All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ja, naturligtvis kan du få grönare gräsmatta än sin granne

En frisk grön gräsmatta är drömmen för de flesta människor med egen trädgård.

Men många sliter med en gräsmatta som är mer brun än grön, full av mos eller där ogräs hotar att ta över.

Men oroa dig inte. Det finns snabba och effektiva sätt att se till att din trädgård stannar ganska under sommaren.

Har du kommit ihåg gödsel?

För att få en grön och jämn gräsmatta är det viktigt att befrukta.

Du bör ha gödsel tidigt på våren, men kom ihåg att göra det igen på sensommaren. Tricket är att gödsla flera gånger.

Läs alla gödningsmedelstips och se hur hyresvärden själv gör det här.

HELLER: För att undvika komprimerad jord kanske du vill lägga träburar, som har gjorts i den här japanska trädgården. Foto: Foto: Think Foto

Ge rötter rum och luft

Det är klart att du ska använda gräsmattan, men du faktiskt kommer att vara lite noga med att inte trampa för mycket runt det innan frosten har gått ordentligt och gräsmatta har torkats upp - också ner i marken.

- Fukt och vikt från när du vandrar runt på gräsmattan, vilket gör jorden mer komprimerad och kompakt, förklarar trädgårdsmästare i Plantation, Hilde Poppe, klick egendom och fortsätter:

- Detta gäller särskilt i början av våren när gräset och jord nedan men är väldigt våt och tung.

I delar av gräsmattan som är utsatta för en hel del trampa och trafik, kan det också vara en idé att lägga ner den så kallade pedal antingen så du måste trampa samma områden i gräsmattan hela tiden.

- Tät, komprimerad jord ger dåliga tillväxtförhållanden för rötterna. Tryck Heller är en smart lösning som skyddar gräsmattan, råder Poppe tillägger:

- Man kan också skapa gångar av grus eller singel genom gräset eller på annat sätt klargöra där man ska röra sig i trädgården.

FÖLJ: Hur mycket vatten din gräsmatta behöver beror på flera faktorer. Viktigast är att du följer och vattnar vid behov. Foto: ILLUSTRATION FOTO: Think Foto

Vatten vid behov

Nyligen anlagda gräsmattor måste vattnas ofta för att få rätt passform. Men om din gräsmatta inte är ny är det svårt att säga något konkret om hur ofta och mycket du borde bevattna.

- Hur mycket vatten din gräsmatta behöver beror på många faktorer, säger Poppe.

- Den mest elementära är kanske var i landet du bor och hur vädret och temperaturen är där du är.

- Det är självklart att under sommaren ofta behöver vattna en gräsmatta i östra än en gräsmatta i norra Norge eller i västra Norge. Utan detta är det också nödvändigtvis alltid korrekt, säger trädgårdsmästaren.

Hon förklarar vidare att som regel inte vattna gräsmattan ofta om vädret håller mycket torrt och mycket varmt under många dagar i sträck.

- Var försiktig med att vattna regelbundet, kanske lika mycket som varannan dag.

Om gräsmattan börjar se lite torr och brun, bör du också ta den som ett tecken på att det behöver lite vatten.

- Ja, vatten när du ser eller tror att det faktiskt behöver det, Kalheim Bruflod tillägger också:

- Men var försiktig så att du inte vattar för ofta, det är inte bra för rötterna att ligga i vatten utan tid att komma bra in i jorden runt. Vatten mycket och ordentligt när du först vatten, så att vattnet dras väl in i jorden.

Vilken anledning din gräsmatta påläggs har också något att säga om frekvensen av bevattning.

- Sandig jord torkar ut snabbare och måste vattnas oftare än jord som har mycket lera, säger Kalheim Bruflod.

INTE FÖR TONGUE: Om klipparen är för tung kan marken pressas ihop. Också var försiktig så att du inte skär för mycket. Foto: Foto: Gry Cat. Wold

Överdriv inte skärningen

Det är uppenbart att du måste klippa gräset, men det kan vara en idé att begränsa dig lite, särskilt tidigt på våren när gräsmattan har nyss blinkat och snön är borta.

När det gäller att klippa gräsmattan är en sak viktig att komma ihåg.

- Skär inte gräset för kort. Det kan vara frestande att ta hand om när du först skär så att du inte behöver göra det så ofta, men gräs som är väldigt kort blir mycket snabbare i solen, säger Kalheim Bruflod.

Poppe håller med:

- Betesgräs får mer ljus att falla till marken, vilket får dig att få problem med moss och ogräs som löser sig i gräsmattan, varnar hon.

- En gräsmatta med mycket kortklippt gräs är också mer sårbart att trängas än en gräsmatta där gräslängden får vara lite längre.

ADVERT

Mest populära