All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Ja, underhållsfritt måste också tvättas

Slutligen. Tiden är inställd på sommartid, och långsamt är den säker för längre, ljusare och varmare dagar. Snart får vi flytta vardagsrummet tillbaka på terrassen igen och njuta av sena grillmiddagar i öppen himmel och lata eftermiddagar med en bra bok i skuggan. Men innan vi kan njuta av terrassen helt återhämta sig och glädjas åt den läckra utomhus bör man ge utemöbler lite våren översyn efter att du har tagit fram från garage och källare igen.

Även de flesta underhållsfria utemöbler är enligt experterna ännu finare och längre med viss regelbunden rengöring och uppmärksamhet.

Tvätta även underhållsfri

Norrmän spenderar mer pengar på stil och komfort, även när det gäller möbler för uteplats och uteutrymme. Nu möblerna vi sitta där åtminstone så angenäm och trendiga som de vi använder i rummet, men många är naturligtvis oroade över att möblerna till uteplats att vara så lättskött och underhållsfri som möjligt.

- Plastrottmöbler har blivit alltmer populära eftersom det kräver minimal underhåll, förklarar Ikea Communications Manager, Siv Elizabeth Egger, till Click Housing.

- Dessa tolererar också det mesta av vår och vind, och kan också lagras ute på vintern.

Egger rekommenderar dock att möblerna snabbt får såpa och vatten när de packas ut ur presenningen om våra.

- Vi rekommenderar att dessa är täckta med ett vattentätt material på vintern så att vatten inte kommer undan. När du är redo att återanvända dina möbler, tvätta med mildt tvålvatten för att ta bort damm och smuts.

UNDERHÅLL: Men det betyder inte att du kan släppa diskbänken. Foto: Foto: Tillverkaren

Plastrotting och andra underhållsfritt material

Detta förlänger sommaren

Det är inte bara rosor, perenner, buskar och träd som kräver lite uppmärksamhet när sommaren står för dörren igen. Även material som kallas underhållsfritt har en liten tvätt innan terrasssäsongen är över igen.

- Begreppet "underhållsfria trädgårdsmöbler" används ofta, men kan missförstås, förklarar Bente Grønlund med Ballerud Hagesenter klicka bostäder.

- Alla möbler kräver viss försiktighet, och de är också smutsig, men utöver allmän rengöring kräver underhållsfria trädgårdsmöbler liten ansträngning att förbli attraktiva år efter år, vilket är trevligt för miljön och inte minst mer bekvämt för dig.

Grønlund förklarar att det är lätt att rengöra när det gäller konstgjorda kritor - eller plastrotsar, som det också kallas.

- För enklare smutsavlägsnande kan du använda högtryckstvätten på en låg nivå ", förklarar experten.

- Men undvik synliga teakdelar eftersom trycket kan erodera träytan.Oftast är det trevligt att spola med regelbunden trädgårdsslang.

Grønlund rekommenderar speciella produkter för mer "torkad" smuts eller fläck på möblerna.

- Vi rekommenderar att du sprayar Gloster's Sling & Woven Cleaner, men följ noggrant instruktionerna. Det är viktigt att använda ett tvättmedel som inte skumar, eftersom rester av skum kan hålla sig i utrymmena i flätan och sedan avlägsna smuts.

Plastmöbler

SOAP OCH VATTEN: Mjukt tvålvatten och en mjuk svamp är perfekt för rengöring av möbler i konstgjorda sängkläder. Foto: Foto: Tillverkaren

De allra flesta av oss äger en eller annan av trädgården eller uteplats i plast och plastmöbler är idag minst lika populär som de har alltid varit - om än i lite mer trendig design än vad många förknippar med trädgårdsmöbler i plast.

Här regnet aldrig förstöra idyllen

- All trädgårdsmöbler kan rengöras snabbt och enkelt med mild tvål och vatten, förklarar Tore Furland i Møbelringen klicka bostäder.

- Plast kan användas för plast.

Tänk på att solljuset bryter ner plastkopparna.

- Solstrålarna gör plastytan grov, vilket i sin tur leder till orenheter i luften som går ihop med plasten, förklarar Furland.

- Här är det bästa rådet noggrant tvätta med tvål och vatten, sedan vax.

Egger håller med om:

- Plastmöbler är lätta att rengöra, och det håller länge med Zalo, vatten och en mjuk borste.

På Kjerringråds hemsida. NO har följande råd för rengöring av möbler, plast:

"ful trädgårdsmöbler, plast är nya igen med lite båtpolish Båtpolish särskilt utformade för polering av hårdplast och är därför utmärkt för polering smutsig trädgårdsmöbler."

Grønlund rekommenderar varje år rengöring av plastmöbler.

- Grön tvål eller ett vanligt diskmedel gör det rent. Och håll dig borta från slipmedel som lämnar fula repor och gör smuts ännu bättre. För att skydda plasten mot smutsattack kan du polera möblerna med bivax.

