All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ja, kan du färga eller måla hösten

pall behöver inte måla eller lack på sommaren, är det ännu inte alltför sent. Du kan fortfarande nå det innan vintern kommer. Men du bör vara extra försiktig med fukten.

- Fukt, regn och dagg kan vara en utmaning när de målas, täcks eller färgas på hösten. När utetemperaturen är lägre och fukten är högre, använder färg, däck och pensel längre att torka, säger Kristian Sæther, varumärkeschef i Jotun, till Dinside.

Men det är absolut möjligt att göra - bara vidta vissa försiktighetsåtgärder.

- Vi kan inte stoppa säsongen nu när det är fortfarande bra dagar och timmar, men arbetsdagen får inte vara så lång det att det kunde tidigare i sommar, säger Lone Bjørslev Kisbye, PR Manager på Flügger A / S, till Dinside.

LÄS ETT: Endast 4 av 45 färgprodukter får godkännas i testet: - Det värsta vi någonsin har sett!

Mäta fukten!

Om du ska måla huset sent på hösten mäter du fukten i marken.

- När man måler måla ute på hösten använder man en fuktmätare, säger Trond Riise, målarchef och teknisk chef i Akzo Nobel och Nordsjö till Dinside.

- Klädens fuktighet bör inte överstiga 18 procent vid målning. Mäta fler platser, helst på de mest utsatta väggarna, kontrollera också slutet, rådgör han.

LÄS OCKSÅ: Du kanske inte behöver måla hela huset

Kontrollera väderprognosen!

Alla experter är överens om att det är absolut nödvändigt att uppdateras om väderprognosen om du ska måla eller vara utomhus nu.

- Väderprognosen bör kontrolleras med avseende på både temperatur och luftfuktighet. De nya och moderna vattentäta målningarna ska inte användas när det är kallare än fem grader ute. Oljebaserade produkter är mindre känsliga för temperaturen, men de blir viskösa vid låga temperaturer, säger Riise.

- De vitsprit-tunna produkterna kan användas ner till minus 5 grader i underlaget eller luften. Men innan du målar eller borstar är det viktigt att träet är rent, fast och torrt, betonar Sæther.

Avsluta tidigt på eftermiddagen

EXTENDED EARLY: Avsluta tidigt, då färgen kommer att torka innan gruvan faller. Foto: JORDAN Visa mer

- Fukt, regn och dagg kan vara en utmaning när den ska målas, täckas eller färgas på hösten. När utetemperaturen sjunker och fukten är högre, använder färg, däck och pensel längre att torka, säger Sæther till Dinside.

Riise säger att fukt i torkprocessen kan ge ett skadligt målresultat.

- Under hösten är grävmatta ett vanligt fenomen, och detta sker under kvällen och natten när temperatur och fukt ändras. Om det finns en fuktig eller halvtorkad färg kan det leda till mattsköldar.Det här kallas dewmatting; matt-vita sköldar som är estetiskt destruktiva, säger Riise.

- Om du vill undvika dagg på färg bör du göra det 15-16, säger Chresten Nielsen i Beckers, till informationskontoret för färg och inredning (Ifi).

Hur man utformar ditt hem från soffan

Bjørslev Kisbye i Flügger går ännu längre och säger att arbetsdagen ute bör begränsa sig till 10-14.

- Vissa tror felaktigt att ingenting händer om trädet bara har olja, men trä kan inte acceptera olja när det är mättat med fukt. Detta kan göra resultatet snabbt ledsen och skärmad, och i värsta fall kan det dras över och missfärgade plattor och andra i närheten, säger Bjørslev Kisbye till Dinside.

Det kan också vara trevligt att veta att oljebaserade produkter är mer benägna att dimmas eftersom de har en längre torkningstid än de vattenhämmande. Om du behöver arbeta på eftermiddagen rekommenderas därför akrylprodukter enligt Ifi.

Artikeln har publicerats på Dinside också tidigare.

Läs också:

Samlingssida: Manliga hus

Ju mörkare färgen desto bättre

ADVERT

Mest populära