All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ja, för lokalt färg

Det var huvudbudskapet i min när jag deltog i konferensen Tromsö för en tid sedan med föreläsningen och rdquo; Färgen på konst och arkitektur & rdquo; . I hallen fanns folk från landets kommunala förvaltningar, från Søgne i söder till Hammerfest i norr, totalt ca. 200. De flesta nickade samtyckte, men tänkte i sitt tysta sinne: & rdquo; Hjälp, hur gör vi det verkligen? & Rdquo; .

Little fokus på estetik

Konferensen arrangerades av den norska kommunala tekniska Association och programmet var lastad med byggprojekt och planering fallet, digitalisering och hållbarhet, kompakt stadsutveckling, utvecklingspolitik, jämfört med utvecklare och entreprenörer, universell design, vatten och avlopp och miljöaspekter; Det var TEK 10 och TEK 17 och regler och normer. Utanför min skinn av färger gick bara ett inlägg inom två dagar efter estetik i planeringen. Jag trodde i mitt tysta sinne att kompakt stadsutveckling i gråtoner skulle vara en katastrof.

Bergen 2006.

Marknadsstyrkorskontroll

Detta är förmodligen varje dag i teknisk avdelning. Och en del av anledningen till att färgplanering är praktiskt taget obefintlig i detta land. Vi har inte goda traditioner för att hämta den här fliken. Det finns också ingen tid och / eller det finns ingen kompetens. Detta kommer att leda till att marknadskrafterna och byggarna kontrollerar när vår estetiska miljö bildas, inklusive färganvändningen. Konsekvenserna av detta är alltför välkända.

Aursunden 2007.

De regionala skillnaderna

Akersgaten i Oslo 2008.

På väg hem från Tromsö slog mig: Vi måste registrera befintlig färg kultur i detta land innan den försvinner! (Sant men dog). Varför kom den här tanken? Ja, vi hade bjudit in designern och artisten Jean-Philippe Lenclos, fargen för fargenografi, till Forum Color-seminariet i mars. Han är mannen som har registrerat Frankrikes färgkulturer, då Europa - och sist men inte minst; & Rdquo; Les Colors du Monde & rdquo; - världens färger.

Norge har stora regionala skillnader i landskap, flora, faunaklimat, dialekter, arkitektoniska traditioner, människor och industri. Det skulle vara bra att räkna ut vad vi har sparat genom speciell och plats typisk färg.

Vinter i Oslo 2006.

Krävs med brett deltagande

Haugesund 2006.

Vi har nyligen upptäckts några svaga signaler från trend troll och marknadsanalytiker att färgerna är tillbaka, men det kommer bara sprida rop i skogen som ger en tillfällig popup-effekt. Vi behöver en våg som kommer inifrån, vilket inkluderar de färguttryck som våra nya landsmän har tagit med sig och omtänkt sina omgivningar. Ett fingeravtryck av dess färg kultur, ett avsnitt i tid, en undersökning av regionala skillnader och karaktär, både när det gäller kulturer, naturresurser, lokala material, lokala pigment etc.

Det skulle inte bara vakna upp kommunerna och & rdquo; tekniska etats & rdquo; slumrande intresse, men även invånarnas självmedvetenhet.

Kanske kan vi komma tillbaka till att tänka på kortlivade färger och hållbarhet genom detta. Eftersom det också är högt på agendan. För att förstå det bättre begreppet & rdquo; Färggeografi & rdquo; Eller låt geographie de la Couleur, skulle jag rekommendera att slå hemsida Jean-Philippe Lenclos och hans firma Atelier 3D Couleur.

Risør.

En att lära av

Exempel på Jean-Philippe Lenclos Metod.

Här kan jag ge en liten teaser: Jean-Philippe Lenclos är och har länge varit, en ikon och en stor siffra på den internationella färg arenan. Lenclos är mest känd för de ovan nämnda begreppen och en förståelse för färg i samband med geologi, klimat och historia, att varje plats ger upphov till en viss sociokulturell användning av färg. Lenclos har publicerat fyra böcker om & rdquo; Färggeografi & rdquo; , skriven och illustrerad i nära samarbete med sin fru Dominique. Böckerna och metoderna för färgdetektering sprids över hela världen.

Lenclos fast, Atelier 3D Couleur annars har ett brett tillämpningsområde, från "super grafik" till arkitektur, stadsbyggnad och industriell design inom transport-, sportartiklar, hushållsapparater, möbler, textilier och kosmetika, för att nämna några. Lenclos är också en mycket innovativ lärare och har kopplats till & ldquo; Ecole des Arts Décoratifs & rdquo; i Paris, där han delade sin praktik inom design och bildkonst med elever i över fyrtio år.

Två av Lenclos böcker i serien "Färggeografi".

ADVERT

Mest populära