All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Med detta trick får du större och starkare växter

- De som odlar sig köper vildt dyra fluorescerande rör och avger ett rum med artificiellt ljus. Vi ville därför ta reda på om vi kunde göra detsamma på grundval av mycket enkla hjälpmedel, säger Nordrum.

Han är bakom bloggen Datsja. nej, där han tillsammans med sin fru kommunicerar kunskap om hur man får mest ut ur jorden på ett hållbart sätt. Bloggen är inspirerad av det ryska traditionella jordbruket och de ryska köksträdgårdarna.

Som trädgårdsmästare älskar han att experimentera med hur man odlar på det enklaste och bästa möjliga sättet.

Därför bestämde han sig för att leka med silverpapper för att se hur bra växter det är möjligt att göra med reflektion av naturligt dagslys och inget konstgjort extra ljus.

  • Hur lyckas du i köket?

Hur gjorde de

Nordrum utförde experimentet med två sorter av tomatplanter. Två lådor tomater planterades framför ett fönster; en låda med reflektor, den andra utan.

Dessutom lade han upp en låda mot fönstret med reflektorn på baksidan av lådan.

Nordrum är förvånad över silverpapperets inverkan.

- Brädorna med växter utan aluminiumfolie rygg var betydligt mindre och var mer framåt till ljuset. Den närmaste aluminiumfolien hade betydligt starkare tillväxt och en mer jämn tillväxt, säger Nordrum.

Han trodde även att växterna närmast fönstret med reflektor skulle växa mest. Han anser att orsaken till att det var så mycket skillnad är att växterna behöver det mest möjliga och jämnaste möjliga ljuset för fotosyntes.

- Resultatet visar att det ger en signifikant skillnad att ha ett reflekterande material bakom plantorna, som ytterligare ljus annars skulle göra, säger han.

  • Växande: Växande grönsaker om och om

Foto: Anders Nordrum

Hur man gör det själv

Om du vill odla växter i fönstret och vill ha snabbhet utan tillväxt av ytterligare ljus rekommenderar Nordrum att använda ett reflekterande material bakom plantorna vid fönstret: om det är aluminiumfolie, spegel, vitpapper eller vit plast.

Om du använder aluminiumfolie är det viktigt att ha den tydliga sidan mot plantorna för att få den mest möjliga reflektionen.

När man använder ett reflekterande material är det viktigt att det inte bildar för mycket värme, vilket i sin tur kan orsaka brännskador.

För att öka växternas tillväxt, hjälper det också fönstret och fönstren att vara vita. Undvik svarta och bruna krukor eftersom de snabbt blir varma och kan hjälpa plantan att torka.

Missa inte mer knepiga tips och tricks - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver.Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära