All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Med dessa trick du inte har rot i hemmet

Börjar det sväva lite över hemmet?

Det är snabbt att vara lite åtgärd när du ska städa ett helt hem, men hur är det med att ta det som ett litet årsprojekt? Vad sägs det med att säga när julen kommer, måste hela hemmet sträckas och på ett sådant sätt att det faktiskt förblir så långt?

Eva Isachsen är en inredningsarkitekt, lärare och feng shui konsult. Hon driver Souls rummet, vilket bland annat hjälper människor att städa sig i sina hem. Hennes Slim din hemmetod är enkel; Få en överblick över allt du har (ta det ur hyllor, lådor och skåp och lägg det på golvet), behåll precis vad du vill och ge det en fast plats.

Och innan du börjar Ett av hennes bud är att du inte städar ett rum åt gången, men delar upp i kategorier av kläder, mat, leksaker och liknande. Detta beror på att du förmodligen har både leksaker och kläder i flera rum, vilket förlorar syn på översikten.

Här kan du läsa tipsen om hur du får ett snyggare hem.

Mars: Städa upp i köket

Vi börjar i köket och går först i kylskåpet.

Inte bara kylskåpet blir mer inbjudande, men ett städat kylskåp förhindrar också matarbetare, säger inredningsarkitekt, lärare och feng shui konsult Eva Isachsen.

Hur många gånger har du inte haft två ostar och slutade att kasta en? Eller handla för saker du inte behöver?

Då:

Töm kylskåpet, få en överblick över vad du har. Medan varorna är ute kan du ordna placeringen av hyllorna, så du kan till exempel rymma högt glas och behöver inte svälja saker till stötar.

Kasta allt som ska kastas och hitta fasta ställen för allt du har kvar. Bilagor ska finnas i en behållare. Alla öppna glasögon kan ligga på samma hyllplan.

Andra tips är att ha egna behållare för vad som kommer i alltför stor förpackning från affären. Ta ut det och i en separat låda så det tar inte så mycket utrymme.

Köksartiklar och köksartiklar

Gå vidare till köksskåp. Här är det garanterat mycket du inte behöver.

- En komfort för de som har litet kök kan vara att professionella kockar föredrar småkök, eftersom de är lätta att använda och ger god kontroll över att allt är inom räckhåll, säger Isachsen.

Med andra ord är litet utrymme ett skäl att ha mycket rot.

- Erfarna kockar kan trolla fram de mest fantastiska rätter med mycket grundläggande utrustning, några bra knivar, ett par bra kastruller, en stekpanna, en uppsättning eldfast, ja - du inser ritningen?

Ta sedan en runda i köksskåp; ta allt ut, bli av med det du inte behöver och hitta fasta ställen för allting.

Börja med köksutrustning. De tar mycket utrymme. Har du en dubbel av något? Har du porslin som du har fått i en gåva som aldrig har använts? Håll koppar och muggar som faktiskt används, inte de bara i garderoben.Oupplåsta lås och alltför stora förvaringslåda gör att du kan bli av med.

När du undrar vad du ska behålla, kanske du vill kontrollera att den kan staplas, Ischsen tips. Hundra tekoppar med olika former som inte passar varandra tar snabbt mycket skåputrymme.

April: Kläder

KOPPER OCH ANVÄND INTE: Kan du bli av med den. När du bestämmer vad du ska behålla, är det lämpligt att kontrollera att det kan staplas så det tar inte mycket plats.

Att bli av med kläder är för svår för oss. Eftersom "snart kommer den färgen igen att skrivas in, och den kan bara sys i. Och det är bara en knapp, annars är det fantastiskt."

Nope! Här har du bara börjat. Varför hittar du inte kläder som du faktiskt glömde att du hade när du rengör garderoben? Kanske är det lite för mycket där ...?

Som inredningsarkitekt, lärare och feng shui konsult Eva Isachsen påpekar vi bor i ett land med fyra årstider, så det finns flera kategorier av kläder att gå igenom. Om du inte tar allt i ett stycke, är hennes tips att ta kläderna i sovrummet först, sommaren och kjolen som är dold i vardagsrummet och allt i garderoben i korridoren så småningom. Kanske måste du ta det här objektet lite, men dela det i kategorier, inte rum - du kommer snart att förlora det som du verkligen har.

Så här gör du:

Ta allt ut. Skapa en "ja-hög" för dina favoriter - de objekt du absolut kommer att behålla.

Skapa en "no-stack" av vad du kan göra bra utan.