Stål och järn utemöbler

Stålmöbler rengörs också bäst med mildt tvålvatten och kräver lite underhåll, men det är en bra idé att hålla dem torra under lagring.

ZALO ÄR SUPER: Använd ljummet vatten med Zalo för att tvätta dina plastkoppar. Foto: Foto: Tillverkaren

- Använd tvål och vatten, och ofta en gammal tandborste för att få dig på rätt sätt i alla vinklar och vrår, förklarar platsen Channel4.

Om du kan plantera trädet i vardagsrummet

- Om möblerna har färgats, ta bort dem med lite stålull. Specialrost för rost kan också vara bra att prova. När du har tagit bort rosten bör du använda ett speciellt sätt att "täta" området så att rosten inte kommer tillbaka. Blank nagellack kan användas vid ett litet område.

Trämöbler

Många av oss tycker att det är den vackraste och mest traditionella valet för utomhusområden, men det finns ingen tvekan om att trämöbler kräver mer underhåll än möbler i andra material.

- Trämöbler bör oljas minst en gång per år, men om det kommer små sprickor i trä eller färgförändringar, är det ett tecken på att de ska oljas igen, säger Egger.

Regelbunden rengöring: Glöm inte din trädgårdsmöbler vid rengöring. Foto: Foto: Tillverkaren

- Det är också viktigt att skydda möbler i trä mot väderpåverkan, eftersom detta möbler kan utveckla mögel om de utsätts för fukt under långa perioder.

Tips för den perfekta terrassen kroken

Egger förklarar att trämöbler ska tvättas med mild tvål och vatten, och att man då bör du vara noga med att torka bort överflödigt vatten med en ren och torr trasa.

De flesta trädgårdsmöbler kräver regelbunden ytbehandling med olja, lack eller fläck. Men om möblerna är tryckimpregnerade, och utan någon form av ytbehandling, tvättar det i första hand det som gäller.

- tryckimpregnerat material skulle precis som impregnerade material gråna och spricka om de utsätts för solen, maskinchefen Bjørn Jacobsen på NTI Institute tidigare nämnts att klicka bostäder.

TIPS: Undvik att måla, måla eller färgas när det är starkt solsken, fuktigt väder eller låga temperaturer. Kontrollera väderprognosen innan du påbörjar underhållsarbetet.

Grønlund betonar också att trämöbler livet i första hand kommer att avgöras av hur de lagras när den inte används.

- Over målade möbler är anpassad för utomhusbruk, men trä är ett levande material och kommer att påverkas av fukt och större temperaturvariationer, förklarar Grönlund.

- Något som kan orsaka att färgen brista. målade möbler bör rengöras regelbundet när de är i bruk, och det bör finnas ett snitt i färgen, är det viktigt att måla över sprickan så snart som möjligt, så att ingen fukt tränger in i träet.

Grønlund rekommenderar den specialiserade Gloster Painted Furniture Cleaner.

trämöbler: Av alla möbler, det finns trä trädgårdsmöbler som kräver mest underhåll för att hålla dem snyggt. Foto: Foto: Thinkstock

Textil till uteplats

Uteplatsen är inte bara möbler i plast eller trä, har de allra flesta av oss också investerat i olika stol kuddar och andra tyger för att göra vinter mer bekväm och trevlig. Även om de flesta av dessa är anpassade till nattliv, så det är självklart att tyget kräver lite tvätt och städning i ett tag.

- Hur man behandlar kuddarna beror givetvis på vilken typ av läkemedel de är gjorda av, förklarar Egger.

- Det viktigaste du gör när det gäller rengöring av tyger till utomhusområden ska följa tvättråden som finns på, då någon måste tvättas för hand, medan andra kan maskintvättas.

I Ballerud Hagesenter en är snabb att påpeka att textilier till uteplatsen får inte glömmas bort när det gäller rengöring.

- När det gäller lossning är textilier de svagaste lederna, förklarar Grønlund.

- Så här väljer du bra kvalitet.

att rengöra:

- Använd en torr mopp trasa för att avlägsna torrt damm som pollen och liknande, förklarar experten.

- Torka på torr - våt på våt. Använd mild tvål och vatten till våta fläckar, fett och andra klibbiga, skölj väl, gärna använda trädgårdsslang. Använd ett icke-skumande, tvålfritt rengöringsmedel på tygerna. Tvålen är fastsatt på nätet, och smuts och skit sitter fast vid tvålen. Vi har speciella produkter som gör jobbet enklare.

Läs också:

Kontrollera smarta altan

Du kan få inspiration till din heminredning

Så lätt du skapar en köksträdgård på terrassen

Stor guide: biofireplaces till uteplatsen

WASH UTEPUTENE: Användning en tørmoppklut för avlägsnande torrt damm, såsom pollen och liknande på trädgården dynorna, och använda en mild tvål och vatten till våta fläckar. Foto: PHOTO: Tillverkare

ADVERT

Mest populära