All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Världsmästare på solbad

Ordföranden för den norska solskyddsmassan Frode Hjellset bekräftar den stora efterfrågan på solskydd. - Förklaringen är att solen ofta står lågt långt norrut och därigenom fyller hela vardagsrummet med sol. Tidigt och sent på sommaren är solen låg, och i mitten av sommaren är en lång solnedgång. Vi har levererat många markiser och ytterluckor de senaste åren, säger Hjellset.

Billiga marknadsmarknader från östra

- Köpare bör alltid vara medvetna om kvaliteten på landmärkningsköp. Varje vår ser vi nya markiseringsföretag utan ett registrerat företag och utan expertis. Leta efter lokala företag som kan ge dig uppföljning av uppföljningen. Om medlemmen av den norska föreningen för solskyddsmedel är ett kvalitetsmärke i sig, påpekar ordföranden. I Europa säljs mer och mer standardiserade billiga landmärken.

- Under de senaste åren har vi sett några markiser från öst till mycket låga priser. Här bör det noteras att kvaliteten är också relativt låg, varnar Hjellset. Norges solskyddsmedel har etablerat ett treårigt garantiprogram för slutkunder. Förbundet tar över garantin om det företag du har handlat till går till exempel i konkurs. Om du är i tvivel om markiseringsföretaget bör du fråga om de är i garantisystemet. Inte alla medlemmar ingår i systemet.

Val av ljus, enfärgad duk

Markisen på markisen är ett val att ta i många år framöver. Lyckligtvis låt oss säga att trenderna på markiser inte förändras lika ofta som i andra branscher. Norsol säger att samlingarna är stora och varar i fyra år. Ny samling kom förra sommaren, så nu är det bara tre år tills nästa samling släpps. Samlingen är emellertid stor, i många olika färger och mönster. Mörk färg övervakar bäst för ljuset och solens strålar, medan ljusa färger släpper igenom ljuset. Södra Europa, fokuserar på mörka färger som visar värme och UV-strålar. Här i Norge tar man hand om ljuset och väljer ljusa färger, vanligtvis singelfärgade och med rakrock.

Håll markiser längre

Om du först väljer en god markis, är det liten skillnad mellan de olika leverantörerna. Tyget har mycket god kvalitet och är i sig en ganska avancerad produkt. Nya begränsningar i användningen av kemiska impregneringsmedel har medfört att tyget inte impregneras på samma sätt som tidigare. Detta kan leda till en kortare livslängd, vilket gör regelbunden rengöring ännu viktigare. Rengör duken två gånger per dag. år, avgaser och damm samt pollen låg på markisen. Detta kämpar med impregnering. Vänta på senatorns pollendryss att ligga ner och tvätta sedan markisen. Tvätta med ljummet vatten och grön tvål och använd en mjuk pensel på fläckarna. Var försiktig med sömmarna. Skölj väl efteråt, helst med slangen.Efter tvättning måste torken torka väl innan den rullas igen. En liknande lätt tvätt bör ske under hösten innan markisen rullas in för vintern. Markisen kan vara bra i mer än 10 år med regelbunden rengöring, givetvis beroende på hur mycket markisen används. Tyget byts emellertid ofta eftersom det inte är så vackert att titta på.

Smarta lösningar

Stativet på förtältet har god kvalitet och förväntas vara i 15-20 år eller längre. Duken kan ändras på stativet och ge en "ny" markis till runt hälften av priset. Om du vill täcka en större bredd av markiser, rekommenderas att ha två markiser i bredd. Här kan du ha en flexibel användning, och markisen är mer hanterbar. Om du väljer ett stativ med en knut i mitten får du en bra höjd under markisen och ändå en bra nedsänkt front som lyser för solen. En smart lösning är markiseringsfronten på markisen. Med den kan du sänka framsidan när solen sätter in, men du måste gräva djupare i fickan för att få den.

Fjärrkontroll

Någon svär även till manuell vev för att styra markisen. Vissa tror att det ger trim på överarmarna, men kan göra att markisen inte används. En brytare på väggen eller fjärrkontrollen gör det lättare att styra markisen. Större terrasser är tunga och kan bero på hjälp av en motor. En av de stora aktörerna som erbjuder fjärrkontroll för markiser är företaget Somfy. De säger att fjärrkontrollen för användning på markiserna kom för fyra till fem år sedan och har tagit bort de senaste tre åren. Fjärrkontrollen är lite dyrare än lösningen med omkopplare, men det är inte osannolikt att du kommer att spara den redan under installationen. En omkopplare kräver kablar och extra passning - du behöver inte fjärrkontroll. Dessutom är kablar inte tillåtna i huset och längs vardagsrummets vägg.

Låt markisen styra sig själv

Idag finns det bra system för automatisk styrning av markisen i förhållande till sol, vind och vilken tid på dagen det är. Automatisk kontroll av sol och vind är kanske den mest praktiska. Markisen går ut och skärmar för solen både på terrassen och i ditt vardagsrum när det behövs. Du får en mer behaglig temperatur inifrån och ut, med möbler och blommor i vardagsrummet. Vindkontroll är överlag solen och håller markisen i vinden. När solen går upp är det dagsfördröjning, så att markisen inte blåser in och ut varje gång solen ser fram emot. Regnskontroll finns också, men det kostar tusentals och är lite uppdaterat för husägare. Om det finns en regndusch, försvinner solen vanligtvis, så markisen går in.

Vissa har också investerat i tidshantering, vilket gör att du kan släppa in solen tidigt på dagen och skydda solen när det blir för varmt. Lösningen kostar emellertid så mycket att det är mest lämpligt för större kommersiella byggnader som kan styra detta tillsammans med uppvärmnings- och kylsystemet inomhus.

Även med automatisk kontroll kan du åsidosätta detta med hjälp av en brytare, fjärrkontroll eller vev som fortfarande kan ge dig muskler i överarmarna.

Priser

En god kvalitetsmarknad kostar mycket men kommer att hålla i många år.

Terrassmarkering 5 x 3 meter, från ca. 10 000 kr.

Motor och fjärrkontroll, från ca. kr 3500.

Sol och vindstyrning, från ca. kr 2500

Som en tumregel finns en prisökning på ca. 10 procent för montering av markisen.

I de flesta fall levereras markiserna till kunden. Markiseringsföretaget kommer hem till kunden och tar mätningar, gör markisen och tar hand om montering. Ofta är detta en förutsättning för att garantin ska tillämpas.

Höjdpunkter:

  1. Välj en kassett eller tak över markisen för att skydda mot vind och väder om det inte är täckt av tak eller takskägg.
  2. Välj ett allvarligt markiseringsföretag. De ger dig god kvalitet markiser och är tillgängliga om du har ett klagomål. Tänk på mycket billiga markiser, de är ofta gjorda av enkel kvalitet som inte pågår. Några medlemmar av den norska solskyddsmedelsorganisationen deltar i ett gemensamt garantisystem med kunderna.
  3. Använd markiseringsföretagets kompetens. Låt dem hjälpa till med val av plats, landmätning och med praktiska råd om typ av markis att välja. I så fall undviks blåsor så att du inte får uteplatsdörren eller att markisen inte ger det skydd du önskade.
  4. En markis är tung och okontrollerad för att montera dig själv. Om du tillåter markiseringsfirman att ta installationen, har du garantin intakt. Om det finns ett eluttag kan markisen göra hela enheten om du väljer fjärrkontrollen. Om du vill bryta in, installera det av en elektriker.
  5. Regelbunden rengöring av markisen gör det längre. Tvätta markisen lätt två gånger om dagen. År rekommenderas att ta bort dammsug, avgaser och smuts. Rengöringsmedel för markiser är starka produkter som kan bäras på skärmen. Var försiktig när du använder sådana medel, kanske kan de kämpa mer än de använder sig av.
  6. Motor är ofta en nödvändighet för större markiser. Detta kan styras av intern eller fjärrkontroll. Det sista alternativet kostar lite mer, men sparar extra montering. Dessutom kommer kablar och ledningar inte att dras inuti vardagsrummet. Om du inte automatiskt styr markisen bör du alltid rulla in den när du lämnar huset för att undvika skador på starka vindar.
  7. Mörk färg på förtältet skiner bättre för solen, och väljs ofta längre söderut i Europa. I Norge är det inte så viktigt, vi är mer oroade över en ljus färg som lämnar mycket ljus. En ljus färg gör emellertid smuts och färgning mer synlig.

Mer information om markiser:

Fasadeprodukter AS, tel. 71 25 02 00, www. fasadprodukter. nej

Hilmar Hammerhei AS, tel. 64 97 69 90, www. hh. nej

Kjells markiser, tel. 815 00570, www. snäckor markiser. nej

Lady Persienne, tel. 63 89 32 89, www. dam. nej

Norges Solskjermingsförbund, tel. 22 49 06 51, www. markis. nej

Norsol AS, tel. 71 53 19 00, www. norsol. nej

Somfy, tel. 61 12 80 00, www.SOMFY. com

ADVERT

Mest populära