Vad är kvar med nu jobbar du igenom genom att ställa dessa frågor för varje klädesplagg:

• Användar jag plagget regelbundet? Om inte varför?

Om svaret är att plagget bara passar ett par tillfällen, och du kommer att använda det när chansen börjar, då är det ok. Om svaret är att du är osäker, fortsätt med följande fråga:

• Känner jag mig bekväm, säker och bekväm när jag använder det här?

Var realistisk och extra picky här. Skulle jag ha haft det på ett datum? För en arbetsintervju? Till en klassförening?

- Ja? Fortsätt till nästa steg.

- Kanske? fortfarande inte säker? Sätt det i en "kanske-gäng" hittills.

- Nej? Sätt den i "no-stacken".

• Är plagget trasigt, naken eller smutsigt - och i så fall kan det repareras, tvättas eller rengöras?

Ja? Fortsätt

No? Sätt den i "no-stacken".

• Är det skadat eller färgat? Kan det i så fall repareras eller rengöras?

Ja? Fortsätt

No? Sätt den i "no-stacken".

Isachsens hängtips:

Häng alla skjortor, jackor, klänningar och allt du verkligen gillar med hängande hängarens spets utåt. När du bär dina kläder, häng dem med spetsen. Efter ungefär ett år borde du titta över dina kläder. Du kan nu se vilka kläder du inte har under det senaste året, och du kan enkelt bli av med det.

Maj: Trädgård och garage

Våren är här och det är dags för trädgårdsarbete och kanske en garageförsäljning?

KLESHENGERTRIKSET: Slå på hängaren när du bär ett klädesplagg - så att du enkelt kan se vilka du aldrig tar och som därför kan tas över av någon annan.

Återigen, interiörarkitekt, lärare och feng shui-konsult Eva Isachsens bud på att få allt och en ordentlig överblick. Töm sedan garaget helt.

Sortera efter kategori: bil, hund, sport, trädgård och så vidare. Nu är det mycket lättare att se vad du faktiskt har.

Bli av med allt du inte behöver och ha lite ledigt utrymme för nya saker.

Är fortfarande barnens gamla skidor i boothen, eller har du någonsin haft en kort brinnande önskan att börja kajakpaddling? Mycket av det gamla kan säkert användas även om dina barn eller dig själv har varit trötta, så ge bort det eller sälja det i stället för att låt det dammas ner.

Ett bra tips är socialt nätverkande. På Facebook finns det flera grupper för köp, försäljning och byteshandel i de olika städerna, och du har självklart Finn. nr.

Ett litet tips från Isachsen:

- När "mopkin med stövelstövlar" släpptes till försäljning såldes den nästan omedelbart. Humor och kreativitet är populära, även hos Finn. nr.

Smart storage

För förvaring i garaget rekommenderas Kaja Hanevolds inredningsarkitekt i Kreo att använda höjden på allt det är värt.

- I garaget och båsarna är det tillrådligt att tänka på säsongslagring och även att använda höjden. Ha hyllor som går högt upp till taket och lägg sedan juldekorationerna på sommaren och rotera det hela året. Det är också en bra idé att använda genomskinliga lådor så att du kan se vad som finns i dem, säger hon.

- För skidutrustning och så finns det trevliga lösningar där du binder den mot väggen, så att du inte behöver lägga den på golvet.

Skidack och fartyg är exempel på skidutrustning upphängningslösningar, så att du kan hänga upp dem på väggen eller i taket.

Knagger i olika höjdsutrustning får spaden, raken och trädgårdsstället upp från golvet.

juni: Ytterkläder och skor

Gör samma process som i april. Allt från bås, skåp, lådor och källaren. Ta reda på vad som faktiskt används, vad du har två gånger och vad är trasigt.

Enligt Kaja Hanevolds inredningsarkitekt i Kreo är korridoren ofta det rum där vi kämpar mest med att få tillräckligt med utrymme och allting suddas upp.

SPORTSUTRUSTNING: Har du fortfarande skidorna barnen använde när de var småstående i båsen? Eller har du en gång haft stora planer på att börja kajakpaddling? Om du inte använder det, är det garanterat någon annan som vill. Foto: PHOTO: Colorbox. com

- På hallen är det en bra idé att alla har sin egen låda där de kan lägga hatt, vantar och liknande. Har också en knut för varje så barnen kan hänga sina väskor och deras jackor där.

Ge allt en fast plats, så det kommer upp från golvet. Skor är ett problem för många, och Hanevold tänker på ett smart självtillverkat skoställ: En bokhylla du placerar i kåpan.

