All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Ja, du tvättar - men kommer du ihåg dessa?

Det är ingen tvekan om att det bästa med rengöring ska göras, men klistra inte dig själv på axeln bara för att du har tagit hjälpen. Att både huset och sakerna i det kräver rengöring är något som de flesta av oss både vet och tar hänsyn till, men är vi riktigt bra att hålla rent regelbundet? Och om vi nu kommer ihåg golvtvätten och fönstren, hur är det som lampor, fläktar och fjärrkontroller? När tvättades du verkligen sist?

Enligt webbplatsen Apartment Therapy är det exakt de saker du inte tvättar så ofta - eller till och med glömma att tvätta - vilket är definitivt det smutsigaste i huset. Så nästa gång du tar hand om rengöringen, glöm inte att tvätta dessa:

1. Lampor och fläktar

De flesta av oss kommer ihåg att dammsuger damm från tid till annan, men många glömmer fortfarande dessa.

- Det är mycket damm som ackumuleras och i sommardödna insekter, på lampor och fläktar, förklarar Hilde Lima vid Renholdspartner till Bonytt. nr.

- Det är därför viktigt att komma ihåg att de är rena, minst en gång i månaden.

Lima föreslår att du använder ett dammsäd för att ta bort löst damm och sedan torka av med en trasa efteråt. Var noga med att stänga av lampan före tvätt.

- En mikrofiberduk är bra för detta. Om du har en stållampa där damm och insekter ackumuleras i sköldar kan det vara trevligt att damma ut det här. Ta bort dammsugarens munstycke och smutsa försiktigt ut damm och smuts.

På den verkliga enkla hemsidan har du ett smart tips för att ta bort damm från lampskärmar i tyg:

- Använd en tygrulle på tygskärmen och löst damm håller fast vid rullen. Snabbt och enkelt.

När du vill ha det här: Lampor och skärmar är ofta fulla av damm och smuts. Foto: PHOTO: Thinkstockphotos

2. Handtag och dörrhandtag

Kontrollera detta innan du lägger på nästa tvätt

Tänk på hur många gånger under dagen du tar i de olika handtagen i ditt hem? Både på dörrar och även skåp och lådor. Och inte bara dig, utan också alla andra som bor i huset och inte minst de som kommer att besöka.

- Handtag och knutar kan dölja mycket smuts och bakterier som du glömmer att komma ihåg, förklarar Malin Skaar på Lilleborg Consumer Service till Bonytt. nr.

- Kom ihåg hur man går igenom huset och vad man verkligen gör under dagen. I köket, till exempel, där du kan hantera råvaror och kött, kan du nästan utan att tänka på lådhandtaget eller kylhandtaget. Och på det sättet kan bakterier sprida sig.

Saxar påminner dig också om ett kallt virus som kan spridas om du griper handtag utan att tvätta händerna ordentligt.

- Ett snabbt sätt att desinficera dessa är bara att ta en runda och torka över med antibakteriella engångsdukar, förklarar Skaar.

Lima föreslår en antibakteriell rengöringsspray för syftet.

- Men det är viktigt att komma ihåg att inte rusa, förklarar rengöringsexperten.

- Om du torkar av med en gång, finns det en stor chans att alla baseballkepsar kommer att lämnas. Men om du ger sprayen lite tid att arbeta, är chansen att du får allt smutsigt när du torkar av.

Folkhälsoinstitutet varnar också för att infektion av Novovirus kan uppstå om någon som har smittat har tagit dörren och dörrhandtagen inte tvättas regelbundet.

3. Fjärrkontroll

SMITEKILDE: Alla tar handtagen, men inte alla är lika bra på att tvätta händerna. Bakterier sprids snabbt med smutsiga handtag och knutar. Foto: PHOTO: Thinkstockphotos

Denna dingsen är förmodligen en av de mest använda i alla hem, men hur ofta kommer du ihåg att göra det rent?

Rengör 20-minuters kylskåp

- Hur många personer är inte skyldiga att äta framför TV: n, ber Charlotte Sagvik från CityMaid Hjemmeservice i Oslo.

- Och då kan du tänka dig att fjärrkontrollen har både fläck och smuts som måste tas bort.

Torka fjärrkontrollen noga med en fuktig trasa på Real Simple-webbplatsen. Visst fuktad med en blandning av ättika och vatten.

