All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ja, du kan fortfarande undvika TV-licens

I princip alla norska hushåll med minst en TV-mottagare, betala sk Licensavgifter två gånger om året. För 2016 uppgår avgiften till 2 834, 70 kronor, och det är helt NRK. Löptid var 31 januari och 31 juli, som det är varje år.

Idag finns det dock många som knappt tittar på linjära TV-sändningar, men använder TV-apparaten främst för direktuppspelning av onlinetjänster. Sådan användning är för närvarande inte beskattad även när du strömmar på NRK-kanalerna - som beskrivs i denna artikel.

gäller inte bara TV

Problemet är att TV: n har , en TV-tuner som kan används för att ta emot vanliga TV-sändningar. Och du kan ha en kabel-mottagare eller satellit-tuner i bilagan? Kanske ens en gammal videospelare på vinden? All denna utrustning har även en inbyggd TV-mottagare och är därför föremål för en avgift.

Du kan nu köpa tv utan att betala licens

Om du fly licensavgiften, måste du bli av med alla dessa alternativ, och viktigast av allt: Du måste fylla tanden TV från att kunna ta in vanliga tv-sändningar. Du kan inte göra det här arbetet själv.

Kräver auto r biståndsorganisation

- För att täta ska utföras av en oberoende tredje part med expertis inom området. Dokumentation av tätning måste skickas NRK License Department, sade chefen för avdelningen licens NRK, Audun Strand till Dinside.

Detta är tidsfristen för att betala NRK licens

opartiskt utomstående innebär ett bolag registrerat i Brønnøysundregistrene, antingen som en återförsäljare av tv-mottagare eller ett företag registrerat som ett servicecenter för TV-mottagare, enligt Strand.

- Det här är ett krav på att NRK Licensing Department ska acceptera dokumentationen, säger han.

- Vidare bör det ut en servicerapport som innehåller information om vem som gjorde ordern, som har full tätningen, datum för tätning, typbeteckning på TV-mottagaren och hur tätningen görs.

Ett sådant jobb kan kosta från några hundspinnar, vi dokumenterade i den här artikeln.

- Hittills i år har vi fått omkring 200 sådan dokumentation en månad, säger Strand.

Kan köpas utan mottagare

Ett annat alternativ är att köpa en TV utan mottagare. I Norge säljs sådana produkter genom Elkjøp. När de säljer en TV utan tuner, är de inte skyldiga att avslöja försäljningen till NRK-licensavdelningen.

Så du kommer inte få något krav att betala licensavgifter.

SÄLJER TVS UTAN MOTTAGARE: Kategori Direktör Andreas Westgård i Elkjøp. Foto: Elkjøp Visa mer

- Vi gör det helt enkelt för att våra kunder frågar efter det.Fler och fler kunder säger att de inte längre använder sina TV-apparater för att titta på reguljära sändningar, säger kategoridirektör Andreas Westgård i Elkjøp till Dinside när vi nämnde initiativet förra året.

Kan vara kortlivad glädje

Nöjet kan dock vara kortlivat. Den så kallade Rimmereidkommittén föreslog i sommarbetänkande om framtida finansiering av NRK, att alla hushåll kommer att betala en sändningsavgift i framtiden - oavsett om du har TV eller ej.

Förslaget utvärderas vid tidpunkten för skrivandet på kulturdepartementet.

- Det kommer att bli en parlamentarisk rapport om framtida finansiering av NRK före jul, säger kommunikationschef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet till Dinside.

Du hittar vanliga frågor om sändningsavgiften på NRK.

Läs också:

Hur man släpper TV-licensen

Dyra att glömma

ADVERT

Mest populära