All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Tungs utemöbler regnrock

Slitna trädgårdsmöbler kan med ett enda slag olja få tillbaka den gyllene och varm brun färg. Solljus, alger och svärmstopp bryter ner ytan, och träet ser grått, smutsigt ut och slits ut efter en sommar ute.

Ett lager av ätbar olja eller två, ger ett naturligt skydd mot fuktpenetration och sprickbildning i träet. Ätbara träoljor tränger in i träet där det härdar och skyddar materialet från insidan. Penetrationsförmåga ek, teak, och liknande är mycket bra, och resultatet är en vattenavvisande beläggning som skyddar mot uttorkning, sprickbildning, och smuts.

Fungerar bra

Det har inte varit något bummer sommarvädret, och träarbeten utomhus behöver nog lite extravård.

- Jag använder det själv på min trädgårdsmöbler och det fungerar fantastiskt bra. Göra jobbet tillräckligt bra, kanske du inte behöver behandla dina möbler varje år, säger Chresten Nielsen, målarmästare och CTO på Beckers.

Det vanligaste misstag du gör är rengöring av rengöringen. Nästa sak är att använda felaktiga produkter.

- Använd inte en terrass bok för trädgårdsmöbler. Den blir sliten och skärmad till slut. Men en ätolja avsedd för trädgårdsmöbler och andra lövträprodukter är otroligt bra, säger han.

Rengöring av terrassen för rengöring

Träet måste vara torrt när det appliceras. Tvätta möblerna väl med en terrass eller liknande produkt och låt torka. Applicera sedan olja med pensel. Oljan bör appliceras i generösa mängder i flera tunna skikt av våt-till-våt, men inte mer än det hela tiden går in. Fasta inte fuktiga fläckar på ytan. Överflödig olja avlägsnas med en pensel eller en lyx.

Fotbad för ben

Var extra noggrann när du applicerar olja på benen.

Benen på bord och stolar utsätts för extra stress på grund av att de står på en fuktig yta efter varje regndusch. Dessutom är träet svårt när du drar ut stolarna och trycker på bordet.

- Jag brukar sätta in lite olja i glasögon av plast och lämna mina ben i dessa en stund. Dessutom lägger jag möbeltoppar på mina ben. Filten på rattarna bära bort snabbt, men sedan plastratten kvar och se till att virket inte kommer i direkt kontakt med vatten, säger Nielsen.

Bra oljor

Edeltreolje kan både vara något pigmente eller färglös, och är tillverkade av många olika tillverkare i olika prisklasser. Det viktigaste målet med produktkvalitet är den så kallade torrsubstansen. Detta mäts i volym, vilket indikerar mängden skyddande ämnen kvar efter att spädningsmedlet har avdunstat och oljan härdas. Ju högre procentsatser som ges, desto mer torra ämnen innehåller oljan.En bra olja innehåller vanligen 30-60 procent torrsubstans.

Benen på bord och stolar utsätts för extra stress på grund av att de står på en fuktig yta efter varje regndusch.

ADVERT

Mest populära