All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Ja, komma igång gräsklippare

Hur du sparar gräsmatta

Bli av mossa i gräsmattan

Vi har testat motorsågar och förklarade hur du klippa din gräsmatta perfekt, men lite av det hjälper om du inte får start av motorn. Här ger vi dig några bra tips.

Freshman

Du har kontrollerat att det finns gas på motorn och att bränsletanken är öppen. Ändå börjar det inte. Då måste du gå mer noggrant på jobbet.

- Startproblem när säsongen startar beror på gammal bensin, förklarar Rolf Mangen. Han är mekaniker vid Bjørnrud & Arnestad AS.

- Bensin är fräsch. De ämnen som gör att bensindänderna avdunstar under lagring. Bensinen kan säkert övervintra på en burk, men inte på motorn säger Mangen.

Blanda dig själv

Många föredrar att blanda bensinen även för användning på toppar. Det borde inte ske av en slump. För mycket och för liten olja skapar startproblem för din motor.

Skulle du vara på den säkra sidan du köper färdigblandad bensin där du köpte verktyget och du kommer att göra som proffsen du också köpa bensin. Då kommer du väl bort från irriterande och skadlig utmattning medan du arbetar.

Tips: Töm motor för gammal bensin och byt ut med ny. Låt varje redskap ha sin kruka och markera dem med tusen. Var försiktig när du blandar eller köper färdigblandad bensin.

När säsongen är över, töm tanken för bensin, starta sedan motorn och låt den gå tills den stannar.

Sot på kontakten

RÄTT BRÄNSLE: Miljö bränsle är något dyrare, men mycket bättre. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

PRIMER: Vissa verktyg har en primer. Kom ihåg att ge den lite pump. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Tändstiftet är en bra indikator på om något är fel med motorn. Om smutsen är smutsig, är motorn felaktigt blandad, eller du har kört mycket kvävning.

Tät filter

Ett luftfilter går nära om det inte rengörs. Luftfiltret ska rengöras med olika intervall på de olika verktygen. På en motorcykelklippare pratar vi om en gång i säsongen, medan vi på en motorsåg borde göra det efter en hektisk dag med kontinuerlig användning.

Tips: Skruva av kontakten och borsta den med fin sandpapper eller byt ut den. Det måste finnas en öppning av mellanelektroden och sidelektroden (bøylen).

Du kan också kontrollera om kontakten ger bort gnista. Ta sedan ur kontakten och sätt i pluggen. Installera sedan botten av kontakten tills en metalldel på motorn och dra bandet (eller tryck på startknappen och du har tur), så ska du se en liten gnista mellan mittelektroden och sidoelektroden (stigbygeln) Det är lättare att se om du är en plats med lite ljus.

Tryckluft är överlägsen för att blåsa luftfiltret rent. Alternativt kan du använda dammsugaren (om det inte finns för mycket olja i filtret).Många luftfilter kan också tvättas med vatten och tvål. (Kontrollera bruksanvisningen)

Tryck

- Kontrollera först och främst att det finns bensin på tanken att bränsletanken är öppen. Om motorn är utrustad med primer, ge den lite pump, säger Petter Rogneby. Han är trädgårdsmästare på Hageform as.

LUFTFILTER: Om filtret är igensatt, blir motorn nedsänkt. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

- Annars är ett vanligt misstag att motorn drunknar, det blir för mycket gas. Det händer om du inte kommer igång direkt, Känn dig fri att chocka ut. Sedan fortsätter förgasaren att pumpa gas in i cylindern och du får en blandning som verkligen inte slår på. Till sist blir pluggen full av en blandning av sot och bensin, förklarar landscaperen.

Tips: Skjut choken och gasen och dra in snurren i motortänderna. Gör inte det, skruva loss kontakten och kontrollera och rengör enligt beskrivningen ovan.

Vill du ha mer smarta tips? Kolla in Skärverktyg och verktyg

Läs även:

Här är de största gräsklämmorna

REN PLUGG: Pluggen är full av sot och insättningar, det slår inte på. Det ska vara rent och trevligt som det här. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Här är allt du behöver veta om motorsåg

Så här underhåller du en motorsåg

ADVERT

Mest populära