All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

"Skriven bud gör husköp säkrare"

Det var den 21 juni som Finansdepartemenetet beslutat att fastigheter reglering på dokumentation av budrundor ändras. Ändringarna innebär att fastighetsmäklare och advokater som utför fastigheter måste meddela sig skriftligen om bud. Med andra ord kommer inte längre verbala bud för hem att vara giltiga.

- Med dagens teknik är det dags att ställa högre krav på testbarhet i budgivningen, så att anbudsförfarandet kommer att bli ännu säkrare för köpare av hus och hem. Därför är vi angelägna om att underlätta bud omgångarna kommer att genomföras på 100 procent korrekt, tryggt och säkert, säger Johnsen i ett uttalande.

Finansdepartementet har beslutat att alla typer av elektroniska meddelanden, som kan lagras på ett tillförlitligt sätt, uppfyller kravet att skriva. Det innebär att textmeddelanden via PC eller mobiltelefon är giltiga kommunikationsvägar mellan mäklare, säljare och köpare. Samtidigt har det beslutats att intressenterna legitimerar sig för att lämna in bud.

Tilläggs tid förtroende

- Homebuyers kan då vara säker på att alla bud som släpps ut är verklig och som kan kontrolleras i efterhand den information de ge och ta emot, säger konsument Gry Nergaard.

Många hemköpare ser att budrundor är hektiska och stressiga. Att skriva från både köpare och mäklare gör att processen tar lite mer tid, vilket kan vara positivt.

Läs också:

Vad ska du titta efter när du väljer TV?

När du väljer TV, börja med att kartlägga dina egna behov. Det gör det lättare att hitta i djungeln av märken, modeller och koncept.

- Mäklare måste anpassa takten i budrundan för att få all skriftlig information som lämnas längs vägen, säger Nergård.

Efter budrundan är det viss osäkerhet om informationen som lämnats. Om hela processen sker skriftligen är det lätt att gå tillbaka och undersöka vad som förmedlas.

Förfarandet måste anges

Vissa husköpare känner alltför osäker om bud de informeras om är verkliga, men de kan hitta ytterligare förtroende för mäklaren nu skyldiga att lämna information om förfarandena för budgivning i försäljningsprospektet.

- Att köpa ett hem är en viktig och utmanande process för konsumenterna. Vi har ingen indikation på att fiktiva bud är ett stort problem på dagens marknad. Men i en så utsatt situation är det viktigt att konsumenterna känner sig trygga när buden är äkta, betonar Nergård.

Reglerna för skriftlig kommunikation kan avstå från leasing, utländsk valuta och för försäljning av fastigheter som inte är lämpliga för bostads- eller fritidsändamål. Vid regelbunden köp och försäljning av bostäder i Norge börjar de nya reglerna 1.Januari 2014.

Källor: Norges Eiendomsmeglerforbund, Konsumentombud, Finansdepartementet och SINTEF / Byggforsk.

Läs också:

Kök TV Shopping

Sedan föregående år har priserna på små modeller minskat, samtidigt som kvaliteten och antalet funktioner har ökat. Det är dags att få en extra TV nu!

ADVERT

Mest populära