- Var försiktig med knapparna, förklarar webbplatsen.

- Och vill du jobba ordentligt, ja, försök att noga rengöra knapparna med en Q-tip.

4. Makeupartiklar

De står på badrummet eller är kramade i sminken, och du använder dem på huden varje dag. Men minns du verkligen att rengöra sminkkostnaderna regelbundet?

- Föroreningar, sebum och annan smuts lämnas i sminken och bakterier bildas, förklarar hudvård och skönhetsjournalist Monika Tøraasen till Bonytt. nr.

- När dessa bakterier gnids över huden varje dag kommer de att irritera och kan orsaka akne - och i värsta fall infektioner.

Tvätta dina diskar med speciella tvättmedel som är avsedda för detta ändamål, eller bara lite ljummet vatten och babysjampo. Rengör väl och låt torka innan du använder igen.

5. Kranar

Anledningen till att kranarna blir så smutsiga hela tiden sätter dem helt enkelt på - att tvätta - när du är smutsig på dina händer.

JO, DET SKAL VARVAS: Hoppa du över fjärrkontrollen när du tvättar? Inte bra säger experterna. Foto: PHOTO: Thinkstockphotos

BAKERIEBOMBE: Här samlas smuts, fett och döda hudceller. Foto: PHOTO: Thinkstockphotos

- Dessa bör desinficeras regelbundet för att hålla dem rena, förklarar Sagvik till Bonytt. nr.

Hur man tar bort 9 vanliga fläckar

- Har du till exempel gjort mat och vet att du har tagit kranarna, så du borde torka över kranarna, även när du är färdig, inte bara bänken och skjuvbranden.

Så här gör du:

1. Tvätta över med en fuktig svamp och ett rengöringsmedel som inte gör metall repor, men fortfarande tillräckligt stark för att bli smutsig.

2. Oavsett om du vet att det är influensa eller förkylningar i huset, kanske du vill använda en antibakteriell spray eller rengöringsdukar som är antibakteriella att torka över.

3. Om du störs av kalciumrester kan det hjälpa till att torka över med en trasa fuktad med ättika.

6. Mobiltelefon

Smutsiga fingrar, smutsigt hår, sminkfett; Det finns inget sätt hur mycket grummar som finns på mobiltelefonen hela tiden. Och hur många av oss gör verkligen för att städa den lilla sak som vi inte lyckas utan alls?

- Mobiltelefoner har ofta vårdas för bakterier håller professor för sjukhushygien och infektionsbekämpning vid Ullevål universitetssjukhus, Bjørg Marit Andersen till Bonytt. nr.

CRANES: Här slår du på smutsiga fingrar och igen med rent. Och gäspar Du är så smutsig på dina händer som innan diskbänken. Foto: Foto: Think Foto

- I själva verket mobiltelefoner vara rena "spridnings bomber" när det gäller bakterier, och därför bör de torkas med alkohol trasa eller liknande rutin.

7. Spisfläkt

Vi är ganska bra på att hålla köket rent, men hur är det med köksfläkten? Detta måste tvättas oftare än du tror.

- Om du tvättar huven mer än bara en gång om året, så att du inte har bygga upp massor av fett som är svår att komma undan, förklarar Lima.

- Skapar en hel del mat, är det naturligtvis en hel del fett som bildas i fläkten, och få saker är mer glupskt än en avdragare som är full att fett och smuts.

Lima betonar att det första du behöver göra är att läsa bruksanvisningen på fläkten.

- Tvätta föremål som kan tvättas, antingen för hand eller i diskmaskinen.

Det är viktigt att skölja i rent vatten och torka delarna. Utvändigt kan du rengöra fläkten med en mikrofiberduk fuktad med kallt vatten eller en trasaduk fuktad med en rengöringsspray.

Läs också:

Ta bort gammal tapet

Letar du efter inredningsp inspiration? Kontrollera dessa coola bilder

Hur tvätta kläder på rätt sätt

DIRTY: Mobiltelefoner är en av de smutsigaste vi tar i. Foto: FOTO: Think Foto

INSAMLING FATS: Rengör dessa regelbundet släppa några större skeppare tak. Foto: PHOTO: Thinkstockphotos

Denna rengöring görs i ett svep

ADVERT

Mest populära