All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Kvinnor svider de flesta

Bostadsmarknaden i Norge fortsätter att gå som det rusar, och allt fler köper sina egna hem i stället för att hyra, enligt färska siffror från fastighetsbranschen. Med andra som äger egna hem ökar också investeringen i inredning. Statistiska centralbyrån Statistiken visar att det genomsnittliga hemmet spenderar mer än 21 000 kronor på möbler och hushållsartiklar årligen.

Informationschef i Møbelrådet, Knut Skoe, säger att nordmän spenderar mer pengar på möbler än någonsin tidigare.

- Från 2003 till 2004 ökade försäljningen med 10 procent och det finns inget som tyder på att ökningen blir något mindre 2005, säger Skoe.

En del kvar för mannen

Ensam kvinnor spenderar cirka 30 procent mer pengar på möbler och inredning än män, siffror från Statistiska centralbyrån. Marknadschef Per Ivar Ekeberg i möbelkedjan Bohus, som har 57 butiker i Norge och står för cirka 2 miljarder kronor, bekräftar siffrorna. Han förklarar att rollfördelningen mellan könen är mycket tydlig i möbelbutikerna.

- Vi ser fortfarande en trend där kvinnor dominerar möbelaffärerna. Hon är också den ledande inköpspartnern i familjen. Även om män har blivit mycket bättre att gå med och ha fler åsikter än tidigare, är det främst tekniska saker som upptar män, säger Ekeberg.

Estetik eller funktionalitet?

Cathrine Spange, Asset Manager i kedjan Møbelringen, säger att kvinnor och män väljer möbler på helt annat sätt.

- Kvinnor är mer oroliga över hur sakerna ser ut och hur de betonar hemets estetik. Den främsta anledningen till att män visar mer intresse för möbler har främst att göra med nya tv-apparater och stereoanläggningar. Nu när platta och hemmabiosystem har fått sin väg in i norska vardagsrum, vill män ha ett finger med i spelet när det gäller inredningen i vardagsrummet runt sina tekniska prylar, säger Spange.

ADVERT

Mest populära