All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Med ved på taket

Vill du lägga till ett nytt tack och inte bestämt vilket tak du ska välja? Vad händer om du väljer takpannan och går i trä istället?

Longevity

Ett trätak garanterar att huset ger ett tak som inte alla andra har, och det kan vara förvånansvärt långvarigt. Uppskattad livslängd på trätak av impregnerat trä är i årtionden, och trätaket konkurrerar i klassen med betongtak. Det kräver bara ständigt och korrekt underhåll.

- Trä är mer hållbart än många tror, ​​och dessutom är det alltid möjligt att få tag i eller skapa "reservdelar". Det tålar fukt väldigt bra, det torkar bara ut mellan fuktigheterna, säger Per Hemgren och Henrik Wannfors i den moderna klassiska allt om huset.

Korrekt underhåll Viktigt

Som alla tack, kräver du också att du gör regelbundna inspektioner och tar bort bysten, etc. vid behov. Dessutom behöver du mer underhåll för att behålla veden i gott skick. Det är inte bara regn och fukt som påverkar taket, men även solen kan skada.

- Applicering av milebrent trädtorkning skyddar trädet mot soltorkning och bör ske ungefär Vart femte år, kanske oftare på solsidan, rekommenderar Hemgren och Wannfors.

- Reparera skador och byt ut rotta delar med tre av samma dimension. Kernevirke är bäst, säger författarna.

Läs också:

Taktak

De flesta tycker att ett tak som är täckt med takplattor är tätt. Det är fel, "inget taktak är vattentätt", säger Byggforsk. Det är därför ...

Många leverantörer

Det finns flera som tillhandahåller träarbete om du vill prova. Larvik Taket är ett trätak som enligt tillverkaren blivit favoritarkitekt för många arkitekter och används för både stugor och hem. Eilo Wood levererar stavtak, som även kan användas på väggytor. Moelven producerar impregnerade bordsskivor med spår för att dränera regnvatten och Inspirasjonstre levererar hyvlade bord med vattendrag som produceras från slutet av våren eller i tallskog från sena tallarna.

Ulf Larsen i Bardu har också levererat spontak utöver bordsskivor. 9000 skedar producerades och användes för att ta tak i Wiigen-gården i Bardu. För att säkerställa god hållbarhet, var svamparna gjorda av kärnväv och smörjades senare med trätjära.

ADVERT

Mest populära