundit på en högre nivå än den fasta räntan är på när du går ut. Därför är det viktigt att göra en grundlig analys av din ekonomiska situation innan du bestämmer om en fast eller flytande takt passar dig bäst.

Tipsa fixa räntan inte länge

Du är inte bunden av att hålla sig till samma bank även om du har en fast ränta lån. Sodefjed Jørgensen förklarar:

- Det är möjligt att byta banker även om du har en fast ränta. Då är det vanligt att bryta fasträntesavtalet. Dessförinnan, är det klokt att be din bank beräkna vad det så småningom kommer att kosta dig, eller vad du får ut och undersöka grundligt fast ränta du eventuellt kan binda till den nya banken om du fortfarande vill binda. Men kanske din ekonomi har förändrats så det passar bättre med flytande räntor.

betala bankförluster

"Jag bundna räntan på 5, 5% 2006 10 år. Gick ut ur affären i ca 3 veckor sedan med en ganska under rubrik rakt in på kontot. Så är det bara att vänta på att fast ränta faller under 5% igen (10 år), och då kommer jag tillbaka igen kanske? " skrev en ny DinSide-webbläsare nyligen.

- Det finns vanligtvis inga avgifter genom att gå ut ur fasträntesavtalet. Du måste antingen betala en räntekompensation om du har ett möte som ligger över marknadspriset, eller om du får en räntekompensation om din affär är under marknads, förklarar Sodefjed Jørgensen.

Dessa ersättningar kallas premier eller rabatter. Här är regleringen som säger hur det ska beräknas

Vad du måste betala premien, eller gå tillbaka till kursen beror på situationen enskilt lån och ren bild vid lämplig tidpunkt.Om du betalar en premie anses detta ränta och du får ett skatteavdrag på 28 procent.

ADVERT

Mest populära