All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Skulle spara el - uppvärmd hela lägenheten med dusch

Aftenposten Brand studio tillsammans med Rent tvister Tribunal (HTU) presenterar händelser som bygger på tvister som tas från HTUs arkiv. För parternas skull är historierna omskrivna.

Rent Tvister Tribunal erbjuder snabb, prisvärd och kompetent behandling av tvister om leasing av bostäder, i egenskap av en domstol och kan både medla och fatta beslut.

Vill du spara pengar?

"Sandra" hyrde en lägenhet några år tillbaka. Ingår i hyran var varmt vatten, vilket är ganska vanligt i Norge. Makt kom också, det är också mycket vanligt. Resten av denna historia är mycket ovanlig.

Liksom många andra tyckte "Sandra" inte om att spendera mer pengar än vad de flesta behövde. Lusten att snurra och rädda tog dock över när kölden började sätta in under hösten. Med dyr el och fritt hett vatten, "Sandra" fick vad hon menade var en glup idé. Det skulle visa sig att inte alla idéer är som lim. Vissa idéer är faktiskt katastrofalt dåliga.

Läs mer klagomål och beslut här.

Läs också:

Med en gaspanna i vardagsrummet behöver du inte lämna soffan.

Du kan sitta bra plantad på soffan med fjärrkontroll och styra eldstaden. Detta är en av anledningarna till att välja gaspanna. Morten Viste från RPT Gass, ger ...

värmas av varmvatten hela vintern

för Ja, tro det eller ej, "Sandra" uppvärmd lägenhet genom att lämna det varma vattnet körs i duschen för det mesta. Och samtidigt skalla alla luckor. Vinter genom. Det genererade tillräckligt med värme, och därmed "Sandra" var glada att ha sparat mycket pengar på uppvärmning.

Grannarna var inte så glada som de var tvungna att duscha i kallt vatten. Inte heller hyresvärden var särskilt nöjd när han upptäckte att det var omfattande skador på grund av fukt och mögel i lägenheten.

Hyresvärden krävde att "Sandra" var tänkt att ersätta saneringskostnaden för 000 NOK 200, -. "Sandra" vägrade att betala, och erkände ingen skuld i fallet. Hyresvärden tog sedan upp frågan med bostadsutskottet.

Beslutet faller

När parterna inte bosatte sig beslutade HTU målet.

- Hyresvärden skickar en skademärkning med bilder som var mycket trovärdiga, säger Stein Stavrum, chef för HTU. Det var uppenbart att hyresgästen hade varit oaktsam, och sålunda gav vi hyresvärdar stöd i påståendet.

Läs också:

Ekonomiska tips för julstrecker

Så här klarar du julstrimlar utan att tömma din plånbok.

"Sandra" hade sålunda sparat sig för att hitta, och slutade betala för reparationen av skadan.

Läs mer om hyreskommittén här.

Om Rent Tvister Tribunal

 • Hyr Tvister Tribunal (HTU) fungerar som en domstol och kan både medla och fatta beslut i tvister mellan hyresvärd och hyresgäst.Av alla de frågor som HTU behandlar över ett år kommer 97% att lösas utan att behöva gå vidare till en högre domstol.
 • HTU har över en period på ca. 15 år har utvecklats från att vara en rättegång till Oslo, för att bli en permanent tvistlösningsorganisation (domstol) för större delar av landet.
 • HTU löser tvister mellan hyresvärd och hyresgäst i en bostad i Oslo, Akershus, Hordaland och Syd och Nord-Trondelag. I andra delar av landet är det vanligtvis förlikningskommittén som behandlar denna typ av tvist.
 • Nytt för i år är att hyresgästerna i landet kan välja att skicka klagomålet till HTU i konsumentfrågor - fall där en person klagar en näringsidkare hyresvärden.
 • Klicka här för mer information om hyreskommittén.

Tips för att undvika tvister:

 • Använd ett skriftligt standardkontrakt
 • Läs avtalet och följ det har kommit överens om
 • Lager av invandring och migrationsrapporter med beskrivningar / bilder av fastighetens skick, undertecknat av båda parter

tips om det har skett tvist:

 • Kom ihåg att ge skriftligt meddelande om eventuella defekter / kontrakt inom en rimlig tid (normalt inom 14 dagar)
 • , prata om fallet, försöka hitta en lösning, om nödvändigt skriva ner en tid <999. > Om du inte håller med, se mer info på
 • www. HTU. com Denna kostnad behandling:

vädjar till förlikningsPension kostar $ 1025, - (1 domstolsavgifter).

vädjar till HTU kostar $ 1025, - (1 domstolsavgifter) om klagomål hyresvärden och NOK 205, - (0, 2 domstolsavgifter) om hyresgästen klagomål.

ADVERT

Mest populära