Juli: Böcker, CD-skivor, DVD-skivor och videor

Vi börjar i bokhylla - då har du förmodligen det värsta gjort direkt.

Och ja, även om det finns mycket; allt går ut ur hyllorna. Dina böcker har förmodligen stått där och dammat länge, och enligt inredningsarkitekten, pedagogen och feng shui-konsulten Eva Isachsen kan du inte bestämma vilka som ska hållas om du inte blåser några av dem.

Då håller du med alla som du inte vet att du absolut kommer att behålla. igen; alla böcker du inte känner till vet som du vill behålla.

SKO: Ta bort skor från golvet genom att placera en bokhylla i garderoben. Foto: PHOTO: Colorbox. com

Du behöver inte behålla klassiker bara för att de är klassiker. Håll dem som spelar roll för du

Ta även bort alla raderade böcker, till exempel gammalt lexikon och gamla bokböcker.

Det kan också vara dags att inse att om böckerna du läste under en mycket lång tid, kommer det aldrig att läsas.

Har du fortfarande CD-skivor och DVD-skivor, du kan bara bli av med alla, eftersom det är lite du inte kan få digitalt. Om du har en CD som inte är tillgänglig digitalt kan du överföra det själv.

Många vill dock behålla sin cd-samling, men Isachsen föreslår ett skåp snarare än en öppen CD-hylla.

August: Media Solutions & Wires

Aldrig tidigare har vi köpt så många elektroniska dubbletter som nu. Har du köpt en spelkonsol, finns det en ny bättre i butiken varje vecka, och lösningarna för serietitting och musikuppspelning är många.

Få en städning och bli av med mobila tabletter och musikspelare som du inte längre använder och bor på en miljödrift. Ta reda på vad alla kablar och kablar hör till och bli av med allt som inte behövs.

Och det är inte nödvändigtvis lätt att få ord i kaoset av de kablar du har lämnat, för det är fortfarande en del av dem. Isachsen talar om Kabledrop, som håller ledningarna på plats med ett fast grepp så att du inte har en stor fläck av laddare, kablar och ledningar.

Ett annat tips är att märka alla ledningar med en liten bandbit så att du vet vad de är. Då blir det lättare att bli av med dem eftersom spelaren tillhör de blir avskedade.

MÅSTE INTE TÄNKAS: Även om de anses klassiker, har de inte i bokhylla.

Har också en bricka eller burk på bordet på alla fjärrkontroller. En fjärrkontroll kan hängas över armstödet på soffan.

September: Leksaker

Barn växer snabbt och barn växer snabbt. Men det är inte dina leksaker så varför låter inte barnet ta reda på vad de ska behålla och vad man ska kasta? Det kan kanske lära dem lite om att ta andra val också, säger inredningsdesigner, lärare och feng shui konsult Eva Isachsen.

- Min yngsta dotter tycker att detta är toppen. Och det lär henne att lära sig att fatta beslut. Nu hjälper jag henne dock i tankeprocessen så att hon inte kastar ett spel som hon verkligen älskar.

De återstående spelen är kloka att lagra på ett sätt som gör det enkelt för barnen att städa bort det igen.

- Det är trevligt att ha hyllor med enkla lådor som barnen lyckas dra in och ut sig själva.Till exempel kan du komma på Ikea. Då kan barnen ta ut leksaker och lägga tillbaka dem när de klarar dem, säger Kaja Hanevold, inredningsdesigner i Kreo.

- Placera hyllorna på barnens höjd och låt dig hålla fast vid ett klistermärke eller ritning av ett lego-block, en bil och liknande, så det är lätt att se vad som ska sättas i vilka lådor.

Oktober: Toalettsaker och mediciner

MEDIUMLÖSNINGAR: Vi har mer elektroniska duppare än någonsin, och sedan fler ledningar och nog mer ledningar än tidigare. Här är mycket att ta av. Foto: PHOTO: Colorbox. com

Hämtar du schampo och tvål från hotellen medan du reser? Det kan tyckas praktiskt där och då, men det är relativt troligt att du aldrig använder dem när du kommer hem. Inredningarkitekt, lärare och feng shui konsult Eva Isachsen tror att en flaska som kan fyllas är klok men inte mer, släng den bara bort.

Makeup och krämer går ut till datum, och dessutom kan du ha en vacker smink som var fantastiskt för tio år sedan, men du skulle inte vilja använda idag?

Bli av med allt du inte behöver och gå igenom medicinering. Läkemedel som har gått ut eller inte längre används kan kasseras.

