All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

VM i skrapning

Foto: Colourbox

->

Foto: Stian Sønsteng, Elektronikindustrin. VD för Stichting Elektronikbranche, Synnøve Bjørke.

- I Norge är vi världsmästare för att samla elektroniskt skrot, och vi är stolta över det, sade VD för Stichting Elektronikbranche, Synnøve Bjørke, på branschens årliga presskonferens tidigare i veckan.

Även om Norge står högst i världen i skrapning, är industrin fortfarande inte nöjd. Förutom att önska öka insamlingsgraden under det kommande året ser de på möjligheten att minska mängden kasserade produkter.

Reparera, skrot inte

- Nyutbytta produkter har inget att göra på våra återvinningsplatser. Kan branschen lyckas öka sin reparation? Fråga Bjørke på ledningsplatsen i den senaste utgåvan av tidningen Electronics Industry.

Elektronikindustrin kan ta hand om att hamnarna inte är fyllda med elektroniska produkter, men vi som konsumenter har också ett ansvar. Det första vi kan göra är att fråga oss om vi verkligen behöver ett nytt objekt innan den gamla har fallit ifrån varandra. Är det till exempel nödvändigt att byta ut en fungerande vattenkokare bara för att konstruktionen inte är korrekt?

Då kan vi se till att skrotelektroniken hamnar på rätt ställe.

- Allt du behöver göra är att leverera det till närmaste elaffär, och de kommer att acceptera. De är skyldiga att, säger Bjørke.

ADVERT

Mest populära