I annat fall måste Ischsen lagra toalettartiklar i mindre korgar som kan flyttas runt.

- Det ser rakt ut när alla små är samlade på en korg, än om de sträcker sig utanför bänken.

November: Paper

LA CHILDREN CHOOSE: Låt barnen bestämma vad som ska gå och vad som ska gå ur spel. Då kan de lära sig lite om val i allmänhet också.

Organiserande papper av hög kvalitet är förmodligen något som vi flesta älskar att skjuta upp. Men det måste göras och ju längre du väntar desto sämre blir det.

Inre arkitekt, lärare och feng shui konsult Eva Isachsen metod är oändligt enkel: Bli av med så mycket som möjligt.

Enligt henne finns det många kreativa metoder för att samla på papper där ute. vissa samlar ihop i plastpåsar, andra stackar lätt och enkelt i höjd. När en låda är full kan den dras ut och bli en hylla där du kan stapla till taket istället ... Men det är inte så klart eller väldigt vackert.

Enligt Isachsen samlar vi också på mycket vi inte behöver, så det finns förmodligen många av oss som kan lära oss att kasta mail och skriva ut genast, istället för att bara slakta den i pappersbunten.

Spara bara Vad du måste göra Måste Ta hand om

Börja utmana mina kära minnen från vad som är oerhört viktigt. Bli av med allt du inte gillar eller behöver, och bli av med dubbletter.

E-fakturor kan spara mycket mail. Kontoutdrag kan också skickas via post. Med posttjänsten Digipost kan du också skicka viktiga papper med känslig information digitalt.

RENGÖRING BAD: Ta bort, tomma krämer och gamla mediciner staplar lätt upp i lådorna i badrummet.

Inlägget som inte kan digitaliseras är klokt att öppna på ett ställe och sätta in eller kasta omedelbart - varje dag tipsar Isachsen.

Spara bara vad du behöver måste ta hand om. Läs du fortfarande tidningar i pappersform? Bli av med den när den läses. Vill du spara ett recept i en tidning eller ett korsord i en tidning, klippa sedan den exakt och sätt den i en kokbok eller en fast plats.

Isachsen rekommenderar dock att du testar om du kan vända dig om att läsa tidningen på nätet, vilket sparar mycket pappersavfall.

Nycklar kan också hoppas på sig själv och det är självklart svårt att bli av med när du inte längre vet var de hör hemma. En lösning i framtiden är naturligtvis att byta till elektroniska låssystem.

Om inte, är det åtminstone en idé att få dem på en fast plats så att de inte går utöver.

- Nycklar Det är trevligt att hänga på en krok när du kommer in i dörren. Det är möjligt att ha nyckelring, men från erfarenhet vet vi att den inte används. Koppar och mässing är mycket in nu och det finns många trevliga krokar, säger Hanevold.

December: Foton, kort och gåvor

Vi är genom året, och nu när reningsprojektet är nära slutet, tar vi på vad som är den svåraste. Saker du har sparat eftersom det har affektivt värde för dig eller du har dåligt samvete att bli av med.

Gåvor som du inte gillar kan du befria dig från - det är bättre att du behåller de du verkligen uppskattar, än att det är upprörd med saker du inte vill ha.

Tackkort du kan också bli av med efter ett tag. Naturligtvis är det trevligt att hänga upp och ha julkort ett tag efter jul, men du behöver inte rädda dem för alltid, säger inredningsarkitekt, pedagog och feng shui konsult Eva Isachsen.

- Kom ihåg att julen inte går förrän påsken, så att du inte har ett dåligt samvete om du ger dina hälsningar, helst med en tacksam tanke till avsändaren, i vad du slänger den.

Hon skulle vilja läsa korten högt med sin familj innan de bestämmer sig för att gå eller lägga i en minnesbox. Efter ett tag kommer de som har stannat i minnesboxen att få en ny recension.

Bilder av resor och roliga händelser, av kända och kära eller gamla vänner, är trevliga att spara, men du behöver inte göra det i 15 fotoalbum eller en stapel bilder som ligger i en hyllplan. igen; digitalisering.

KAN DU LÄS AVISTERNA PÅ NET? För många är det ett måste med en tidningstidning i morgonkaffe, men hur är det med att testa ut online-utgåvorna ett tag? Mycket av din pappersrutt kan digitaliseras. Foto: PHOTO: Colorbox. com

HÄRIGT ATT HÅLLA: Det är trevligt att hålla gamla bilder, men det kan göras digitalt. Då kan du få ett album för speciellt valda bilder.

ADVERT

Mest populära